Liripe muscari - zimozielona mało ekspansywna bylina o ozdobnych liściach i różowych kwiatach podobnych do szafirków (nazwa), dobra na stanowiksa półcieniste, do tworzenia obwódek przy ścieżkach i na skalniaki.
xipe pisze:lilia tygrysia (Lilium tigrinum 'Splendens') - popularny "smolinos"
...
Triploidalna (3n) odmiana botaniczna, nie zawiązuje nasion, rozmnażana wyłącznie z cebulek powietrznych, przyrosty cebul i przez sadzonki łuskowe. Lilia "pancerna" dobra dla początkujących.
Pawle byłam dotychczas przekonana, że lilia "smolinos" wyglada tak
To jest bardzo, bardzo stara lilia. Pamiętam takie w ogródku mojej babci i właśnie nazywano ja "smolinos". Czy to jakiś "odmieniec" Czy niewłaściwa nazwa
W moim rejonie "smolinos" to najzwyklejszy liliowiec o pomarańczowym kolorze kwiatów,
o taki;,mam go oczywiście,miała moja ciocia i babcia ale teraz nie jest zbyt popularny , nikt go nie chce mieć.
Ale to smolinos na pewno....
U mnie za smolinosa uchodziła lilia tygrysia. Pamiętam, jak u babci na wsi rosła jako najzwyklejszy chwast na ugorze. Teraz już ich nie ma KaRo, jak można nie chcieć tak pięknej rośliny?
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Nie chcą ,nie chcą jej ,na prawdę ...
w miejscowości w której ją spotykałam jeszcze nie dawno w dużych ilościach i z której ją przytargałam była traktowana jak chwast lub pozostawiona sama sobie.
Jest ładna ,każdy z nas to wie ale cóż wszystko w nadmiarze staje się nie chciane lub nie wygodne.
Reynoutria japonica
Bylina dorastająca do 50 cm wysokości, bliska krewna rdestów, nadaje sie do uprawy na różnych stanowiskach - słonecznych i półcenistych, tolerancyjna wobec rodzaju podłoża. Nadaje sie jako roślina okrywowa i do kompozycji nad oczka wodne. Kwitnie latem, bardzo obficie w kolorze kremowym. Jedyną wadą tej byliny jest fakt, że tworzy płytko pod ziemią rozłogi ale można to opanować sadząc ją we wkopanej w ziemię dużej donicy bez dna lub wiadrze bez dna.
Dygresja - na stanowiskach pólcienistych ma mniejsze liście
Rodgersia podophylla
Liście u tego gatunku we wrześniu przebarwiają się na czerwono
Długowieczne byliny na stanowiska półceniste, wymagają stale umiarkowanie wilgotnej gleby z duża zawarością próchnicy. Dekoracyjne z liści, kwiatostanów i nasienników. Liście nie są zimozielone.
Obecnie popularne są odmiany mieszańcowe, często o bardzo skomplikowanym rodowodzie, o gatunkach i odmianach botanicznych praktycznie już zapomniano w ogrodach a były kiedyś uprawiane dość często.
Lilium crenuum var. album Lilium henryi Lilium leichtlinii Lilium martagon var. flavidum
Pawle a to mój Rdestowiec ostrokończysty / Reynoutria japonica /
Znakomicie rośnie w półcieniu w wilgotnej glebie choć równie dobrze w pełnym słońcu a nawet w dużej donicy.
Dorasta do 1 m wysokości.
Jest prawdopodobnie ekspansywna - jednak po 4 latach jej uprawy nie stwierdzam takiej jej przywary.
Kwitnie od VIII-X,ładnymi dzwonkowatymi różowo - czerwonymi kwiatami .
Witaj Krysiu Twój redstowiec ma ciemniejsze kwiaty niż mój i jest wyższy, pewnie mamy go z różnych źródeł i stąd ta zmienność albo wpływ stanowiska.
Mój rośnie już od 9 sezonów i od 3 zaczął puszczać rozłogi pod ziemią długości do 1 m (przeciętnie mają od 30 do 50 cm), ale jest to do opanowania - są one tuż pod powierzchnią ziemi (5-7 cm) i łatwo można je usunąć, pilnuję jak tylko gdzieś dalej pojawia się pęd odgrzebuję go i wycinam przy kępie matecznej.
Rodgersie masz cudowne!
Mam dwie chyba różne ale niestety jeszcze nie wiem jakie...za młode były.
Może uda sie dzięki Tobie w następnym sezonie rozpoznać co to? Muszę zadbać w najbliższym sezonie o ich wilgotność..