Szaleństwa z nasionkami

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
JolantaMa
100p
100p
Od: 9 maja 2009, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: szaleństwa z nasionkami

Post »

Do Plufi - dziękuję uprzejmie, ale znalazłam i to zaraz po zakupie. Najpierw sprawdzam w "naszej" wyszukiwarce :) Opis w internecie jest identyczny z tym na opakowaniu. Przy innym znalazłam tak: "Baloniki są wielkości piłeczki pimpongowej, koloru oliwkowego.Wyglądają uroczo...Kwiatuszki białe, drobniutkie, niepozorne. Nie będziesz żałować". No gdzie ta wiosna?
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18

Post »

Plufi pisze: Gdzie najczęściej kupujecie nasionka?
Ja będę dzisiaj zamawiał w internetowym sklepie ogrodniczym. :heja Czasami kupuje w zwykłym sklepie ogrodniczym, ale ostatnio chyba robię się coraz bardziej wygodnicki. :lol: Jeszcze nie wiem dokładnie co w tym roku będzie na moim tarasie, ale na pewno nie zabraknie kobeii, pelargonii, tunbergii, karłowatych nasturcji (odmiana Alaska Salmon Orange - jak dla mnie - rewelacyjna)... :D
PS Uwielbiam ten moment wybierania nasion i wyobrażania sobie, jak taras (ogród) będzie wyglądał za kilka miesięcy. :D :D :D
Awatar użytkownika
Plufi
50p
50p
Od: 6 maja 2010, o 18:20

Post »

JolantaMa pisze:Do Plufi - dziękuję uprzejmie, ale znalazłam i to zaraz po zakupie. Najpierw sprawdzam w "naszej" wyszukiwarce :) Opis w internecie jest identyczny z tym na opakowaniu. Przy innym znalazłam tak: "Baloniki są wielkości piłeczki pimpongowej, koloru oliwkowego.Wyglądają uroczo...Kwiatuszki białe, drobniutkie, niepozorne. Nie będziesz żałować". No gdzie ta wiosna?
Oj... Wiosny to jeszcze długo nie zobaczymy... :cry: Pozostaje na razie hodowla w domu :wink:
Ale wracając do tematu roślinki, to jest naprawdę ciekawa. Skoro jest jednoroczna, to może posadzę ją na balkonie, tak, żeby oplotła barierki ;:24 (jeszcze się zastanowię ;))
Tulipan998 pisze:Ja wysiałem dzisiaj petunię balkonową mix kolorów ( jak sądzicie nie za wcześnie ? :oops: ) i poziomkę rugię :P . Już nie mogę się doczekać wschodów :tan.
Hmm... Petunia balkonowa... Dobrze że mi przypomniałaś! Też będę ją miała w tym roku na balkonie, ale chyba kupię sadzonki. Jestem bardzo niecierpliwa i na nic nie lubię czekać, więc w moim przypadku lepiej sprawdzają się sadzonki. ;:224 Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za przypomnienie mi o petuniach! ;:180
Pozdrawiam Justyna :wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

botanik1 pisze:(...) Ja będę dzisiaj zamawiał w internetowym sklepie ogrodniczym. :heja Czasami kupuje w zwykłym sklepie ogrodniczym, ale ostatnio chyba robię się coraz bardziej wygodnicki. :lol:
Przede wszystkim w sklepach ogrodniczych nie zawsze można dostać to, co by się chciało posiać... Zawsze czegoś musi brakować, zawsze znajdzie się jakaś roślinka, której nasion nigdzie kupić się nie da... A w internecie ciach-ciach i po sprawie.
botanik1 pisze: (...) PS Uwielbiam ten moment wybierania nasion i wyobrażania sobie, jak taras (ogród) będzie wyglądał za kilka miesięcy. :D :D :D
Nie Ty jeden. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Posiałam 6 dni temu begonię stalę kwitnącą i nic nie widać :( Miałam nadzieję, ze pojawi sie wcześniej. Jakie macie doswiadczenia z tymi nasionakmi. Kiedy powinny sie pjawić pierwsze roślinki? :?:
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Plufi pisze: Hmm... Petunia balkonowa... Dobrze że mi przypomniałaś! Też będę ją miała w tym roku na balkonie, ale chyba kupię sadzonki. Jestem bardzo niecierpliwa i na nic nie lubię czekać, więc w moim przypadku lepiej sprawdzają się sadzonki. ;:224 Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za przypomnienie mi o petuniach! ;:180
Ja postanowiłem spróbować z sianiem , bo jeszcze nigdy nie siałem , ale pewnie i tak dokupię kilka "gotowych" ciekawych odmian i tak .

3 dzień od wysiewu i nic nie widać jeszcze :roll: .
Obrazek
Przykryłem nasionka cienką warstwą przesianej przez drobne sitko torfowej ziemii , natomiast podłoże pod siew zmieszałem z odrobiną piasku . Przy zraszaniu zauważyłem nasionka troszkę powyłaziły :? .

Justko - Poczekaj jeszcze troche , nie które potrzebują więcej czasu :wink: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Oj czekam, czekam, :D Tylko troszkę niecierpliwa jestem. najbarzdiej byłabym zadowlona jakby mialy juz piękne kwiaty :heja
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Ojjjj.... ja tez czekam na siewki :lol:

Lobelia mi już wzeszła, ale siałam ją 14 stycznia.
Teraz dopinguję posiane 3 dni temu koleusy i heliotropa - codziennie muszę do nich zajrzeć, ale nic jeszcze nie widać :wink:
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

;:3 widzę już kiełeczki poziomki RUGIA wysianej 18 stycznia, siewki koleusa ( nasiona są bardzo żywotne ) i szałwi powabnej ;:65 . Od dwóch dni wychodzą heliotropy ( odmiana Marina ) wysiane 28 stycznia :shock:
pozdrawiam
Edyta
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wysiałam tydzień temu lobelię różową i niebieską,już wzeszła, strasznie gęsto rośnie, przesadziłam z ilością, ale były takie tyci-tyci te nasionka, że bardziej na wyczucie je siałam , nie wiem jak ją popikuję do doniczek....może skorzystam z rezolutnych rączek dzieci :) .Natomiast wczoraj wysiałam na próbę po kilka nasionek pomidorów,ogórków,melonów,oberżyny i papryki aby sprawdzić ich zdolność kiełkowania (oglądałam wczorajszy odcinek" Rok w ogrodzie" i dzisiejszy "Maja w ogrodzie".Nasiona kupowałam od allegrowicza ,który miał je w nadmiarze z jego własnej działki.....zobaczymy, w razie czego do sklepów ogrodniczych daleko nie mam. Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych. :D
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

esony1 pisze:;:3 widzę już kiełeczki poziomki RUGIA wysianej 18 stycznia, siewki koleusa ( nasiona są bardzo żywotne ) i szałwi powabnej ;:65 . Od dwóch dni wychodzą heliotropy ( odmiana Marina ) wysiane 28 stycznia :shock:
koleuski i heliotrop już zaczęły kiełkowanie :shock: Po dwóch dniach ? Sprinterzy :wit
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

jutro wstawię fotki ??? bo ??? może to zielsko ??? :)
pozdrawiam
Edyta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Ja trochę zaszalałem, i w tym roku chcę to wszystko wysiać ;:224

Kwiaty:
1.Groszek Szerokolistny
2.Mak jednoroczny pełny
3.Szałwia Muszkatołowa
4.Aksamitka
5.Dziwaczek
6.Trojeść Amerykańska
7.Krokosz Barwierski
8.Kosmos
9.Aster Chiński-mieszanka odmian
10.Wilec 'Heavenly Blue'
11.Lwia Paszcza niska
12.Celozja Grzebieniasta
13.Gazania
14.Groszek Pachnący
15.Dalia Zmienna
16.Przypołudnik
17.Tunbergia
18.Lobelia

Warzywa/Zioła:
19.Rzodkiewka Saxa 2
20.Pietruszka Naciowa
21.Koper Ogrodowy
22.Rzeżucha Ogrodowa
23.Rzodkiew Mantanghong mieszaniec F1
24.Bazylia Właściwa
25.Majeranek
26.Sałata Liściasta 'Lollo Rossa'
27.Kolendra Siewna

A te nasiona muszę kupić:
-cynia
-szałwia błyszcząca
-słonecznik
-suchołuska
-datura jednoroczna pełna
-oregano
-rozmaryn
-tymianek
-melisa
-szczypiorek

Mój ogródek będzie jak dżungla wyglądał :)
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Dawidzie - Podziwiam.... :shock: , ja już się nie wpakuję w takie duże sianie , a w wcześniejszych 2 latach miałem podobnie , większość z braku miejsca musiałem rozdać... :? .
No ale jak się ma miejsce 8-) , to będzie prawdziwa dżungla ! ;:138 ;:138 ;:138 . Tylko pikowania i trzymania na parapetach nie zazdroszczę ( wiadomo nie wszytskich ale jednak.. ) .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Czytam ten wątek i nabieram coraz większej ochoty, aby zacząć siew. Nie wiem, na jak długo wystarczy mi rozsądku, ale chyba wkrótce przyniosę z piwnicy wszystkie akcesoria wiosenne.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”