Tunel jaki kupić
Re: tunel
Czytając odpowiedzi troszkę się uspokoiłam ,że zakup nie był nie wypałem. Mam jeszcze pytanie tunel który zakupiłam ma 3m długości ,2m szerokości i 1,9m wysokości ,chciałabym w nim uprawiać po jednej stronie ogórki ,a po przeciwnej pomidory - ile krzaków mogę w nim zasadzić,żeby efektywnie go wykorzystać ,a jednocześnie zapewnić im dość miejsca do rozwoju ?
PHOENIX ten rozmiar tunelu to na jak dużą rodzinę?Myślałam o tym 4 metrowym.
Magdo ,moja rodzinka liczy 4 osoby plus kot ,ale on jest jaroszem ,więc nie będzie korzystał
.Powiem Ci ,że też długo dumałam zanim kupiłam , ale już mam go w domku ,oglądałam i wygląda dość solidnie ,rurki są stosunkowo grube ,a inni forumowicze troszkę mnie pocieszyli,że te PCV nie są takie złe . Pożyjemy zobaczymy

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ogórki długie są bardzo wydajne , ja zawsze sadzę 2 szt. i trudno przejeść , jest kilka owocow co 2-3dni . A pomidory sadzi sie w ilości 2,5-3,5 szt. na metr kw. Więc na połowie tego tunelu zmieścisz max. 12 szt.PHOENIX pisze:Czytając odpowiedzi troszkę się uspokoiłam ,że zakup nie był nie wypałem. Mam jeszcze pytanie tunel który zakupiłam ma 3m długości ,2m szerokości i 1,9m wysokości ,chciałabym w nim uprawiać po jednej stronie ogórki ,a po przeciwnej pomidory - ile krzaków mogę w nim zasadzić,żeby efektywnie go wykorzystać ,a jednocześnie zapewnić im dość miejsca do rozwoju ?
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Obie rośliny lubią slońce , ciepło , wode .. Ogórek wymaga dużo silniejszego nawożenia . Ja sadzę ogórki razem z pomidorami i mają sie dobrze , ogórki są dodatkowo zasilane i sie nie buntują
, aha , ogórek jest bardzo podatny na ataki przędziorka , więc warto go umieścić w takim narożniku , gdzie jest mniejszy przewiew - większa wilgotnośc , a światło rozproszone .

-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
Co do trwałości tuneli z rurek PCV. Jeśli 16 lat użytkowania bez widocznych śladów zniszczenia rurek to mało, to trzeba faktycznie się zastanowić nad zakupem. Powiem szczerze jeśli miałbym pieniądze na tunel, a nie stać by mnie było na szklarnię o podobnych rozmiarach co on, to bez wahania bym kupił.
Pozdrawiam Jarek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 gru 2010, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
tunel sie nie polozy o ile folia bedzie dostatecznie gleboko wkopana i dobrze przysypana ziemia.u mnie na wybrzezu bywaja takie wichury ze daj boze zdrowie a tunel jak stal tak stoi.w miom czterometrowym mam zawsze 8 pomidorow -5z jednej strony a 3 z drugiej.moglbym wiecej tego umieccic ale nie mam potrzeby tymbardziej ze mam tu inne jeszcze rosliny i pamietac aby latem w upaly miec drzwi otwarte pozdrawiam marek
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Witajcie. Właśnie dostałam przesyłkę z tunelem z L..., proszę o objaśnienie co znaczy "o ile folia będzie dostatecznie głęboko wkopana i dobrze przysypana ziemią", dostatecznie głęboko to znaczy ile? 30-40-50 cm? Nie widzi mi się żeby mój tunel robił za lotnię
, bardzo proszę o odpowiedź na moje pytanie 

Sądzę ,że chodzi o głębokość szpadla - mój dziadek zawsze tak wkopywał folie na swoich drewnianych konstrukcjach i nie robiły za szybowce lub latawce , wiec chyba wystarczy
Tak sobie myślę że panikujemy trochę na wyrost , oglądałam przesłane elementy tunelu i muszę powiedzieć ,że rurki są bardzo solidne , konkretnej średnicy i porządnie wkopane w nieco osłoniętym miejscu ,przyszpilone szpilami i z zagłębioną w ziemi folią -powinny spełnić nasze oczekiwania .. Ja tam skoncentrowałam swoją uwagę na wysianych wczoraj ciekawostkach pomidorowych -nie ma co panikować, nie my pierwsi i nie ostatni- po za tym ,lepszy wróbel w garści, niż gołąb na dachu- a złej baletnicy , przeszkadza i rąbek spódnicy

-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
U siebie mam przysypane (typowo) na szpadel, czyli ok. 30 cm i spokojnie wystarcza, przez parę lat nie odleciała
Ważniejsze jest dobre naciągnięcie, bo tu miałem szkody jak fragmenty łopotały na silnym wietrze, tam gdzie nie stykały się z konstrukcją nastąpiło przetarcie/rozerwanie folii.

Ważniejsze jest dobre naciągnięcie, bo tu miałem szkody jak fragmenty łopotały na silnym wietrze, tam gdzie nie stykały się z konstrukcją nastąpiło przetarcie/rozerwanie folii.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry