Kupiłem ostatnio sukulenta, który był trochę zasuszony. Przesadziłem go do nowej doniczki ale nie wiem jaki to gatunek i jakie są jego wymagania.
Przepraszam za złą jakość zdjęć

To Titanopsis, najprawdopodobniej Titanopsis calcarea.helianthus pisze:Witam
Kupiłem ostatnio sukulenta, który był trochę zasuszony. Przesadziłem go do nowej doniczki ale nie wiem jaki to gatunek i jakie są jego wymagania.
Przepraszam za złą jakość zdjęć. Mam nadzieję że nie przeszkodzi to w identyfikacji
![]()
Przejrzałem swoje albumy i niestety nie znalazłem żadnejchromat pisze:Masz może jakieś Gasterie tzn. zdjęcia ?
Ja mam swoje dwie.maribat pisze:Marku oglądając ostatnie fotki kwitnących mammilarii skojarzyło mi się z niewieścimi wianuszkami na głowie;
cudne, każda inna, trudno wybrać faworytkę
M. senilis raczej bezproblemowo - wysiewałem kilka razy i zawsze duży procent skiełkowanych nasion, nawet takich starszych (3 letnie)darekcn42 pisze:Fajna mamilarka.
Jak na razie ze szlachetnych Mammillaria zakupiłem tylko nasiona M. senilis i M. theresae.
Ciekawe jak się sprawdzą w wysiewach?![]()
![]()
Dokładnie tak miałem. Zbierałem, trzymałem w lodówce aby przymrozić nasiona, znów próbowałem... Aż straciłem cierpliwość i... nasiona wyrzuciłem...M. theresae - można się zniechęcić, potrafi skiełkować 1-2 nasionka na porcję 20-30 nasion. Może to potwierdzić każdy kto siał te nasiona.
Trzeba zebrać pozostałe odczekać kilka miesięcy i spróbować jeszcze raz i tak powtarzać .... aż się straci cierpliwość.
To nicmgr_ pisze:Przejrzałem swoje albumy i niestety nie znalazłem żadnejchromat pisze:Masz może jakieś Gasterie tzn. zdjęcia ?, choć chyba 3 czy 4 są w moim posiadaniu (rośliny), ale te najbardziej popularne.
Zawsze można zobaczyć osobiściechromat pisze:To nicmgr_ pisze:Przejrzałem swoje albumy i niestety nie znalazłem żadnejchromat pisze:Masz może jakieś Gasterie tzn. zdjęcia ?, choć chyba 3 czy 4 są w moim posiadaniu (rośliny), ale te najbardziej popularne.
z wiosną się nadrobi, teraz to nie ma nawet warunków do robienia jako takich fotek, co dopiero dobrych. Nie każdy ma warunki studyjne ale i tak najlepiej większość sukulentów moim zdaniem wychodzi w naturalnym słonecznym świetle