parapetowce Ani

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: parapetowce Ani

Post »

Zaczynam się przyglądać tym wazonom... Mam jednego reanimka, który na razie "stoi" w spagnum.
Na wiosne trafi, albo na podkładkę, albo...właśnie do wazonu z keramzytem ;)

Często Podlewasz takowe falki w wazonie z keramzytem?
Pytam, bo latem nie mam czasu, na częste moczenie storczyków.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

z racji tego, że wazony mają sporą pojemność, to woda trzyma się w nich długo, ja staram się utrzymywać stały poziom, oczywiście taki, żeby korzenie nie były zanurzone;
wydaje mi się, że gdyby przyszło mi wyjechać nawet na miesiąc to woda nie dałaby rady wyparować do zera :wink:
jest to metoda dobra dla osób, które muszą wyjeżdżać często na dłużej lub nie mają czasu dla swoich roślin, a także dla osób początkujących, gdyż jest łatwo kontrolować wilgoć wśród korzeni w szklanych wazonach :)
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięk za odpowiedź ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Aniu, :wit

Bardzo ciekawe się prezentuje ta keramzytowa uprawa :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

przepraszam za kolejne zdjęcie moich wazonowców, ale nie mogłam się powstrzymać :D . Dziś zaszły znowu pewne minimalne zmiany (zawsze tak mam jak odkryję fajne forum, miłych ludzi na nim i dużo informacji i zdjęć) :wink:
[duże zdjęcie otworzy się po kliknięciu na miniaturkę]
Obrazek Obrazek

Dziękuję za odwiedzanie mojego wątku i zostawianie wpisów z miłymi słowami, pozdrawiam
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p
Od: 11 sty 2011, o 12:11

Post »

Rety jak to pięknie wygląda...nawet jak storczyki nie kwitną to w tych wazonach wyglądają rewelacyjnie :) ;:138
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Aniu :wit Bardzo ciekawie wyglądają storczyki w wazonach. Kiedyś jednego tak trzymałam, ale zamiast keramzytu była kora i jakoś nie szło mi to za dobrze, więc Tobie tym bardziej gratuluję. Twoje sabotki są urocze ;:138
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

na forach anglojęzycznych wyczytałam, że najlepszy jest keramzyt w formie równych kulek, gdyż one najlepiej biorą udział w procesie podsiąkania, a duże przestrzenie między kulkami ułatwiają cyrkulację powietrza i rozrost korzeni (mają dużo miejsca);
mój keramzyt, kupiony w obi, nie jest taki perfekcyjny jak ten na amerykańskich zdjęciach ;) ale moje falenopsisy sobie dobrze z nim radzą ;)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A Możesz parę "kulek" z bliska pokazać?
Ja kupuję, albo w kwiaciarni, albo w centrum ogrodniczym...I w obydwu tych miejscach kulki są nierównej wielkości...
parapetowce
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

keramzyt w obi ma przeróżne kształty, strukturę i wielkość, przed użyciem zawsze płuczę i w trakcie sortuję na mniejsze, duże i średnie te "kozie bobki" jak to określił jeden z moich znajomych ;)
Sortowanie to bardzo czasochłonna praca, ale nie wyobrażam sobie, żeby taką mieszaninę jak na zdjęciu (a taki mam cały 15l worek) wrzucić moim roślinom ;) [kliknij na miniaturkę, a wyświetli się duże zdjęcie]
Obrazek
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Aniu przejrzałam Twój wątek i jestem pod wrażeniem Twoich wazonów.
Jeżeli chodzi o sabotki to u mnie rosną różnie(mam ich kilka).Traktowane wszystkie jednakowo-jeden kwitnie od kwietnia 2010-przywieziony z wystawy już kwitnący.Reszta wegetuje.
Będę u Ciebie na pewno gościem tylko mało aktywnym.Dzisiaj zawaliłam nockę abym nadrobiła trochę zaległości.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p
Od: 11 sty 2011, o 12:11

Post »

A ja mam pytanko, czy każdą odmianę storczyka można tak hodować??
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawet na miniaturce widać, że są różnej wielkości te kulki.
Mam taki sam keramzyt. Na szczęście w ogrodniczym dzielą go na woreczki 1kg i tak sprzedają po 1,50zl/sztuka.

Wczoraj kupiłam dwa takie woreczki i większości są to duże, podłużne kulki. Fajne, jako drenaż.
Choć, rzeczywiście chyba jednego storczyka tak posadzę...może na wiosnę ;:224
parapetowce
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

z góry mówię, że nie jestem ekspertem, swoje opinie opieram na tym co wyczytałam na anglojęzycznych forach i w artykułach oraz na doświadczeniu obserwacji własnych roślin;

Wyczytałam, że wszystkie rośliny generalnie można tak hodować, tzn nie koniecznie w wazonach, ale w keramzycie w metodzie semi-hydro (do wygooglowania ;))

Ja mam wsadzone w keramzyt przede wszystkim Phalaenopsisy (i z nimi mam największe sukcesy), Dendrobium (od kilku dni, więc nie jestem w stanie na razie nic powiedzieć), oraz dwa nie znane mi storczyki (zdjęcia poniżej)
1. Obrazek 2. Obrazek

ad 1. nie znam jego nazwy, nie wiem jak kwitnie, przybył do mojego domu jako zdechlaczek bez korzeni, najpierw był w zwykłym podłożu dla storczyków, ale to nie dawało żadnych rezultatów, niedawno wsadziłam go do keramzytu, ale ani drgnie :( póki nie zmarnieje, będzie u mnie stał; może macie pomysł co to może być?
ad 2. te dwie duże i jedna mała bulwa są u mnie w domu już chyba 4 lata (muszę przyznać, że mam do nich prawdziwą anielską cierpliwość ;) ) do keramzytu trafiły ponad rok temu,jedna puściła korzonki i liście, druga małe listeczki, a trzecia sobie koło nich żyje ;) jakiś pomysł co to może być za roślinka? - bo ja nie mam pojęcia ;)

Nie lubię wyrzucać roślin dopóki widzę, że żyją, każdy ma u mnie szansę :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pierwszej fotce - to chyba jakieś dendrobium. Może Berry Oda? Hmm...

A druga fotka- to może jakaś cambria, jak ma psby.

Może bardziej doświadczone Osoby się WYpowiedzą. Coś Doradzą...
parapetowce
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”