Uprawa porów cz.1
- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Por i Seler
aha dzięki odmiany to por-golem seler-albin kalarepa-gigant na porze pisze że można wysiewać od stycznia do kwietnia
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Por tak wcześnie wysiewa się do produkcji rozsady w ogrzewanych tunelach i sadzi wiosną na najwcześniejszy zbiór. Trzeba mu zapewnić dużo światła.
Natomiast seler można wysiewać w domu od początku lutego. Pamiętajcie żeby nie przykrywać nasion ziemią, gdyż potrzebują światła do kiełkowania
Natomiast seler można wysiewać w domu od początku lutego. Pamiętajcie żeby nie przykrywać nasion ziemią, gdyż potrzebują światła do kiełkowania

Tomek
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Czy to dotyczy wszystkich nasion? Czy tylko pora i selera?zelwi pisze: Pamiętajcie żeby nie przykrywać nasion ziemią, gdyż potrzebują światła do kiełkowania
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Tylko nasiona selera nie przysypuje się ziemią.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2010, o 15:30
Bez urazy, ale pierwsze raz słyszę, żeby nie przysypywać nasion selera. Zawsze je posypywałem ziemią i zawsze dobrze kiełkowały. Nie przysypanie nasion może skutkować słabym ukorzenieniem.elik_49 pisze:Tylko nasiona selera nie przysypuje się ziemią.
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Ja też się dowiedziałam o tym na forum w ubiegłym roku, wcześniej przysypywałam i też wykiełkowały ale trwało to bardzo długo.Wysiewałam na podłoże przeznaczone do wysiewu, nie było problemu ze słabym ukorzeniem się.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- zelwi
- 500p
Przed paru laty miałem problemy z wschodami selera po przysypywaniu nasion tradycyjnie ziemią.
Kiedy znajomy ogrodnik zalecił mi sianie bez przysypywania od razu zwiększyła się znacząco liczba kiełkujących roślinek.
Aby utrzymać wilgotność wystarczy przykryć doniczkę jakąś gazą.
Kiedy znajomy ogrodnik zalecił mi sianie bez przysypywania od razu zwiększyła się znacząco liczba kiełkujących roślinek.
Aby utrzymać wilgotność wystarczy przykryć doniczkę jakąś gazą.
Tomek
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Ja nigdy nie przysypuję, tylko delikatnie "wciskam" w ziemię. Potem spryskuję spryskiwaczem do kwiatków i nakrywam woreczkiem. Jak zaczynają wschodzić, odkrywam i podlewam już potem normalnie. Tak robię prawie ze wszystkimi nasionkami (prawie tzn., że te grubsze np. pomidor czy papryka przypruszam ziemią, ale bardzo cieniutko).
Pozdrawiam, Monika
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zawsze kupowałam sadzonki pora i selera. Por rośnie w miarę dobrze, ale seler nie udaje mi się,ma dużo korzeni i jest mały?
Co może być przyczyną?
Co może być przyczyną?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Pelasiu, a pamiętasz by np. przy plewieniu, czy motyczkowaniu od czasu do czasu objechać palcem nasadę i odsłaniać szyjkę korzeniową. Tworzą wtedy ładną kulę a dwa tyg. przez zbiorem przykryć odsłoniętą część ziemią, by znikło zazielenienie bulwy, chociaż akurat to mi nie przeszkadza, tylko ładniej seler wygląda
. I na dodatek u mnie selery udają się tylko w najbardziej mokrym kącie działki. Ubiegłoroczne ulewy w ogóle nie zrobiły na nich wrażenia, rosły doskonale.

Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

czyli po prostu palcem mam odganiać ziemie z korzenia?

Joanna
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Seler uwielbia wapno.Polecił mi pan który produkuje sadzonki stosować saletrę wapniową.
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Tak właśnie się robi. Obrywa zewnętrzne liście i wkoło tworzącej się bulwki tuż przy szyjce, objeżdża się palcem odgarniając ziemię. Tak po troszku. Wtedy bulwa ładnie sie rozrasta.Pelasia pisze:Szczerze powiedziawszy,to obrywam tylko liście ,te z wierzchu i nic po za tym...oczywiście plewię i wzruszam ziemię
![]()
czyli po prostu palcem mam odganiać ziemie z korzenia?![]()
Joanna
Pozdrawiam, Monika
- zelwi
- 500p
Też tak robię z selerem. Ciekawe jakie zabiegi stosują na plantacjach, że im takie wielkie korzenie rosną 

Tomek
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
a mnie ciągle nurtuje pytanie. Na jaką głębokość sadzi się pora do gruntu?
ile centymetrów liści ma wystawać z ziemi ?
ile centymetrów liści ma wystawać z ziemi ?
pozdrawiam
Edyta
Edyta