Zysk - co najlepiej uprawiać?
Re: Potrzebna porada - od czego zacząć?
mówiąc wprost stać mnie na postawienie 4 tuneli. mogę obsadzić wszystko pomidorkami lecz nie wiem czy dam rade je "utrzymać"
do duuuużej giełdy rolno-spożywczej mam około 50 km zbyt jest pewny. chodzi tylko o to aby "się opłacało".
do duuuużej giełdy rolno-spożywczej mam około 50 km zbyt jest pewny. chodzi tylko o to aby "się opłacało".
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli pomidory jeszcze nie były uprawiane ,to masz idealną glebę i pewnie uda się każda odmiana ,bo ziemia nie jest zagrzybiona,musisz zdecydować gdzie będą sprzedawane ,na hurcie ,czy detalicznie, a wtedy można wybrać odmianę,np. carmello ,zmięknie przy sprzedaży hurtowej, a samemu można zaryzykować. Uprawiałem wiele odmian i każda się dała sprzedać ,ważnie ,aby prawidłowo odżywić.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
niedaleko mnie są 2 duże miasteczka. lecz nie chce na siłe wciskać komuś kilograma pomidora. wiec sprzedaż hurtowa. ziemia to klasa IIIa.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A właśnie że Cię nie stać , tylko o tym nie wiesz
. Nie gniewaj sie ,że tak pisze , ale chodzi o to , byś zrozumiał o co chodzi ... Sam piszesz : '' chodzi tylko o to aby sie oplacało " . Więc jeśli masz więcej pieniążków , to nie ma sensu stawiać pozlacanych konstrukcji , pomidorom to nie pomoże w niczym , uwierz . Lepiej mieć 3 tunele , zamiast jednego ... Bez ciąglego wnikania w ceny i szukania oszczędności w kosztach - daleko nie zajedziesz , a skarbonka też nie z gumy ...

oki rozumiem. po prostu chce aby ta uprawa nie była dla mnie kłopotem i gwoździem do trumny. potrzebuje fachowych porad jak poradzić sobie z utrzymaniem kilku tuneli i po prostu aby to było rentowne
-
Jeśli nie przeinwestujesz to dasz rade opanować . Wydatki są niezbędne , ale muszą być rozważne . Nasiona , folie , opryskiwacz, środki , nawadnianie , ogrzewanie , opał ... Lista jest długa . A o samej uprawie trudno pisać na forum , za dużo tego wszystkiego na raz . Koniecznie musisz przeczytać z kilka książek np. autorstwa prof. Owczarek . Warto też podglądnąć jakiegoś pobliskiego dobrego ogrodnika . A odmiana Carmello do hurtu nie przejdzie absolutnie - bo to jeden z najbardziej miękkich pomidorow ... Jeśli na detal , to tak , bo jest jednocześnie niezwykle smaczny .
obecnie "wspieram" się książką "uprawa warzyw pod osłonami" profesora T.Pudelskiego. teoria to jedno a praktyka to drugie:)
narazię w pierwszym roku nie ma mowy o ogrzewaniu tunelu. nawodnienie oczywiście ze tak. mam studnię niedaleko. nawożenie tu bedę się radził Was.
zacznijmy od tych odmian i od wyboru ogórek -pomidor-papryka? na co się ukierunkować?
narazię w pierwszym roku nie ma mowy o ogrzewaniu tunelu. nawodnienie oczywiście ze tak. mam studnię niedaleko. nawożenie tu bedę się radził Was.
zacznijmy od tych odmian i od wyboru ogórek -pomidor-papryka? na co się ukierunkować?
-
Papryka jest niezmiernie malo wydajna , opłaca sie tylko przy wielkiej ilości , rzędu kilkudziesięciu tuneli . Ogórek bez ogrzewania w zasadzie sie nie obejdzie ... Pozostaje pomidor , gleba 3kl - akurat . Na początek proponuje jakąś starszą , ale rozpracowaną odmianę , np. Marissa . Uważam ,że choć ma kilkanaście już lat , to w niczym nie ustępuje tym najnowszym . Niezwykle plenna , twarda , smaczna , ładny wygląd .
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aaaa no właśnie, to jest najtrudniejsze, bo ja kupiłabym to, ktoś inny tamto, a w twoim miasteczku latem będzie zbyt na jeszcze co innego, bo sąsiad nasycił rynek tym czymś, co schodziło rok temu i nikt twojego już nie kupi...Technik21 pisze:oki rozumiem. po prostu chce aby ta uprawa nie była dla mnie kłopotem i gwoździem do trumny. potrzebuje fachowych porad jak poradzić sobie z utrzymaniem kilku tuneli i po prostu aby to było rentowne
Żeby było rentowne... A byłeś na rynku hurtowym w tych miastach, widziałeś co ludzie kupują? Może wcale nie pomidory, tylko owoce? Wczesne truskawki? A może zioła w doniczkach? Albo azalie w doniczkach?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- agapuszka_83_28
- 500p
- Od: 4 lis 2010, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

pozdrawiam Aga Zielone cuda w moim domu
jestem z powiatu Grójeckiego. jak już zaznaczyłem chciałbym aby raczej wszystko szło hurtowo, na tych targach sprzedawałem już owoce i to jest męczące wciskać komuś kilo czereśni na siłę. poza tym myślę ze część pomidorków sprzedał bym w okolicznych sklepach jak to robię obecnie z ziemniakami. tunel papryki to nie dużo wiec może samo zaopatrzenie sklepu i tyle. chciałbym się skupić jednak na pomidorach papryce i ewentualnie na ogórku. mam już młody sad,zacznie owocować za rok. tylko tunele:)
- agapuszka_83_28
- 500p
- Od: 4 lis 2010, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę że nie interesuje się moje doświadczenie i co uprawiam w tych tunelach , ty od razu chcesz konkretne odpowiedzi najpierw trzeba się troszkę poznać . Pa więcej tu do Ciebie nie będę zaglądać
pozdrawiam Aga Zielone cuda w moim domu
oczywiście że mnie interesuje:) staram się po prostu na wszystkie posty odpisywać:) i oczywiście że chce się poznac
do frant: czyli uprawę ogórka w nieogrzewanym tunelu odradzasz? wiem ze temperatura ma wpływ ale chyba odmiana merengue da rade?a odnośnie pomidorka to jaką jeszcze odmianę byś polecił? jest ich od groma.można się pogubić. każda ma wady i zalety. co myślicie o malinowej VP-1 ?
do nalewka: jest to duża giełda,są tam głownie ludzie którzy zaopatrują swoje sklepy itp. zbyt ze wszystkim jest pewny tylko czasami cena jaką dają jest śmieszna. masz na myśli uprawę truskawek pod folią tzn wczesnych?
do nalewka: jest to duża giełda,są tam głownie ludzie którzy zaopatrują swoje sklepy itp. zbyt ze wszystkim jest pewny tylko czasami cena jaką dają jest śmieszna. masz na myśli uprawę truskawek pod folią tzn wczesnych?
ekopom może Ty zabierzesz głos? czytałem Twoje posty i z tego co widać jesteś obstukany w tych pomidorkach i odmianach?