Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Jak weszłam do Twojego wątku to co zobaczyłam - przesadzanie. Nie wiem czy to wina powoetrza czy słoneczka ale ja zrobiłam dzisiaj dokładnie to samo :;230 :;230
Teraz trzymam kciuki by się im to spodobało a jeśli eksperyment się powiedzie to podobnie zrobię z dendrobium phalaenopsis i nobile. A jakie luzy zrobiły mi się na parapecie ;:224 :;230
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piotrze- kolejne storczyki zamierzam tak posadzić. Ubędzie mi tym sposobem kilkanascie doniczek ;)

Darku- na każdą sytuację, to nie. Ale, staram się, by mieć pod ręką, najbardziej potrzebne akcesoria.

Leszku- chciałabym bardzo. Ale myślę, że kwitnienia mogą być w różnym czasie ;:108 Wtedy będę obracać tak doniczkę, by kwiaty "uśmiechały" się w moją stronę.

Arlet-
staram się dogadzać moim podopiecznym, jak tylko umiem - najlepiej.

Joane- sama się zdziwiłam, jak Koleżanka Zadzwoniła. To dopiero weekendwoa niespodzianka była ;:108
Też je będę bacznie oserwować. Jedynym problemem może być moczenie. Bo są to dość wysokie doniczki, najlepiej by było wkładać te doniczki do wysokiego naczynia lub wiaderka. Muszę pomyśleć nad tym.

Merghen- zaraz pobiegnę poogladać Twoje storczysie po przesadzaniu :)

Dziś byłam na mieście... I co? Miałam kupić 10 doniczek, a kupiłam 14 :;230 ;:224 Nie ma to, jsk hurtowe zakupy. W ciągu dwóch dni 19 doniczek...Ale chyba, na cały sezon storczykowy mi ich wystarczy. Są różnej wielkości, od srednicy 11cm - do 19cm. Wszystkie takie same...tylko rozmiarowo się różnią.

Już mam pewien pomysł, jak je wykorzystam ;) Ale o tym, jak tylko zrealizuję ten pomysł.

Oto dzisiejsze zakupy <co prawda są plastikowe, ale bardzo przypominają kolorem i kształtem - doniczki gliniane, które służą u mnie jako osłonki>:

Obrazek

Parę kwitnień w słońcu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Justynko gdy zobaczyłam doniczki i zdjęcia robione w słońcu to poczułam zapach wiosny ;:3
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Justynko, u Ciebie wiosenne przesadzanie tak jak u mnie się zaczęło. ;:108
Wczoraj zaglądam do Ciebie, przesadzanie. Zaglądam do Merhagen i co, przesadzanie Cambri. A co ja wczoraj pół dnia robiłam przesadzałam i dzieliłam Masdevallie. :;230
Zaglądam dzisiaj i co widzę zakupy doniczek, a co ja przytargałam dzisiaj. Gliniane doniczki na resztę Masdevalli. Bo wszystkie chcę przesadzić z plastykowych do glinianych. ;:108
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Joasiu, zbliża się wiosna więc doniczki potrzebne od zaraz ;:113

Justynko, śliczne kwitnienia a słoneczko tylko dodało im piękna. Fajnie,że chociaż wczoraj i dzisiaj ;:3 ładnie poświeciło, od razu weselej się zrobiło.Beallara urocza a pelorici - zachwycający.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Ha ha ha, więcej nas przesadzających :) Ja dziś podzieliłam D. Berry Oda.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszyscy wkoło juz przesadzają to i ja się muszę zabrać. :D A te doniczki to bym nie zgadła,że plastikowe.Przy pierwszym spojrzeniu wygladają na terakotowe.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

No ładnie.. jeszcze zima a Wy już "porządki wiosenne" robicie w doniczkach :D Przyznam się, że mnie też kusiło by przesadzić dwa Dendrobia i zmienić im podłoże ale postanowiłam, że jednak zrobię to na wiosnę jak zauważę ich wzrost ;:108
No i widzę, że masz Justynko niezły asortyment storczykowy... tu podłoża, tam węgiel, tu doniczki... no i fachowa opieka! Wspaniale one mają z Tobą :)
Te doniczki które kupiłaś do złudzenia przypominają gliniane :shock:
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Justynko masz wszystko wspaniale zorganizowane i świetne zaopatrzone ;:138 , catlley'e pięknie przyrastają, po "nowościach" nie widać że przejechały 1000 km, będę podglądać jak się sprawują posadzone podwójnie.
Po ilości doniczek widać że u Ciebie już wiosna ;:3 , bardzo jestem ciekawa co nowego wymyśliłaś :?:
Kwitnienia w słoneczku ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Maziuke
50p
50p
Od: 7 sty 2011, o 12:49

Post »

Dzień dobry :wit
Twój kącik storczykowy imponujący - widzę, że jesteś przygotowana praktycznie na wszystko :wink:
No i jak wiosennie tutaj - psb, pędziki, keiki, kwitnienia - ojojoj, dużo się dzieje ;:138 takie widoki cieszą oko :)

Miłego dnia :)
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Witaj Justynko wpadłam z wizytą i jestem w wielkim szoku pięknie zakwitła Ci cambria ;:180 , MM ma cudne kwiatki przynajmniej u Was mogę sobie je pooglądać bo mój nadal ma mnie w poważaniu ;:223 -na niego metoda marchewki i kija nie działa :;230 :;230 .
Przykro mi, że miałaś straty ale ta zima to chyba wszystkim daje się we znaki :( dobrze, że reszta kwitnie :tan .
Cymbidium nie mam ale Twoje będę podpatrywać i czekać na kwiaty :D
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Justynko,zerknij,słoneczko,do mnie i... od razu będziesz wiedzieć,dlaczego Cię proszę. ;:180
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53

Post »

Piękne kwitnienia w pięknym ;:3 .
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Goska- u mnie, dziś naprawdę pachniało wiosną. Zorganizowałam psi spacerek i...było cudnie, wiosennie... ;:108

Joane- hihi...kobiety czują intuicyjnie nachodząćą wiosnę, podobno ;:224
Dlatego wszystkie wzięłyśmy się za przesadzanie...Dziś, u mnie, też było przesadzanie i... 5 doniczek już wykorzystane.

Merghen/Małgosiu- dużo ;:3 tej zimy było u mnie. Porównując ten i tamten rok, to zima była calkiem słoneczna. To dobrze dla nas i naszych podopiecznych...

Mala_Mi- byłam i widziałam ;:224 A dziś coś Dzieliłaś albo Przesadzałaś, bo ja... tak.

Grażynko- właśnie dlatego kupiłam te doniczki. Są bardzo podobne do glinianych, które mam. A że lubię estetykę, nawet doniczki muszę mieć "takie same". To, je wzięłam...prawie hurtowo, zostało może 5 sztuk w sklepie. Bo to tamtegoroczna dostawa, tegorocznej jeszcze nie było. I ceny tamtegoroczne ;:108

Zabka_Monis- myślę, że i Ty Masz podobny "arsenał" storczykowy, tylko go nie Pokazałaś ;)
Doniczki, ładne i tanie. Najmniejsze bodajże 1,20zł - sztuka. Największe - około 2,50/szt ;)

Leszku- cieszę się, że tu Zaglądasz. A doniczki hmm...częściowo już wykorzystane ;:108

Kinga- trzeba korzystać z okazji i kupować doniczki, póki są. Wykorzystałam je do posadzenia kolejnych nowości. O tym za chwilkę...

Maziuke- teraz zaczął się sezon przesadzania, czyli wiosna. Katlejki już poczuły wiosnę i rosną. Dziś zauwazyłam, że niektóre dendrobia nobile mają "cosie" na dojrzałych psb. Może będa kwiatki albo...keiki :)

Venus- dziękuję w imieniu storczyków.
Niestety straty zawsze będą. Zimowe są największe.

Henryku- jak tylko wstawię fotki, pobiegnę do Ciebie, obiecuję :D

Darku- serdeczne dzięki ;) Nie Uwierzysz, ale fotka jest zrobiona około godziny 8 rano, a okno mam...zachodnie :D naprzeciw jest blok, w którego oknach słońce o poranku pięknie się odbija i "świeci" po zachodniej stronie ;:108

Dziękuję Wszystkim za odwiedziny. Dla Was ;:136
Za moment będzie relacja z kolejnych nowości i...fotki ;:108 ;:224
parapetowce
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”