Ogród Andzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród Andzi

Post »

Kupiłam nasiona ziół...nie mam doświadczenia z takimi roślinami, czy można posadzić je na rabacie :?: Na opakowaniu nic nie pisze czy można zostawić sadzonki na zimę :?: ...a może posadzić do doniczek i zabrać na zimę do domu :?:

Obrazek
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Witaj :0 ja też zakupiłam pierwsze nasionka :) a jakie ziółka kupiłaś... na zdjęciach widzę bazylię, lawendę i szałwię. Bazylia jest jednoroczna, można siać w maju do gruntu. Lawenda i szałwia to bylinki, lubią oczywiście dużo słoneczka i lawendę można lekko na zimę okrywać, ale ta zwykła lekarska dobrze zimuje.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Właśnie się zastanawiałam nad zakupem lawendy lekarskiej ale producent napisał że przemarza zimą ale jak widać nie ma racji.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu dziękuję...zioła kupiłam tylko te co widać, na razie nie ma wyboru. Bardzo mi się podobają posadzone pomiędzy bylinami. Poszukam jeszcze ozdobnych z liści i kwiatów. Mam przyszykowane dwa słoneczne miejsca, czekam tylko na przywiezienie kamienia. Podwyższę rabatę na której mają być zioła.
Lawendę chyba lekarską mam, dwa krzaczki ale nie najlepiej wyglądają...dopiero teraz się dowiedziałam że na wiosnę trzeba przyciąć na wysokości 10cm.

Jolu widocznie nie przemarza zimą...przez dwie ostatnie zimy moje krzaczki przetrwały...chciałam dosiać jeszcze więcej i posadzić w większej grupie. Jedną sadzonkę pozyskałam z przygiętej gałązki ale na większą ilość trzeba za długo czekać. Spróbuję rozmnożyć z nasion.
Na pewno dokupię Lawendę francuską...kwitnie dużymi kwiatami, ale czy u nas przezimuje to nie wiem.

Lawenda ale nie wiem jaka, wygląda na lekarską.
Odmłodzę krzaczki...te gałązki co widać są zdrewniałe. Wiosną nie przycięta miała brzydki pokrój.

Obrazek

Wierzba zdobi poskręcanymi gałązkami.

Obrazek

Obrazek

Tulipanowiec na pierwszym planie...ma już ponad dwa metry ;:108

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu wierzba faktycznie świetnie wygląda, te poskręcane gałązeczki są bardzo dekoracyjne :D
Lawenda jak ją obetniesz na wiosnę pięknie Ci odbije, zagęści się i będzie miała śliczny pokrój :D
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale będzie sianie ,bazylia jest jednoroczna, szałwia przezimuje , tylko trzeba przykryć :lol: Aniu nie cięłabym tej lawendy tak nisko, ja swoją tnę dwa razy w roku w kwietniu i koniec lipca :P Wstawiłam Ci fotkę wilczomlecza i powiedz mi co to za cudo ;:138

Obrazek[/quote]
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga nie mów nie Masz takiej wierzby :?: Mogę Ci ukorzenić ;:108 Gałązki z tej wierzby mają zastosowanie we florystyce, stroiki , bukiety i tp. Rewelacyjnie wyglądają pomalowane kolorowym lakierem w spreju...takim do malowania karoserii w samochodach.

Romko ;:167 przytnę na pewno ale jeśli radzisz żeby nie tak nisko to przytnę wyżej i w tym czasie co piszesz.
Roślina na zdjęciu to cebulkowa Liatra kłosowa. Próbowałam oddzielić cebulki, nie dałam rady są tak ze sobą zrośnięte.
Jeszcze mam jedną fajną... Pustynnik -nazwany Igłą Kleopatry. Nie kwitł u mnie, a w ubiegłym roku nic nie było widać nad ziemią. Myślałam że zginął ale przypadkiem wykopałam, zrobiłam wielkie :shock: sadzonki są dwie a pamiętam że sadziłam jedną. Przesadziłam w inne miejsce, lubi mieć podobno nogi suche. Kłącze podobne jest do pająka.
Teraz oznaczyłam gdzie rośnie ;:108
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu mam, mam :D Ale długo jej jeszcze do takiego wyglądu jak ma Twoja :D Moje to jeszcze młodziaczek :D Ale pomalutku, pomalutku i mam nadzieję, będzie równie okazała i piękna jak Twoja :D
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na jesieni porządnie podcięłam...rośnie jak szalona...pod spodem kosiarką nie mogłam przejechać, gałęzie leżały na ziemi.
Bardzo szybko Ci urośnie za to ręczę ;:108
Jeszcze mam wierzbę babilońską listki ma skręcone jak kozie rogi...i jeszcze jedną, wierzbę smoczą. Sadzonki są małe ale już w tym roku na pewno będzie cokolwiek widać. Posadziłam w innym miejscu...myszy prawie wykończyły obydwie. Plaga podgryzła korzenie.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam i ja taka wierzbę ale jakaś plaga się zalęgła ,jakiś robal który wygryzał w pędach tunele ,coś na kształt kornika tyle że z pędu czy pieńka zostawała sama skóra , wykończył na wierzby została tylko jedna najstarsza i zaczął się brać za inne drzewka.
Aniu ja jeszcze mam białą liatrię nie jest taka urodziwa jak fioletowa ale też ładna.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolka wierzbę mogę Ci ukorzenić ;:108 Co roku zapobiegawczo pryskam od grzyba i robali, powinna być zdrowa.
Trzymaj dla mnie białą sadzonkę liatry ;:108

Irysy miniaturki

Obrazek

Obrazek

Cebulkowy irys NN
Obrazek
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Aniu Twoje kępy irysów są powalające,moje od Ciebie też się fajnie rozrastają za kilka lat też będę miała takie kępy... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O rany Aniu jakie piękne kępiska irysków, ukwiecone i rozrośnięte :D Wspaniałe ;:138
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu za wierzbę dziękuję już nie jest moim chciejstwem a białą liatrię masz zaklepaną.Roślinki od Ciebie rosną jak szalone muszę je przesadzić z pojemnika przedszkolnego do doniczek.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko irysy jak się troszkę rozrosną, podziel je i posadź obok...szybciej się rozrosną :P W krótkim czasie powstanie duża kępa ;:108

Aga fajnie wyglądają ale nie mogę dać sobie rady z mleczem, przerasta kępę i trzeba ciągle wykopywać i dzielić.
Niby wszystko wyrwę ale zawsze znajdzie się jakiś kawałeczek i odbije od nowa.

Jolka posadź w niewielkie doniczki...niech rośnie góra a nie korzenie ;:108

Skalniakowe maluchy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”