Antooosiowo - Anolkowe baniaczki cz. II

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Antooosiowo - Anolkowe baniaczki cz. II

Post »

Próbowałaś go w akwarium obciążyć kamieniami? Co to za drewno? Palety w akwarium roślinnym wyglądają bardzo dobrze. Miałam przyjemność podziwiać pękne palety w kolorowych lotosach. Może nie były stale widoczne, ale za to spokojne i w dobrej kondycji.

W moich akwariach różnie. W shrimp secie padła lampka - zastanawiamy się nad zmianą barwy światła przy okazji. Szkoda tylko, że akurat teraz - bo w akwarium pojawił się bojownik half moon i nowa samiczka. Niestety straciłam jedną z moich starych samiczek mieszkających w 112. Młode guramki, które miały tam dorastać zaczęły skaładać ikrę - strasznie szybko. W 96 młode bojowniki zjadły nieco tylko mniejsze rodzeństwo - byłam bardzo niemiło zaskoczona. Moje średniaczki już dorosły - są całkiem niebrzydkie.
Fotek niestety nie wrzucę na moich miniaturkach zupełnie nic nie widać.
Zakwitł mi anubias - jak sądzicie usunąć kwiat?
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

nie mam się czym chwalić
nie chcą mi roslinki rosnać i jest raczej łyso
pstryknełam Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mam pytanie do was kochani
wytłumaczcie mi proszę jak to jest z tym Co2
czy naprawdę muszę je wreszcie założyć zeby mi ładnie rosły roslinki :oops:
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koniczynko ile litrów ma Twoje akwarium? Ryby wybrałaś dość wymagające wielkościowo.
Odnośnie do CO2 - są roślinki, które bez niego nie ruszą, a są takie, które będą rosły pięknie. Zupełnie nie ma potrzeby dozować przy uprawie cryptocoryn, anubiasów, czy popularnych nurzańców.
Aby był sens suplementować dwutlenek akwarium musi być dobrze oświetlone, bez tego można tylko podusić ryby.
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Anolka to mnie zaskoczyłaś tym bojkowym kanibalizmem :shock: . Jej,u Ciebie zawsze tyle się dzieje...
Dajże te zdjęcia...nie marudź...
Co do anubiasa- mnie osobiście szkoda byłoby usuwać kwiat...ja to marzę o kwitnących lotosach...echhhh.
A moje korzenie-chyba wysuszone na wiór- musiałabym nie wiem czym je przygnieść,by nie wypływały...straciłam cierpliwość...pójdą do kominka :?

Gosieńko ja jakoś nie widzę,by było u Ciebie "łyso"...wg mnie ślicznie,jak zwsze...No właśnie...a co to tam Anolka wypatrzyła? Jaką masz obecnie obsadę?
A co do CO2 - sama chętnie posłuchałabym,jak to działa ,co do tego trzeba mieć ...i w ogóle...bo mnie korciii :oops:
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem, czy dobrze wypatrzyłam - ale chyba bocyjki? Fotki to mogę na mailika :P
Obrodziło u mnie w Ampularki muszę sprzedać albo powymieniać :D
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

w obsadzie mam chyba za duzo
cztery bocje
cztery gurami
szesć neonków
cztery molinezje
jeden glonojad
pięć kirysków karłowatych
jeden piskorek
i od nie dawna dwie zabki Karliki
a co do roslinek to tak anubis kryptokoryna mikrozorium i ledwo to chce rosnąć
baniaczek ma 112litrów oswietlenie standartowe filtr aQuel 2
podpowiedzcie mi może coś wpólnie wymyslimy
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Małgoś...chyba ciut za dużo tych zwierzaków u Ciebie :oops: .
Co do roślinek- ja od zawsze(no dobra,prawie zawsze) mam baniak na ziemi + mocniejsze światło. No i roślinki rosną bardzo ładnie. A CO2 korci mnie z czystej ciekawości...jak by to było gdyby jeszcze je dołożyć do akwa? Czyto prawda,że rośliny rosną wtedy w oczach...
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no to co mam zrobić doradzajcie
czekam na sugestie
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu na początek zrobiłabym porządek z obsadą. Straszny mix i rozmiarowo zdecydowanie nie dopasowany. Bocje wspaniałe rosną zdecydowanie za duże. Zbrojniczki potrafią akwarium bardzo kotłowac, także trzeba być na to przygotowanym - albo zamienić go na grupkę otosków. Wydałabym również molinezje - w zamian powiększyła stadko neonków. Piskorek to rybka stadna - jeden chyba nie czuje się najpewniej.
Rośliny, które wymianiłaś - microsorium i anubias rosną bardzo powoli - ja za to właśnie je cenię w mniejszych szkiełkach.

CO2 to nie jest jakaś magiczna sprawa. Warto po nie sięgnąć dla wymagających roślin, ale wtedy, gdy ma się już jakieś wyczucie.
W prawdziwych zbiornikach Low Tech - gdzie podłoże opiera się na ziemi nie podaje się CO2. Po pierwsze dlatego, że światło jest tam zazwyczaj umiarkowane, po drugie - jeśli już podkręcimy światło - to Co2 - przy prawidłowych proporcjach wszystkich składników przyspiesza wzrost roślin - a to prowadzi do szybszego wyjałowienia podłoża. Całość nie ma już wtedy nic wspólnego z Low Techem.

Wiele zależy od tego jak chcesz Gosiu akwarium prowadzić.
Na początek konieczna jest redukcja obsady. Potem warto dodać roślin szybko rosnących - jak rogatek pistia - po ich kondycji będzie widać, czy w akwarium czegoś jest za dużo, lub czegoś brakuje. Jeśli nie chcesz zwiększać światła - to poza wymienionymi roślinami, i poza tymi, które już masz wybierz kryptokoryny - są różnorodne. Wymagają jednak cierpliwości - troszkę trwa zanim się przyjmą.
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Anolku
molinezje wydam ale z bocjami nie moge sie rostac bo dostałam je w prezencie i bardzo mi sie podobaja wole z innych zrezygnowac
neonki sa już bardzo wiekowe więc nie długo ich nie bedzie
a te otoski pływają wstadku ?
bo na neonkach się zawiodłam
dziś ma być dostawa roślinek moze coś upoluje problem w tym że wtym zologicznym u mnie z roslin to nie wiele jest
jeszcze jedno rogatek jak ta roslinka wygląda muszę w necie poszukać
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

No proszę...moje guru akwariowe (czyt.Anolka) wszystko już wyjaśniło...i mnie te bocyjki wspaniałe bardzo się podobają...jednakże obawiam się,że narobią bałaganu :wink: . Ja to bym jeszcze tylko ziemię pod żwirek dała :D . A rogatek to taka kudłata roślinka...właśnie...czy to prawda,że rogatek nie wypuszcza korzeni?
A teraz z innej beczki- wczoraj doznałam szoku,gdy zobaczyłam,jak otosek pływa za paletkami i próbuje się do jakiejś przyssać :shock: .mam nadzieję, że był to tylko jednorazowy wybryk jakiegoś szaleńca.
Pozdrawiam,Kinga.
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a co na to paletka ??
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Otoski robią raczej za służbę sanitarną - nie są ozdobą, bo lubia siedzieć skryte. jeśli masz Antoosiu otocinclus affinitis to nie spotkałam się z takim ich zachowaniem. Może paletce coś dolega, albo on niedożywiony?

Koniczynko - z bocjami ten problem, że w takim szkiełku skarleją, a to skróci ich żywot. Dorasta ona do 30 cm a czasem i więcej, a do tego żyje w grupie. Także ciężko jej zapewnić odpowiednie warunki. Sami zastanawiamy się nad wydaniem swoich. Mają już około 18 cm, poza dwoma skarlałymi, które trafiły do nas z 25 litrowego akwarium. Potrafią w 375 litrach zrobić totalny kocioł - zwłaszcza wtedy, kiedy dostaja zywe robaczki - ich ulubiony pokarm.

Rogatek nie ukorzenia się, może pływać po całym akwarium, albo być zaczepiony w podłożu, o element dekoracji.
Rośliny kupowane w sklepach często są nietrwałe, albo nieprzystosowane do życia podwodnego. Rozejrzyj się na alle... za kimś w okolicy, a może masz jakieś forum akwarystyczne? Tam często można się wymienić.
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ach te bocje są takie piękne
co do roślinek porozglądam się zobaczymy
tak sobie pomyslałam że może molinezje i trzy kiryski oddam do sklepu a zamioast glonojada kupie tego otoska
to coś by zmienilo ?
zawsze to o 7 rybek mniej
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”