Naparstnica purpurowa (Digitalis purpurea)
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Naparstnica purpurowa z nasion
Naparstnicę siałam jesienią bodajże dwa lata temu. Z wysianej paczki nasion wzeszły... 3 szt. W związku z taką gęstością ominęło mnie pikowanie. Niemniej te trzy sztuki zakwitły i to nawet dwa razy. Nasiona najdorodniejszej pozbierałam i po kilku tygodniach wsiałam do doniczki. Wykiełkowały bardzo licznie ale nie zdążyłam ich popikować, bo były jeszcze bardzo malutkie i niestety przyszła zima. Zdążyłam je schować pod gałązki igliwia ale obawiam się że nie przetrzymają zimy.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Wysiewam naparstnice co kilka lat. Pięknie w drugim roku kwitną- a przycięte zaraz po kwitnieniu potrafią powtórnie późnym latem zakwitnąć...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
moje sieją się same dziesiątkami i siewki zimują bez specjalnych zabiegów. miejscami plewię je jako chwasty
czasem się zadrza że średniowcześnie ścięta wypuszcza jesienią rozetki u nasady, które potrafią przezimować i zakwitnąć dość wcześnie. W zeszyłm roku zdarzyło się to ogromnej białej. W drugim roku miała 4 czy 5 kwiatostanów i zaraz potem zdechła... Według mnie paliki często konieczne bo mokry kwiat bardzo ciężki

pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
piwoy - mój ogródek
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie - w zesżłym roku po raz pierwszy kwitły u mnie naparstnice, oczywiście zakochałam sie w nich
- parę sztuk zostawiłam, żeby sie rozsiały...
...ale jesienią miałam tylko kilka rozetek - czyżby nasiona wysiane latem nie wykiełkowały? Czy wykiełkują dopiero teraz, na wiosnę?

...ale jesienią miałam tylko kilka rozetek - czyżby nasiona wysiane latem nie wykiełkowały? Czy wykiełkują dopiero teraz, na wiosnę?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Wykiełkują wiosną
Nawet lepiej jeśli nie wykiełkowały jesienią. Zima przyszła szybko i malutkie siewki mogłyby zmarznąć. Wiosną będą miały większe szanse przeżycia

Nawet lepiej jeśli nie wykiełkowały jesienią. Zima przyszła szybko i malutkie siewki mogłyby zmarznąć. Wiosną będą miały większe szanse przeżycia

- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Kupiłam nasiona naparstnicy Elsie Kelsey. Na zdjęciu wygląda pięknie. Miał ją ktoś już kwitnącą?
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Za chęci 

- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Zeszłego roku kupiłam nasiona by znowu wysiać naparstnice. Jednak z uwagi na brzydką jesień nie siałam- tego roku wysieję...

Kupiłam też nasiona- pisze naparstnica jednoroczna...Miał kto takie?

Sianie dopiero przede mną...
Mam rozetki z poprzednich lat- ale chciałam jeszcze inne odmiany. 

Kupiłam też nasiona- pisze naparstnica jednoroczna...Miał kto takie?

Sianie dopiero przede mną...

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja obenie cierpliwie czekam na kiełki jednorocznej, ale marne szanse, bo przeterminowana. 

- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Witam serdecznie, Nela ja siałam tą purpurową firmy legutko i kilka wyszło, ale długo okres kiełkowania, siałam do gruntu. Wyszło kilkanaście sztuk. Miałam nadzieję że jakieś nowe kolorki wyjdą ale takie same jak moje, które tata przywiózł kilka lat temu z irlandi i same się rozsiewają. Także je rozsadzam i pikuję i plewię czasami jak chwasty bo tyle ich narośnie
kwitną na drugi rok od posiania, i niby są to rośliny dwuletnie jednak ja mam 4 letnią sadzonkę i kwitnie co roku nie wiem czy obok tej starej wyrasta nowe kłącze czy co