Esteci i łakomczuchy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Esteci i łakomczuchy.

Post »

Ło Matulu :shock: ale namieszałam, ale po kolei:
Sąsiadów nie wytłukę, więc trzeba z nimi żyć, z resztą są bezkonfliktowi.
Tam gdzie płasko i mało rośnie kosi sąsiadka, bo mąż jeździ tirem i bywa w domu niczym marynarz.
Ja koszę skarpę i uprawiam slalom między krzorami , i po cholerę tyle sadziłam? ;:223
Mama z racji wieku traktuje pielenie raczej relaksacyjnie ,a poza tym w dużym ogrodzie chwasty mniej rzucają się w oczy. Wszystko co się da ściółkuję na jesieni liśćmi, których wiosną nie usuwam - i tak zarośnie, przynajmniej chwaściory mają trudniej.A pierwsze rododendrony wystarczyło posadzić na pocz. lat 80 :D . Największa azalia jest raczej łososiowa, ale pomarańczowe wiernie oddają kolor.
Sadż azalie i nie zastanawiaj się, zadbaj tylko o właściwe stanowisko (pH :!: ), szkoda że nie można sfotografować zapachu.
Wątku raczej nie założę ponieważ mam czas tylko zimą. Przepraszam, że tyle u Ciebie, ale tu padły pytania, zawsze możesz mnie ;:125 :pogon ;:44
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
mamba9991
1000p
1000p
Od: 13 paź 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pisz sobie u mnie, ale dodaj fotek do tej WIZYTÓWKI, ok? No tak, w dużym ogrodzie trudniej chwasta wypatrzeć, a tak z ciekawości, to ile te Twoje hektary maja? a, 2500, pamiętam, kochana, to jest 6 moich działek, no to masz gdzie się wyżyć, ekipa konieczna :D
Azalie na bank posadzę, bo nawet wolę je od różaneczników, mimo, że takie niby łyse badylki mają, ale mi się to właśnie podoba, no i ten kolor!!!!
Wolę zdecydowanie azalie, różanecznik miniaturka jako podsadzenie azalii może być.
Wstaw, Ewa jeszcze jakieś fotki!!!!!!
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Masz i ode mnie coś Mambuś :wink:

Obrazek

Obrazek
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Dziękuję!!!
Piekności kwasolubne... eh, gdybym ci ja miała (skrzydełka jak gąska...a nie, nie ta bajka. :wink: )

Będą azalie, będą pierisy, hortensje dębolistne i kiścienie. Siedziałam z kartką i kombinowałam i rabata się znajdzie, ale użyteczne kwaski (borówka i żurawina) jednak osobno, nie da rady ozdobnie i użytecznie razem, nie ta powierzchnia :(

Czasem, jak wyciągnę księgę ogrodową (zeszyt 60 kartek) i zamknę żaluzje o północy i zachichoczę demonicznie, to... dziwię się, że sąsiedzi działkowi jeszcze te działki mają, gdyby tak wiedzieli, co ja im wymyśliłam, jakie wygrane w lotto i spadki z Ameryki, żeby tylko wyjechali i zostawili mi swe działki, żebym mogła sadzić i sadzić, a nie tylko wybierać między kaliną a kielichowcem...
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
mamba9991
1000p
1000p

Post »

A w ogóle ludziki na wątkach pokazują wspomnienia, to ja pokażę, co mnie na różaneczniki skierowało, stare fotki, no ale przecież wiosnę wywołujemy, nie?
To są Przelewice 2009.
Polecam odwiedziny, fajny park. Obrazek Obrazek TO JEST BUKSZPAN!!!!! Obrazek
Esteci i łakomczuchy
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Tam jest pięknie, magnolii mają pełno gatunków i w ogóle wszystkie rośliny wyhodowane i zadbane. Obrazek Obrazek
Esteci i łakomczuchy
mamba9991
1000p
1000p

Post »

I biała magnolia tam jest i tulipanowiec. Obrazek Obrazek
Esteci i łakomczuchy
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Ta moja podobizna to dla porównania, tam są taaaaaaaaaaaakie różaneczniki Obrazek

i takie magnolie Obrazek
Esteci i łakomczuchy
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Takich dużych to ja nie chcę. Będę cięła jak za wysoko podrosną. I sadzę całą paletę barw na jednej rabacie. Niech będzie kolorowo.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

A ja bym chciała takiego mega różanecznika. Widziałam podobne, czułam się przy nich jak krasnal :lol: . No i magnolie. Ech, te kwiaty, coś wspaniałego. A ja nie mam ;:145 bo boję się że mi uschną na moim piasku. Ale mam ochotę na coś szalonego, więc może jednak małą magnolię posadzę ;:224
mamba9991
1000p
1000p

Post »

He he, możecie sobie chcieć i nie chcieć, ogród w Przelewicach sięga korzeniami (sic!) początków XIX w., to co tu jest do chcenia, i tak się człowiek nie doczeka. Bardzo lubię oglądać stare parki pałacowe, ale to tak jakby mieszkać w muzeum, one (te parki) są od podziwiania, a nasze ogródki od kochania :)

Zabawna sytuacja była - dzwonię do Lerua Merlę i pytam, czy była już dostawa nasion w tym roku i jakiś nawiedzony mi się trafił sprzedawca w telefonie, bo tak odpowiedział: nie ma jeszcze, ale może pani codzień dzwonić, mi to nie przeszkadza.

Ania, magnolię będę miała, Susan, takiego mikrusa, no wprost mi nie wypada w Szczecinie magnolii nie mieć. Poza tym wyliczyłam, że 4 nioski mi się zmieszczą, licząc, że na jedną kurkę będzie na dworze ok 4 m kwadratowych, to chyba w sam raz, zamówiłam u gospodarza leghorny. Niestety wolno chodzić nie będą, bo wiadomo - okoliczne psy, moje koty...
W ogóle zaniedbuję oglądanie roślin, bo o kurach czytam, u Ciebie także przesiaduję.
Esteci i łakomczuchy
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

mamba9991 pisze:He he, możecie sobie chcieć i nie chcieć, ogród w Przelewicach sięga korzeniami (sic!) początków XIX w., to co tu jest do chcenia, i tak się człowiek nie doczeka.

Eee, wystarczy posadzić odmiany silnie rosnące i poczekać jakieś 30 lat. A co do leghornów, to dobrze latają (jak na kury :D ), więc albo zbudujesz wolierę, albo będziesz musiała ciąć lotki
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Hej, Ewa, będzie woliera z siatki. Tak szczerze pisząc, to pomysł Konrada, te kury, ale ok, niech ma te nioski, skoro mamy mieszkać na działce całe lato i jesień, to może nawet niegłupie. Tylko mieszkając tam parę miesięcy coś konkretnego się zrobi, bo tak to jeździć na 3 godziny po fajrancie bez sensu, tam jest za bardzo zaniedbane, a ja chcę wreszcie ogród z prawdziwego zdarzenia. Zawsze będzie można zrobić trochę przed pracą, trochę po i nie będzie jeżdżenia w kółko. Tym bardziej, że jak się na działce napracuje, wróci do domu, to wystarczy mała drzemka, kąpiel i można od nowa, ale już się jechać nie chce.
Esteci i łakomczuchy
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

narodziny robota czy co :;230 jejku wystarczy tylko ... omg chyba stara jestem....nawet mieszkałam na garden i dalej zmęczona :;230 :;230 :;230
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
mamba9991
1000p
1000p

Post »

Hej, hej, a jak, cyborg nożycoręki :wink: Mam już plan na nowe tatuaże, otóż na lewej ręce sekator i kotwica, na prawej podagrycznik i wąż :twisted: Przez całe plecy widły amerykańskie, na udzie oczywiście wisteria.

Nie tam, że robot, ale z doskoku to ja tą działkę będę do emerytury wypasać, a podobno jest rekreacyjna! No to zamieszkam tam trzymając oko i ucho na pulsie sprawy. I rekreacji będę zażywać, a jak!

No za duży bałagan tam jest, tyle roślin potrzebuje natychmiast interwencji, po prostu trzeba tam być.

Ten ogród był ze 30 lat SAM, jak już go oswoiłam, to jestem odpowiedzialna, tak? Mały Książe by lisa nie zostawił, to ja ogrodu też nie, inaczej w ogóle bym się nie zainteresowała, jak kochać badyle, to na całego :D
Esteci i łakomczuchy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”