Storczyki Joasi

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Joasi

Post »

Gosiu dziękuję ;:196 Zygopetalum nie zraszałam, czytałam, że tego nie lubią, ale myślę, że najpierw je trochę zasuszyłam a potem próbowałam jakoś ratować ale się nie udało, cała roślina pokrywała się czarnymi plamami, podobne to było do czarnej zgnilizny, poszukam zdjęć może jakieś się zachowały?

A teraz przyjemniejsza część, zdjęcia troszkę spóźnione, ale już są. :tan

Nowy nabytek gigant, ma sporo pączków, ale żółkną, więc pewnie wszystkie zgubi, jest bardziej różowy niż na tych fotkach. Ogromniasty z 80 cm. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek - w porównaniu do innego storczyka

Drugi jest prześliczny, bardzo ciemny prawie czarny, niestety każdy z kwiatków w drodze bądź przy pakowaniu stracił po jednym z płatków i teraz trochę śmiesznie wygląda. Też jest całkiem spory. Na All pod nazwą Black Princess.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka zdjęć niektórych kwitnących storczyków i zapowiedzi kwitnienia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To ubiegłoroczny zakupiony w maju - prezent od M

Obrazek

Obrazek

Półminiaturka z Biedronki

Obrazek

Obrazek

Ten zakupiony w ubiegłym roku różowy z Auchan przedłużył pęd aż o jeden pączek :wink:

Obrazek

Obrazek - tylko 3 pączki

Obrazek - tu dwa skromne pędy

Obrazek - różowy z mazami ma pęd

Obrazek - jeden z bliźniaków

Obrazek

Parapet w kuchni :D

Obrazek

;:167
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny ten Black Princess chociaż i pozostałym nic nie brak ;:138
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

ALe piękne kwitnienia ;)
Fajne nowości...ten bordowy super :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Piękne kwitnienia. bardzo mi się podoba ten wielki różowy Phal. z pierwszych zdjęć.
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53

Post »

Piękne nowości a zwłaszcza woskowiec.Gratuluję kwitnień ,bardzo ładny żółty z czerwonym.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Asiu piękne kwiaty ;:138 ;:138
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Asiu napisać piękne kwiaty to za mało, one są cudne jak ty to robisz że tak cudnie ci się rozwijają i nie tracą pączków? ech naprawdę widok dech zapiera :)
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Asiu piękne kwitnienia a w kuchni ile miejsca na storczyki :tan :tan co do sabotka to jak ja zauważyłam to one powoli rosną mojemu najmłodszemu przyrostowi dopiero w tym roku zaczął rosnąć listek więc pewno dopiero w następnym roku zakwitnie a nowego przyrostu nie widzę może wyjdzie wiosną i zaczną nam rosnąć :tan
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
reniab7
50p
50p
Od: 12 paź 2010, o 18:30

Post »

Czarna księżniczka przepiękna!
Sądząc po zapowiedziach wiosną będziesz miała kwitnącą dżunglę falków!
Renia
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Asiu ,15 kwitnących falenopsisów to na pewno niepowtarzalny widok.
Gratuluję doprowadzenia tak wielu roślin do kwitnięcia .Falenopsisy to urocze rośliny ze swoimi kwiatami i ładnie się Tobie odwdzięczyły za opiekę. ;:63
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Asiu piękne storczyki ,jak paczki się rozwiną to będziesz miała kwiaciarnie w mieszkanku :D .Zakupy śliczne. Ja miałam dylemat właśnie miedzy tym ciemno bordowym a Aksamitkiem . U mnie wygrał aksamitek. Asiu mam jeszcze pytanie odnośnie firanek (makaroniki) nie zahaczają Ci o listki a już o kwiatuszki i paczki ?
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p

Post »

Ale dużo odwiedzin :tan Dziękuję ślicznie wszystkim za takie miłe słowa ;:196
Venus9 pisze: co do sabotka to jak ja zauważyłam to one powoli rosną mojemu najmłodszemu przyrostowi dopiero w tym roku zaczął rosnąć listek więc pewno dopiero w następnym roku zakwitnie a nowego przyrostu nie widzę może wyjdzie wiosną i zaczną nam rosnąć :tan
Julitko ja mam nadzieję, że mój sabotek w końcu "ruszy z kopyta" na wiosnę, młoda rozetka całkiem fajnie już podrosła, ale siedzi tam jeszcze druga bardzo malutka i stoi w miejscu od roku, ale też nie gnije to może coś z niej będzie? Jak tylko baterie się podładują w aparacie to pstryknę fotkę temu przyrostowi.
Storczykowa pisze:bardzo mi się podoba ten wielki różowy Phal. z pierwszych zdjęć.
Dusiu wszystkie pączki tego storczyka już opadły, a naprawdę miał ich dużo, ale cóż spodziewałam się tego w końcu przyjechał do mnie zimą...
katarzynka575 pisze:Asiu mam jeszcze pytanie odnośnie firanek (makaroniki) nie zahaczają Ci o listki a już o kwiatuszki i paczki ?
Kasiu ja jestem bardzo zadowolona z tych makaronów, moje parapety mają ok 4 m, więc denerwowało mnie zaglądanie przez firanki dookoła. Odkąd mam sznurki mam swobodny do nich dostęp. :D Oczywiście, że zaplatają się czasem o kwiatki, o liście raczej nie, ale jakoś bardzo mi to nie przeszkadza. Postaram się wkleić parę zdjęć mego parapetu, to może będzie to bardziej widać.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Joasiu wypatrzyłam w Twojej ślicznej kolekcji kilku faworytów , tak trochę dłużej trwało, nim ruszyłam do kolejnych fotografii.
Piękne zapowiedzi kolejnych kwitnień; fotki zbiorcze kwitnących .. ;:3
No i świetny ten `zmienny`, jakie to urocze.. za każdym razem niespodzianka, ale miła oku niespodzianka :uszy
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p

Post »

Zajrzałam tylko na minutkę, po obiadku trochę zdjęć już wkleję. Cały czas czytam Wasze cudowne wątki, kiedyś oglądałam tylko zdjęcia a teraz studiuję wiedzę i cały czas się uczę i uczę, tak się cieszę, że tu trafiłam :tan

Marto dziękuję ślicznie ;:196
maribat pisze:No i świetny ten `zmienny`, jakie to urocze.. za każdym razem niespodzianka, ale miła oku niespodzianka :uszy
Mnie też bardzo się podoba ten zmienny :D
W piątek byłam w Auchan i co widzę--śliczne storczyki, ponieważ już mam określoną ilość miejsca, to wybrałam jednego...zdjęcia wkrótce :wink:
Moje storczyki
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p

Post »

Miało być po obiedzie i jest ale nieco później za sprawą gości.

Na początku zdjęcie kwiatuszka, który jest u mnie od ok. 1,5 roku. Przyjechał z All...kwitł kilka dni i zwiędł bo to był sierpień i upał niesamowity. Kwiaty cudne, ale jesienią za moją sprawką złego podlewania korzenie zaczęły marnieć i zostało tylko kilka. Musiałam go prawie reanimować, stracił też kilka liści. Korzenie nie są jeszcze gęste, ale mam nadzieję, że w tym roku już będzie ich więcej. Jesienią wypuścił pęd, cieszyłam się jak dziecko, niestety pączek pojawił się tylko jeden, w związku z czym biegałam jak kura nad jajkiem aby nie opadł. Zakwitł troszkę w innym układzie plamek choć podobnym.
Zdjęcie pierwszego kwitnienia-miał wtedy ok. 10 kwiatów. Zdjęcia były robione w słońcu i wtedy jeszcze telefonem, więc jakość nie najlepsza.

Obrazek

A tak kwitnie dziś:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu miejsce na nowość-słoneczko, nie mogłam go zostawić w sklepie choć inne też kusiły. ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Starsze kwiatuszki trochę bledną

Obrazek

I jeszcze zdjęcie rozetki sabotkowej co to u mnie już nie rośnie od roku :evil:

Obrazek

A teraz szybciutko biegnę poczytać co tam u Was słychać :wink:
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”