Geniu, to nawet nie był typowy sklep ogrodniczy, lecz bardzo znany sklep z wyrobami z terakoty. Czego tam nie było! Naprawdę piękne rzeczy, ale w większości raczej duże gabarytowo i ceny też nie należały do najniższych
Camellio, zapraszam, zapraszam
Aniu, mam nadzieję, że miałaś przyjemne sny
Adrianko, wszystko to rzecz gustu - krajobrazy rzeczywiście chwilami przypominają te z Dolnego Śląska, ale roślinność już zdecydowanie z innej strefy klimatycznej...Z całym szacunkiem dla Twojego znajomego, to już klasa i skala zabytków Florencji czy Sieny chyba nie da sie porównać z żadnym dolnośląskim miastem; a co do niedoinwestowania...no, cóż, daj Boże, żebyśmy z takim pietyzmem traktowali nasze zabytki i cuda przyrody. We Włoszech właściciel starego domu nie może w nim nawet klamki zmienić bez zgody konserwatora zabytków

Włosi też bardzo starannie i z głową prowadzą renowację swoich zabytkowych miast - one, choć odnowione, wyglądają wciąż na stare...Nie ma na przykład -powszechnego w Polsce - malowania zabytkowych elewacji na jakieś dziwne jaskrawe kolory. Wręcz specjalnie się je "przybrudza" i postarza....
Wandziu, ja też jestem zachwycona tymi włoskimi kamiennymi miasteczkami i terakotowymi ogródkami, które je ozdabiają :P We Francji tez można znaleźć bardzo urokliwe miejsca, choćby Bretania, której uroki propaguje na naszym forum m.in. Fela.
Izo, te targi kwiatowe to według mojej wiedzy odbywają się w tym miejscu w każdy weekend w sezonie...Jest naprawdę w czym wybierać, ale ceny w euro mniej więcej takie jak u nas w złotówkach za porównywalne towary. Jeszcze dwie fotki z tych targów:
Keetee, Dorotko, Małgosiu, Ago, ja wiem, że my-ogrodniczki najlepiej wypoczywamy we własnych ogródkach, ale czasami warto wyskoczyć gdzieś dalej, po to chociażby, żeby na własne oczy zobaczyć inną roślinność, czy cudzoziemskie ogrody...
Dorotko (dodad), oczywiście, zwiedziłam za Twoją namową Beskid Niski, na razie wirualnie, ale nie wykluczam, że w czasie wakacji zahaczę o niego. Jest naprawdę tego warty!
Taruniu, ale Ty jesteś spostrzegawcza! Rzeczywiście widać na tej fotce kwitnącą glicynię