Szaleństwa z nasionkami

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Furiko
100p
100p
Od: 14 lis 2010, o 22:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: szaleństwa z nasionkami

Post »

Co do tacek do grilla, to pomysł może się okazać fajny - mają dziurki na dnie, często dno mają pofalowane, więc nadmiar cieczy by "obciekał", trzebaby jeszcze tylko jakiś "spód" wykombinować.

Mam tylko taką (małą) wątpliwość co do samej folii ... czy ona nie zawiera jakichś składników, które mogłyby wpływać niekrzystnie na roślinki. Chodzi mi o takie ogólne wrażenie. Nawet nie wiem za bardzo jak to opisać ... no jak biorę w rękę tackę i ją zginam, to w dotyku miewam takie niesympatyczne "zgrzytanie" czy coś.
Oczywiście nie przeszkadza mi to w używaniu tacek. :D Gdyby więc pomysł okazał się dobry, to i do wysiewów może i bym używała.

Może wypowiedzą się fachowcy - czy jest przeciwwskazanie do używania aluminiowych tacek grillowych do wysiewu?
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

W zamian mogę się odwdzięczyc kilkoma pomysłami z serii 'zrób sobie sam' :wink: bo mam na tym punkcie hopla. Na początek mały pomysł na podstawki pod siewki, rozsiewy :?: (amatorka jak mówiłam) - może tak tacki pod grilla będą dobre?

Desi- tu jest specjalny wąteczek: "zrób to sam" na ciekawe pomysły forumków:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=5&t=15493

:wit
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Ja wysiałem 17 stycznia przeterminowane nasionka przypołudnika(2009r).
19 stycznia zaczęły wschodzić, a dziś jest ich pełno :)
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wydaje mi się, że tacki do grillowania będą za płytkie. Otwory są we wgłębieniach i są dość duże, więc luźna ziemia początkowo będzie się wysypywała.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
desi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 sty 2011, o 13:13

Post »

Dzień doberek :wit Co do tacek, to miałam na myśli, żeby je właśnie na spód dac, pod pojemniczki z siewkami :wink: ale jak już mówiłam, nówka jestem w temacie i język f :wink: chowy jest mi na razie raczej obcy :oops: tak sobie z tymi tackami wykombinowałam bo pojemniczki jakieś małe mam, miałam tylko problem z jakąś tacką pod spód.
Pozdrowienia, Aga
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

A ja sieję nasionka tak; biorę dużą butelkę po wodzie mineralnej 5l.te smukłe, wysokie o kwadratowym dnie, białe przeźroczyste. Kładę ja na jednym z długich boków ,rozcinam ją wzdłuż, tak na 1/3 wysokości i nie docinam do końca i robi się takie wieczko daję ziemię i sieję nasionka i wieczko dociskam . Świetne szklarenki bo nie trzeba przykrywać folią.Jest w niej ciepło,powietrze dochodzi, siewki fajnie wschodzą a na oknie nie wygląda to tak źle po zużyciu po prostu wywalam. Jeszcze w tym roku nic nie siałam i nie mogę pokazać jak to wygląda.Będę siała w poniedziałek to wstawię zdjęcie.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
desi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 sty 2011, o 13:13

Post »

Super pomysł Halinko! Takie 2 w 1 powiedziałabym :D A może jeszcze się da te szklarenki' tak jedna na drugiej poukładac? Czy się zapadną, jak myślisz? :idea: Można by było sporo miejsca na parapetach zaoszczędzic...
Pozdrowienia, Aga
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Aga na pewno da się je ustawić. jak zasieję to tak ustawię. myślę że się nie zapadnie jak się trochę od dna dalej przetnie i zrobi się taki właz.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

eukomis pisze:A ja sieję nasionka tak; biorę dużą butelkę po wodzie mineralnej 5l.te smukłe, wysokie o kwadratowym dnie, białe przeźroczyste. Kładę ja na jednym z długich boków ,rozcinam ją wzdłuż, tak na 1/3 wysokości i nie docinam do końca i robi się takie wieczko daję ziemię i sieję nasionka i wieczko dociskam . Świetne szklarenki bo nie trzeba przykrywać folią.Jest w niej ciepło,powietrze dochodzi, siewki fajnie wschodzą a na oknie nie wygląda to tak źle po zużyciu po prostu wywalam. Jeszcze w tym roku nic nie siałam i nie mogę pokazać jak to wygląda.Będę siała w poniedziałek to wstawię zdjęcie.
Halinko - świetny pomysł ;:138 ;:138 ;:138
Na pewno z niego skorzystam ;:108
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

I ja dzisiaj wysiałam :). Oj czuć wiosnę ... Na pierwszy rzut begonia stale kwitnąca. Wysiałam do pojemniczków do dań gorących, takich z pianki. Wyczytałam, że na początku trzeba je zacienić, więc tam będą miały chyba w sam raz.
Później jak trzeba będzie pikować to już znalazłam pojemniczki po ciastach, będą jak zamykane szklarenki. Chomikowanie różnych rzeczy wychodzi jednak na plus.
Ma ktoś z was dświadczenie z taką begonią. ja wysiałam pierwszy raz i nie chciałabym popełnić głupstwa.
Jak z pikowaniem i czy uszczykujecie ją. :heja
:D
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
magdalenka
100p
100p
Od: 5 lis 2010, o 10:02

Post »

Wysiałam już begonię stale kwitnącą. Dosłownie szczyptę tych nasion, bo pamiętałam, że już kiedyś wysiała całe opakowanie i potem miałam problem z pikowaniem, bo utworzyła taki gęsty dywanik a jest krucha.
Skiełkowała po niecałym tygodniu :-)
Teraz sobie rośnie, na razie jest maleńka.
Dziś posieję lobelię, bo też długo rośnie. Też posieję po "szczypcie" nasion, bo mam trzy rodzaje a miejsce na parapetach niestety jest ograniczone.
Pozdrawiam
Magdalenka
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdalenko - ja lobelię posiałam jakiś tydzień temu i u mnie już widać sporo siewek !
AgaW
50p
50p
Od: 20 kwie 2010, o 21:42

Post »

Ja również wysiałam część nasion begonii stale kwitnącej (w trzech kolorach - czerwony, dwa odcienie różowego i biały). Siałam je pierwszy raz. Jak długo trzeba czekać na wschody tych nasion?
Agnieszka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Wej wysiałam całe opakowanie. A dokładnie dwa. No to będzie mały kłopot ;:224 . Może jakoś sobie poradzę z pikowaniem. Teraz czekam na pojawienie się siewek. :tan
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
magdalenka
100p
100p
Od: 5 lis 2010, o 10:02

Post »

Begonia skiełkowała po kilku dniach, ale roślinki są mikroskopijne...
Pozdrawiam
Magdalenka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”