Ogródek AGNESS cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek AGNESS cz.7

Post »

Maryniu bardzo się cieszę, że swoimi storczykami podkolorowałam Ci dzień ;:196 One naprawdę są całkowicie bezobsługowe,nie lubią nadmiernej troski i jak się ich zbytnio nie rozpieszcza , to pięknie rosną i wspaniale kwitną :D

Dorotko
kilka storczyków w domu wspaniale robi wiosenkę i pozwala bezboleśnie dotrwać do czasu, kiedy pojawią się kolorki w ogrodzie 8-) :lol: Tak, że nie wybieraj się do apteki, a do ogrodniczego ;:224

Witam Marcinku :wit
A mam tyle,mam...i chciałabym mieć jeszcze ale niestety nie mam możliwości żeby więcej upchać :roll: :lol: Parapety się pokończyły :roll: :lol: i tak musiałam porozdawać wszystkie inne kwiaty,które mieszkały na parapetach :lol:
Ja swoje przesadzałam jesienia, przed wniesieniem do domu, bo od wiosny na całe lato poszły na zesłanie pod pergolę, bo miały wełnowce :roll: ale na szczęście udało mi się je zwalczyć....Przed wniesieniem do domu poprzesadzałam wszystkie, bojąc się jaj w podłożu.Ja podłoże kupuję w orchidsklepiku, mają świetne :D Te sklepowe bardzo mi się nie podobają, mają ziemię w składzie i to dużą ilość i ja myślę,że właśnie to jest powodem problemów ze storczykami, zagniwaniem korzeni :roll:
Co do zmiany miejsca, to faktycznie mobilizuje storczyki do kwitnienia . Świetnym sposobem jest też skazanie na zesłanie storczyki, które nie kwitną w jakieś zapomniane miejsce i drastyczne ograniczenie podlewania :twisted: Po jakimś czasie robią się grzeczniutkie i wypuszczają pędy kwitowe :lol:
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

WITAJ AGNIESZKO
No to chylę głowę przed tak wspaniałą kolekcją storczyków.
Zapewne nie byłyby takie piękne, gdyby ich właścicielka należycie o nie nie dbała ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Agnieszko storczyki moim zdanie to najładniejsze i najmniej kłopotliwe kwiaty domowe.Niewiele potrzebują a tak pięknie i długo kwitną.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Piękne storczyki. Potwierdzam, że wymagają niewiele opieki. Ja swoje podlewam co 2 tygodnie i co tydzień zraszam odżywką do storczyków. Bardzo się rozrosły, a parapety trzeba przygotowywac na wiosenne zasiewy :wink:
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

..Agnieszko dziękuję ;:196 za zaproszenie a kto wie ...zwłaszcza Ula u Ciebie była
to przetarła szlak... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:shock: O Matko i córko! 40 sztuk!? Jesteś niesamowita! Choć muszę się przyznać, że mimo mych obaw i początkowej niechęci czasem się kuszę na jakiegoś :oops: To tylko dzięki Tobie!
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu dziękuję, jak zawsze jesteś kochana ;:196 Kolekcja nie jest taka duża, np nasza Wandzia ma 2 x tyle :lol: ale u mnie już definitywny STOP bo skończyły się parapety 8-) :lol:

Danusiu masz całkowitą rację :D one są praktycznie bezobsługowe :D

Dorotko no właśnie największy problem z tymi parapetami :roll: :lol: Moje storczyki nie zostały dopuszczone do pokoju rodziców, bo parapet musi być wolny na wysiew warzywek :D Ale później i tak są parapetowe wędrówki, bo u rodziców za mało słoneczka dla rozsady, więc wędrujemy z doniczkami :lol:

Misiu, no właśnie,najlepiej Wybrać się z Ulą,ona już dobrze zna drogę :D A od Was, to tylko godzinka busikiem :D

Izuś śliczny awatarek :D Bardzo się cieszę,że przemogłaś niechęć i dajesz się skusić.Bo takie kolorowe kwiatuszki to świetna terapia na zimowe dni :D
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Agnieszko czy Ty tarasowe drewno malowałaś czy w gotowym kolorze zakupiłaś...jakby co to poproszę o nazwę farby :wink:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś ja malowałam lakierobejcą. Jak na razie przetrwało 2 zimy bez żadnych uszczerbków,a miałam obawę co do dodatku lakieru. Ale tak poradził mi stolarz który robił mi te konstrukcje i jak na razie jestem bardzo zadowolona.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

AGNESZKO ,STORCZYKOWA DAMO ,ale Ty ich masz :shock: .
Czekamy na dalszą fotorelację . ;:65 :P
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p

Post »

Agnieszko to dobrze doradził bo i ja stawiam na lakierobejcę...tylko jak zobaczyłam cenę :shock:a może to tylko w LM a w innych może taniej kupię.Były tasze ale po pomalowaniu wychodzi efekt farby olejnej a ja nie chcę tracić struktury drewna.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joluś będzie ,będzie....tylko mam jakiegoś lenia do aparatu :lol:

Aguś ja nie pamiętam nazwy, jak mąż wróci z pracy to podpytam. U mnie strukturę drewna ładnie widać, nie ma efektu olejnej . Ja kupowałam w sklepie w farbami.
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p

Post »

Aguś to dopytaj-dziękuję :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agunia, witaj :wit Ty już dobrze wiesz, że ja nad storczykami mogę wzdychać bez końca, i jeszcze dłużej...
Piękne są szczegolnie te o różnych odcieniach żółtego.
Jednak potwierdza się reguła, że falenopsisy lubią spędzać lato na dworzu. U mnie też stały sobie na tarasiku i ich kondycja obecnie jest bardzo dobra. Nieprawdą zatem jest, jakoby nie lubiły świeżego powietrza. A wyobraź sobie, że tak właśnie przeczytałam w podręczniku o storczykach. Mówili tam, że cambrie, oncidium to owszem, ale falenopsisy nie. I guzik prawda :roll:
Aga, powiedz mi, czym podlewasz.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu moje storczyki były wywalone pod pergolę ze względu na wełnowce. Musiałam zastosować chemię, ponieważ inne metody nic nie pomagały , a nie chciałam pryskać w domu. Stwierdzam, ze one wspaniale sobie radzą na zewnątrz, muszą być tylko w zacisznym i cienistym miejscu, koniecznie pod daszkiem :D
To była dla nich prawdziwa szkoła przetrwania, tym bardziej, że jak piszesz, one podobno nie lubią być na zewnątrz.Bałam sie,że do domu powróci połowę. I mimo, że lekko nie miały, bo dobrały się do nich nawet ślimaki :roll: to wróciły we wspaniałej kondycji i niedługo po przyniesieniu zaczęły wypuszczać pędy na wyścigi. A pędy naprawdę piękne grube, niektóre nawet po 2 i 3 .
Ja podlewam różnymi odżywkami do storczyków,staram się za każdym razem kupować inną.Ale leję jej malutko- 1/3 zalecanej dawki do 3 podlewań - 4 - samą wodą.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”