Liliowce -Hemerocallis cz.8
Re: Liliowce -Hemerocallis cz.8
Niesamowita uczta dla oczu. Brak mi słów...Nawet białe pajączki tam są...Wzdychanie na kilka wieczorów.
Pozdrawiam. Krystyna.
-
- 500p
- Od: 5 sty 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam!
Ja też dostrzegłam tego białego pajączka i bardzo mi się podobał, nawet pomyślałam o krzyżowaniu ze swoim kremowym.
Liliowce są przepiękne, niektóre również chciałabym, ale zapraszam do mnie jak kwitną i zobaczycie na żywo, to żadne zdjęcie nie pokaże tego co mogą zobaczyć oczy.
Ja robię zdjecia w biegu, a wiadomo jakie kwiaty są zmienne. Liliowce przy wysokiej temperaturze i dużej wilgotności są przepiękne, jeśli w lipcu jest temperatura 6 stopni co się zdarza, kwiaty wtedy się nie wykształcają i wybarwienie jest inne, ile trzeba zrobić zdjęć, żeby wybrać najlepsze.
Pozdrawiam
Ismena

To jest zdjęcie z tamtego roku 26 lipca , było bardzo zimno, jak widać na zdjęciu.
Ja też dostrzegłam tego białego pajączka i bardzo mi się podobał, nawet pomyślałam o krzyżowaniu ze swoim kremowym.
Liliowce są przepiękne, niektóre również chciałabym, ale zapraszam do mnie jak kwitną i zobaczycie na żywo, to żadne zdjęcie nie pokaże tego co mogą zobaczyć oczy.
Ja robię zdjecia w biegu, a wiadomo jakie kwiaty są zmienne. Liliowce przy wysokiej temperaturze i dużej wilgotności są przepiękne, jeśli w lipcu jest temperatura 6 stopni co się zdarza, kwiaty wtedy się nie wykształcają i wybarwienie jest inne, ile trzeba zrobić zdjęć, żeby wybrać najlepsze.
Pozdrawiam
Ismena

To jest zdjęcie z tamtego roku 26 lipca , było bardzo zimno, jak widać na zdjęciu.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Zgadzam się z tobą Ismenko.
Zeszłe lato było u mnie beznadziejne, dwukrotnie zalało ogród tak, że woda stała w każdym rowku i było też koło 10 stopni.
Tylko nieliczne liliowce temu podołały.
Kwiaty traciły swój kolor, robiły się przezroczyste, płatki się podwijały, wiele nie wykształciło do końca korony a spora część pąków się nie rozwijała i opadała.
Dobre ujęcie wiernie oddające urok kwiatu można zrobić tylko przy dobrej pogodzie, o poranku lub do południa, kiedy kwiat jest świeży , nie spalony słońcem.
Zeszłe lato było u mnie beznadziejne, dwukrotnie zalało ogród tak, że woda stała w każdym rowku i było też koło 10 stopni.
Tylko nieliczne liliowce temu podołały.
Kwiaty traciły swój kolor, robiły się przezroczyste, płatki się podwijały, wiele nie wykształciło do końca korony a spora część pąków się nie rozwijała i opadała.
Dobre ujęcie wiernie oddające urok kwiatu można zrobić tylko przy dobrej pogodzie, o poranku lub do południa, kiedy kwiat jest świeży , nie spalony słońcem.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Ismeno do tego Twojego z ostatniej fotografii też wzdycham.
Pozdrawiam. Krystyna.
- evikc
- 500p
- Od: 18 lis 2010, o 00:22
A ja mam tego z ostatniej fotografii od Ismenki
Posadzony w sierpniu, mam nadzieję na kwiaty w tego lata. 

- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miłośnikom białych pajączków polecam ten linkklio pisze:Niesamowita uczta dla oczu. Brak mi słów...Nawet białe pajączki tam są...Wzdychanie na kilka wieczorów.
http://www.daylilynet.com/heavenly_curls__daylily.htm
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
Piękne. To coś dla mnie. Mam nadzieję, że uda mi się upolować chociaż jednego z tam prezentowanych.
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Świetnie. To ja już się ustawiam w kolejkę po sadzonki od niego.igielka78 pisze:Piękne. To coś dla mnie. Mam nadzieję, że uda mi się upolować chociaż jednego z tam prezentowanych.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Ło matko, jakie wszystkie wyraziste! Ten różowy z falbaneczką też jest starszą odmianą? Ja właśnie gustuję w różowych liliowcach. Możesz podać jego odmianę?
Może ujmę to w ten sposób - starsze jest piękne. Czy ktoś jest innego zdania?
Pozdrawiam. Krystyna.
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
W ubiegłym roku myślałam, że mi przeszło z liliowcami
, bo teraz na topie są u mnie: brunnery i żurawki.
Dzisiaj stwierdzam, że absolutnie mi nie przeszło, tylko lista roślin " na topie" się powiększa
!

Dzisiaj stwierdzam, że absolutnie mi nie przeszło, tylko lista roślin " na topie" się powiększa

Moją uwagę zwrócił ten na drugiej fotografii i to ostatnie żółteczko.
Pozdrawiam. Krystyna.
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
Może i starsze, ale urodą wcale nie ustępują tym najnowszym. Jak to mówią - stare, ale jare!

-
- 500p
- Od: 5 sty 2008, o 20:00
- Kontakt:
Witam!
Mam jeszcze 100szt nasion mix z mojego klombu, takich odmian jak pokazujecie i innych, ale nie " kundli", nie mam takich . Dzisiaj siałam drugą turę liliowców, bo teraz jest dobra pora księżycowa..Informacje na PW.
POzdrawiam
Ismena
Mam jeszcze 100szt nasion mix z mojego klombu, takich odmian jak pokazujecie i innych, ale nie " kundli", nie mam takich . Dzisiaj siałam drugą turę liliowców, bo teraz jest dobra pora księżycowa..Informacje na PW.
POzdrawiam
Ismena