Justynko ,a jak tak ciepłym kobiecym głosem byś zapytała Małego Marka o te piegi to może nie musiałabyś liczyć ?.
Co do przesadzania to bardzo rozrosły mi się
-Beallara Pegy Ruth carpentier Morning Joy (Cambria)
-Odontoglossum Violetta von Holm
I właściwie tylko one wymagają przesadzenia i podziału na wiosnę(Będą do wymiany
Lub pójdą na allegro)
Kasiu ,dziękuję , a może byś sobie poprawiła humorek jakimś małym storczysiowym zakupikiem?.
Nie kuś ,nie kuś ;:78 trzymam się ostatkiem sił ,mieliście mnie wspierać a tu masz, następny kusiciel Mareczku będę do ciebie zaglądać i podziwiać Twoje maleństwo teraz jeden kwiatuszek a za parę dni następny
No nie wiem Kasiu jak to jest z tym kuszeniem ,bo kobiety i storczyki zostały do tego stworzone?
MM rzeczywiście ma spory pączuszek i jeśli go nie zrzuci w międzyczasie to niedługo powinien ucieszyć mnie kolejnym kwiatkiem.
Nie wiem czemu ale ten rok nie obfituje jakoś w kwitnienia hybryd falenopsisów ,może muszą odpocząć po bardzo obfitych zeszłorocznych kwitnieniach .
Na obecną chwilę bliskie są rozkwitu tylko miniaturka i białasek oraz kwitnący, przedstawiony wcześniej phal. Shanghai
1.Pędzik miniaturki
2.Pędzik białaska
Miniaturka widać że mają się dobrze jej paczuszki białasek już zrzucił jednego ,szkoda ,Shanghai słodziak, mam chyba takiego samego mój zaczął teraz zrzucać pąki które już zaczynały się rozwijać i na razie z ośmiu pąków mam rozwinięte trzy kwiatki i dwa pąki czekają tylko nie wiem na co ? na rozwiniecie czy na zżółknięcie ?
Marku ładne zapączkowane pędziki pokazałeś więc niedługo będą znów cieszyć kwiatami. Muszę przyznać, że Twój Mini Mark wydał bardzo długi pęd zanim pojawiły się pączki Jeśli zapewnisz dobre światło (ja swoje stale doświetlam) to kolejne pączki ładnie się otworzą a i może następne się pojawią Czego oczywiście Ci życzę.
Kasiu ? biję się mocno w piersi bo to nie Białasek zrzucił pączka ,tylko Marasek go utrącił .
Sylwio dziękuję
Basiu ja też z utęsknieniem czekam na nie
Kasiunieczka _32 ? Kasiu staram się doświetlać od godziny 16 -22, a pęd rzeczywiście taki dziwacznie długi choć mi to nie przeszkadza ,najważniejsze że kwitnie bo jest to pierwsze kwitnienie tego storczyka u mnie.