No i zalało mi piwnice, co robić?? LINKI

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: No i zalało mi piwnice, co robić??

Post »

Aga !

Podaje namiary :
mgr inż. Jerzy B. Zembrowski
Biuro Doradztwa Budowlanego - Białystok .

Nie jest to mój znajomy, ale na forum budowlanym facet udziela sensownych porad i jest blisko Ciebie.

Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Znalazłam bardzo ciekawy i przystępnie napisany (i zilustrowany) materiał na temat drenażu, może się komuś przyda:
- Drenaż opaskowy i odwodnienie liniowe
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

Dziękuję wszystkim za wsparcie rady, linki, za wszystko :)

sprawa z piwnicą już zakończona

pomimo że woda pięknie opadła (dzięki lipcowej suszy ;) i wypompowywaniu) to i tak chłopaki nie zrealizowali swojego planu z "wanną" i izolowaniem. Fachowiec był i się wypowiedział i on ostatecznie wpłynął na decyzję. Powiedział że to co planowali miało sens i szanse zadziałania gdyby było zrobione od początku, gdy powstawał dom, a na starym to 50 na 50% szans.. więc za duże ryzyko

Właśnie postawiliśmy przybudówkę/kotłownię, więc problem mam z głowy :)
a piwnica będzie częściowo zasypana, do poprzedniego poziomu i wykorzystywana jako magazynek na przetwory, zapasy z ogródka itp. itd.

jeszcze raz DZIĘKUJĘ
MTW Orle
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 sty 2011, o 07:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam
nie przypuszczałem że zabiorę głos na specjalistycznym "zielonym" forum, a jednak .
Nie będę ukrywał iż wpasowuję się tu zupełnie komercyjnie jednak może ktoś będzie zainteresowany samą informacją .
Opisywane powyżej przypadki nie są beznadziejne , a wykonane realizacje można obejrzeć na stronie www
przepraszam za lekki spam , mam nadzieję że informacje komuś poprawią humor i pozwolą spokojnie przespać kolejną noc
pytanko dodatkowe jak mam ukryć ww.w z podpisu aby w oczy nie kuło a było aktywne
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witamy na forum :)

Mamy nadzieję na ciekawe porady z serii "jak założyć drenaż opaskowy?", czy "zalewa mi działkę, co robić?"... a nie tylko prostą reklamę własnej działalności komercyjnej...

Co do spamu i stopki, proponuję zapoznać się z naszym regulaminem ogólnym, tam znajduje się wyjaśnienie co jest u nas dozwolone, a co jest niedozwolone... i jakie za to grożą restrykcje :P

Zapraszamy do aktywnego bywania na naszym forum, każdy fachowiec jest u nas mile widziany (a z czasem można nawiązać ciekawą współpracę - szczegóły w regulaminie sekcji ogłoszeniowej).

Proponuję na początek zmienić nick na prywatny, nazwa firmy w ksywce to nachalna reklama, za to można dostać bana... Do tego ten firmowy avatar, toż to rozbudowana do maksimum ofensywa na klienta, i to od pierwszego wejścia na forum...
(Stopkę zablokowałam. Nick mogę zmienić w każdej chwili, proszę o propozycje na pw.)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
MTW Orle
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Za czystą komercję przeprosiłem na samym wstępie , jednak troszkę się zżymam jak czytam że jedynym rozwiązaniem na rozwiązanie problemu jest zasypanie piwnicy) , co tak na dobra sprawę jest w zasadzie tylko zakryciem problemu na jakiś czas, a nie jego rozwiązaniem . żałuję że dopiero teraz z racji przerwy w zleceniach trafiłem na to forum , a nie w okresie kiedy temat był aktywny . co do avatara zdjąłem jak Pani sobie życzy co do nicku to jest on równie rozpoznawalny jak nick w/w Pana Zembrowskiego - JBZ i o dziwo równie osobisty więc prosiłbym o przełknięcie tego odstępstwa , jeśli jednak zmiana dokonana być musi mogę zgodzić się na utratę drugiego członu
Co do stopki usunąłem , a podgląd postu forum nie pokazywał mi ukrywania linka [url tu prosiłbym o pobłażliwsze podejście - nie traktowanie tego w 100% jako reklamy , a jako coś co weryfikuje zasadność zabierania głosu konkretnie w tym temacie (do galerii forum jeszcze się nie dokopałem).
w zakresie swojej wiedzy jestem do dyspozycji i w miarę wolnego czasu obiecuję bywać .
czyli w sumie pozostaje czekać mi na wyrok - choć o bana zdecydowanie nie proszę
pozdrawiam
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

MTW Orle napisał:
, jednak troszkę się zżymam jak czytam że jedynym rozwiązaniem na rozwiązanie problemu jest zasypanie piwnicy)
A Ty tu występujesz jako teoretyk, czy praktyk, a może jedno i drugie. Jeżeli to drugie i trzecie to pokaż, albo opisz co i gdzie, kiedy i za ile w tym temacie coś zrobiłeś praktycznego.
MTW Orle
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

cytowany link jest aktywny galeria hydroizolacje osuszanie ,
zdecydowanie bardziej praktyk niż teoretyk
czym
wszelkimi dostępnymi preparatami których użycie jest zasadne na danym obiekcie
zdjęcia powinny mówić same za siebie
pozdrawiam
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MTW Orle dzięki za zainteresowanie i za wypowiedzi
wiem, że zasypanie piwnicy nie rozwiąże problemu ale na fachową hydroizolację po prostu mnie nie stać. :( i nie wiem czy byłaby sensowna skoro i tak woda wejdzie i tak, nie ma siły.

Dopóki chłopaki myśleli o zrobieniu w niej kotłowni ze strachem ale jednak szukałam dobrych rozwiązań. Teraz odpuściłam. Piec jest bezpieczny w przybudówce a mi zostało jezioro w piwnicy (znikło na czas suszy i nie było wody do października chyba) Teraz jest pewnie ok. metra wody (jak nie więcej)
Takiej wody ludzie nie pamiętają tu gdzie mieszkam od 80 lat! woda stoi naokoło u sąsiadów, u mnie ciut wyżej więc jeszcze mogę po trawie przejść, ale ogródek pod wodą jest. I nie ma gdzie tej wody odprowadzić. Podobno robią przy głównej meliorację ale tacy fachowcy że drugi raz będą odkopywać bo spadków nie zachowali. Więc nadzieja jest że z czasem może troszke teren się osuszy. Ale kiedy? kto wie

Na wiosnę zasypiemy ile trzeba będzie (bo dostęp do rur co musi być) i tyle. Fundamenty domu od lat co i rusz stały w wodzie (nie takiej, ale jednak stały, dom powojenny jest) więc może jeszcze drugie tyle postoją bez skutków ubocznych. Nadzieja matką głupich ;) ale cóż mi pozostało. Ten problem mnie przerasta.

pozdrawiam
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Fundamentami to się nie przejmuj. Stały i będą stać.
Mam rodzinkę na Podlasiu. Każdej wiosny poziom wody gruntowej równo z powierzchnią gruntu. W dołkach to powyżej :lol: .
Cała wieś tak ma. Domy stoją i jakoś się nie obalają, a niektóre przedwojenne. Oczywiście każda budowa to fundamenty w lato, bo jesienią i wiosną niewykonalne... (no do zrobienia, ale jaki koszt). Tyle że nikt nie planuje piwnicy, a poziom zero wyciąga ile się da nad grunt.
Piwnicę można zrobić na każdym terenie- pytanie, za ile i czy ma to sens?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zapewniam, że nie ma sensu. Szkoda, że musieliśmy się o tym przekonać na własnej skórze...
MTW Orle
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

agaM pisze:MTW Orle dzięki za zainteresowanie i za wypowiedzi (...)
witam
dla jasności nie mam zamiaru wpływać na podjętą decyzję pozwolę sobie jednak zauważyć :
ściany fundamentowe ceglane pokryte gdzieniegdzie szlamem uszczelniającym bez właściwego przygotowania podłoża
pomieszczenia pogłębione do dolnego poziomu ławy :
plany :
zasypanie do wysokości wody i wylanie posadzki wierzchem
bez obrazy ale przy tak wykonanym szlamowaniu otrzymuje Pani tylko poczucie bezpieczeństwa .
cegła jest materiałem o sporych kapilarach i wodę ciągnie - a dół ściany znajdzie się w wodzie .
czyli na poziomie ponad posadzką trzeba wykonać izolację poziomą ściany bo zwiększenie ciśnienia wody poprzez ograniczenie jej swobodnego wzbierania i opadania będzie parło ścianą (potrafi iść naprawdę wysoko) .
zasypanie piachem - drobnym żwirem jest to materiał który woda potrafi przemieścić czyli trzeba odpowiednio obliczyć wzmocnienie posadzki żeby się nie zapadła w razie wypłukania materiału zasypowego .
według mojej oceny należy wrócić do początku
po 1 konstruktor - żeby wykonał wszelkie niezbędne obliczenia w sprawie wzmocnienia osłabionych ław przez ich odkrycie ( beton ).
wykonanie betonowania w sposób właściwy dla takich obiektów z odpowiednim przygotowaniem elementów istniejących.
doszczelnienie uzyskanej betonowej powierzchni .
a potem to już można sypać co się chce , o ile się chce .
czyli w największym skrócie potwierdzam obawy które we wcześniejszych postach krążyły pani po głowie.
dla uzupełnienia informacji nie ma stałych reguł , pozwalających na stworzenie standardu wykonania zabezpieczenia , usługi tego typu wykonuje się równie dynamicznie jak dynamicznie zmienia się sytuacja .
tu wchodzą kwestie wyczucia i doświadczenia .
to drugie zdobywa się na położonych inwestycjach oraz inwestycjach zagrożonych położeniem , ale problemy sa po to by je rozwiązywać
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czy inwestycje "położone", to to samo co "skopane" czyli nieudane, czyli zakończone porażką?
MTW Orle
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

Nalewka pisze:Czy inwestycje "położone", to to samo co "skopane" czyli nieudane, czyli zakończone porażką?
dokładnie
można dodać że takie położenia zdarzają się z różnych przyczyn ,
najczęstszą jest zastosowanie nieodpowiednich technologi do nieodpowiednich zastosowań , co równa się brakiem możliwości zmiany technologi wykonania z uwagi na konflikt chemii
jeśli ktoś twierdzi że ma 100% skuteczność znaczy troszkę minął się z prawdą . 100% można mieć na obiektach gdzie nikt wcześniej nie próbował , po takim próbowaniu są znacznie większe koszty i skuteczność jest mniejsza .
czego osoby próbujące do wiadomości przyjąć niestety nie chcą.
kolejną przyczyną jest taka ilość błędów popełnionych podczas budowy ( głównie dotyczy budynków z założenia stojących w wodzie ) że wykrycie wszystkich staje się cudem a osiągnięcie sukcesu jest procesem mozolnym i bardzo długotrwałym.
przy wodzie nie ma mowy o pośpiechu i nie ma mowy o określeniu terminu zakończenia bo podczas wykonywania wychodzą takie kwiatki że tylko usiąść i płakać albo zakasać rękawy i robić - robić do skutku.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

plany :
zasypanie do wysokości wody i wylanie posadzki wierzchem
nie możemy zasypać do wysokości poziomu wody bo nie wejdziemy do piwnicy a poruszanie sie byłoby możliwe tylko po partyzancku ;) tj. na brzuchu
i nie planujemy też już robić żadnej wylewki bo doświadczenie nauczyło że ciśnienie wody o którym Pan pisze po prostu tę posadzkę wysadzi a woda i tak przejdzie
z pojawiającą i znikającą wodą będziemy musieli jakoś żyć; ludzie nie takie problemy mają
aby tylko grzyb jaki z tego się nie zrobił (tfu tfu)
w tej chwili woda jest pod te okienko w tle (stara fotka, teraz już jest okienko)
Obrazek

jak pisałam piwnica została tylko dlatego bo rury co tam idą i chcemy tylko zasypać do stanu poprzedniego, tak jak było przez ponad 60 lat
tylko pytanie czym zasypać i czy trzeba dodatkowo jakoś ściany piwnicy wzmacniać po tych naszych próbach (ławy są wzmocnione żelbetonową wylewką)
bez obrazy ale przy tak wykonanym szlamowaniu otrzymuje Pani tylko poczucie bezpieczeństwa .
cegła jest materiałem o sporych kapilarach i wodę ciągnie - a dół ściany znajdzie się w wodzie .
czyli na poziomie ponad posadzką trzeba wykonać izolację poziomą ściany bo zwiększenie ciśnienia wody poprzez ograniczenie jej swobodnego wzbierania i opadania będzie parło ścianą (potrafi iść naprawdę wysoko) .
wykonanie izolacji poziomej jest niezbędne nawet jeśli posadzki betonowej nie będzie? chyba nie

Wie Pan, jak już się zatrudnia fachowca to człowiek raczej nie dopuszcza myśli o 'położeniu inwestycji' ;)
Ma Pan rację, że człowiek najlepiej na błędach się uczy (tylko ja nie chciałabym być 'królikiem doświadczalnym') a problemy są po to by je rozwiązywać. Ma Pan trudny fach bo walka z wodą nie jest łatwa. To żywioł a z naturą ciężko wygrać.

Chcieliśmy spróbowaliśmy inwestycję 'położyliśmy' ;) i wracamy do stanu poprzedniego.
Problem był jest i będzie bo jest ponad nasze możliwości, może kiedyś.. zobaczymy. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”