Mój świat - Tamaryszek -cz.2
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2
IZO
Kolor kwiatów istotnie ciekawy.
Kompozycje roślin skalnych ciekawe chociaż rośliny niezbyt wyszukane.
Kolor kwiatów istotnie ciekawy.
Kompozycje roślin skalnych ciekawe chociaż rośliny niezbyt wyszukane.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Tamaryszku, ja też wolę trawniki równiutkie i puchate, jak dywany
.
Poprawiam sobie humor twierdząc, że mój zachwaszczony jest trendy.
Mam zamiar zająć się nim, ale kiedyś... jak zakończę remonty.
Wiosenny strumień jest dla mnie najładniejszy,
bo lubię, gdy wszystkie badylki są takie delikatne i "szlachetne".
I nie dotyczy to tylko Twojego strumienia, mojego dzikiego - w pobliżu też.
Ja już katalog przewertowałam kilka razy, trochę skreślam,
z bólem serca, z korzyścią dla portfela
.
Wybieram nie tylko z katalogu, są jeszcze sklepy internetowe,
jestem wprawdzie bardzo powściągliwa, ale czasem ulegam pokusie
W katalogu Lilypolu nie ma zbyt wiele lilii w "Twoich" kolorach,
ale za to spory wybór liliowców i irysów :P

Poprawiam sobie humor twierdząc, że mój zachwaszczony jest trendy.
Mam zamiar zająć się nim, ale kiedyś... jak zakończę remonty.
Wiosenny strumień jest dla mnie najładniejszy,
bo lubię, gdy wszystkie badylki są takie delikatne i "szlachetne".
I nie dotyczy to tylko Twojego strumienia, mojego dzikiego - w pobliżu też.
Ja już katalog przewertowałam kilka razy, trochę skreślam,
z bólem serca, z korzyścią dla portfela

Wybieram nie tylko z katalogu, są jeszcze sklepy internetowe,
jestem wprawdzie bardzo powściągliwa, ale czasem ulegam pokusie

W katalogu Lilypolu nie ma zbyt wiele lilii w "Twoich" kolorach,
ale za to spory wybór liliowców i irysów :P
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
-
- 1000p
- Od: 24 sie 2009, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Spełnione marzenie Marzenki
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Izuś, śliczniutkie te skalniaczki w takich starociach co dodają urody tym maleństwom. 

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Izuniu
kompozycje skalniaczków - Super !!!

- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Zaczynam przeglądać Twój wątek od końca, od razu wpadły mi w oko ciekawe pojemniki na rośliny, to jest dla mnie jakieś wyjście, bo nie za bardzo mam miejsce w ogrodzie na skalniak. Mogę postawić pojemnik przy tarasie ;)
ok, wracam do przeglądania
ok, wracam do przeglądania

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Piszesz Izo, żeby uzbroić się w cierpliwość w poszukiwaniach staroci. A może szukam nie tam gdzie te skarby leżą. Przydałby się jakiś wykrywacz skarbów.
Skalniak w starej misce super.
Ktoś tu wspomniał o betonie. I właśnie przypominało się mi, że Maja w ogrodzie pokazywała jak zrobić takie cuda ze starych pojemników, szmat i zaprawy betonowej. A ja mam w piwnicy taką starą miskę.
Wannę starą ( niestety emaliowana) też trzymam, mąż chciał ją wywieźć na złom, a ja że się przyda na rośliny błotne.
pozdrawiam
Skalniak w starej misce super.

pozdrawiam

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ja już od jakiegoś czasu szukam starego kamiennego poidła dla koni. Są fantastyczne, ale niestety ceny są niebotyczne. Często oglądam na Domo programy o ludziach którzy skupują starocie. Tego tam pełno, ale też chyba cena mało atrakcyjna.
- ursulka
- Od: 2 paź 2009, o 23:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Tamaryszku Serdeczny
Dawno mnie tu nie było, a tu tyle niespodzianek!
Tamaryszku, i Ty się jeszcze zadziwiasz, że dostałaś serduszko
Wszak tu tyle ciekawych informacji, tyle dyskusji, tyle zdjęc i ... tyle zyczliwości
Gratuluję, ściskam i pozdrawiam - Ula

Tamaryszku, i Ty się jeszcze zadziwiasz, że dostałaś serduszko

Gratuluję, ściskam i pozdrawiam - Ula
Na Allegro jest trochę staroci, ale nie są to przedmioty wcale takie tanie. Do tego dochodzi kjoszt przesyłki, co w przypadku dużych przedmiotów, jak beczka, wanienka, to dość znaczna kwota.
-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witajcie !
Na początek moi zimowi, skrzydlaci goście ...Przylatuje ich dużo więcej, ale nie udało mi się zrobić zdjęć.
Tu sikory, kosy i dzięcioł ! Dba, żeby karmika nie zeżarły korniki.
A na końcu kos w kąpieli (sorry, że trochę nieostro...)

KDANUTA ? Danusiu, bardzo się cieszę, że zainspirowały Cię zdjęcia ! Ja słyszałam,że fajnie się postarza jogurtem. Wtedy pojemniki nabierają patyny, robią się omszałe. Jeszcze tego nie wypróbowałam.
SYLWESTE ? Sylwek, ławeczki w ogrodzie są niezbędne! Czyżbyś do tej pory nie miał żadnej..?? Oto człowiek, który w ogrodzie tylko pracuje...!
Ławeczka w otoczeniu pojemników z roślinami będzie wyglądać świetnie. Myślałam o czymś takim przy nowo tworzonej rabacie.
A pojemniki ze starego piaskowca...marzenie!
Masz rację,że ze starymi rzeczami trudno coś planować, bo nie wiadomo co się zdobędzie...A potem wokół takiego starego przedmiotu wyrasta cała koncepcja.
ERIK ? wszystko dostałam, raz jeszcze dziękuję!
GORYCZKA ? mówisz, Krysiu, rośliny niezbyt wyszukane...Tak to jest, jak zdjęcia robi laik...Niestety, ja nie odróżniam tych zwykłych od rarytasów...Patrzę tylko na całościowy efekt. Musze poszukać zdjęć rabat skalnych z Kew i Wisley, robiłam je z myślą o Tobie. Mam tylko nadzieję,że tam będzie coś ciekawego.
ELSI ? no, tak, Elu, wszystkiego nie da się zrobić od razu...A świeże, wiosenne roślinki mają wyjątkowy urok.
Ja jeszcze nie dostałam katalogu ! Chyba muszę się znów upomnieć. A wiesz,że szukam lilii białych z różowym rumieńcem..? Tworzę nową rabatę przy tych paskudnych różowo-liliowych azaliach i przy wrzosach, więc będzie tam biel z dodatkiem różu,żeby to jakoś połączyć.
Czy już wybrałaś, co kupujesz? A z jakich sklepów internetowych korzystasz i jesteś zadowolona?
MARZENAF ? dziękuję za wstawienie zdjęć, Marzenko! Widzisz, i teraz moi goście podziwiają Twoje kompozycje w ciekawych pojemnikach ! W jednej widzę zioła, nowy pomysł. A co to jest w tej dużej wanience wśród roślin, jakiś mniejszy pojemnik tak bokiem włożony?
ABEILLE ? lubię stare przedmioty, wykorzystane w ogrodzie , Wiesiu. W takich dużych pojemnikach widziałam skalniaczki albo mini-oczka.
HALINA KWAK ? cieszę się,że Ci się podobają, Halinko!
SURE ? Agato, witam Cię w Moim Świecie! Chyba po raz pierwszy...? Fajnie ,że znalazłaś coś ciekawego. Pojemnik może stać i przy tarasie i na !
Mają zresztą te dobre strony, że można ciągle zmieniać aranżacje.
Zapraszam ponownie!
RENIM ? Reniu, widziałam ten program z Mają o ozdabianiu pojemników. Nawet łatwo to wyglądało. Nie dość,że można się twórczo wyżywać , to jeszcze stare przedmioty dostają nowe życie. Koniecznie pokaż tę wannę z roślinami błotnymi ! Czy realizacja jest planowana na ten sezon?
MARGO2 ? Gosiu, jak przytargać takie kamienne poidło dla koni..?! Ale w ogrodzie komponowałoby się super! Też bym chciała.
A te programy na Domo oglądam z przyjemnością.
URSULKA ? Ula, dziękuję !
[IZA] ? na pewno najlepiej byłoby znaleźć takie starocie w zaprzyjaźnionych, starych gospodarstwach i to jeszcze w pobliżu...Bo transport dużych skarbów może być kłopotliwy... A na allegro chyba trzeba szukać okazji...
Ale sądząc z rozmowy, czasem znajdujemy je we własnych domach. Sama sobie przypomniałam o kotle, stojącym w szopie.
To skoro dziś widoczki aktualne ? takie sobie zimowe grafiki...
Czy nie są piekne...?

Na początek moi zimowi, skrzydlaci goście ...Przylatuje ich dużo więcej, ale nie udało mi się zrobić zdjęć.
Tu sikory, kosy i dzięcioł ! Dba, żeby karmika nie zeżarły korniki.
A na końcu kos w kąpieli (sorry, że trochę nieostro...)

KDANUTA ? Danusiu, bardzo się cieszę, że zainspirowały Cię zdjęcia ! Ja słyszałam,że fajnie się postarza jogurtem. Wtedy pojemniki nabierają patyny, robią się omszałe. Jeszcze tego nie wypróbowałam.
SYLWESTE ? Sylwek, ławeczki w ogrodzie są niezbędne! Czyżbyś do tej pory nie miał żadnej..?? Oto człowiek, który w ogrodzie tylko pracuje...!
Ławeczka w otoczeniu pojemników z roślinami będzie wyglądać świetnie. Myślałam o czymś takim przy nowo tworzonej rabacie.
A pojemniki ze starego piaskowca...marzenie!
Masz rację,że ze starymi rzeczami trudno coś planować, bo nie wiadomo co się zdobędzie...A potem wokół takiego starego przedmiotu wyrasta cała koncepcja.
ERIK ? wszystko dostałam, raz jeszcze dziękuję!
GORYCZKA ? mówisz, Krysiu, rośliny niezbyt wyszukane...Tak to jest, jak zdjęcia robi laik...Niestety, ja nie odróżniam tych zwykłych od rarytasów...Patrzę tylko na całościowy efekt. Musze poszukać zdjęć rabat skalnych z Kew i Wisley, robiłam je z myślą o Tobie. Mam tylko nadzieję,że tam będzie coś ciekawego.
ELSI ? no, tak, Elu, wszystkiego nie da się zrobić od razu...A świeże, wiosenne roślinki mają wyjątkowy urok.
Ja jeszcze nie dostałam katalogu ! Chyba muszę się znów upomnieć. A wiesz,że szukam lilii białych z różowym rumieńcem..? Tworzę nową rabatę przy tych paskudnych różowo-liliowych azaliach i przy wrzosach, więc będzie tam biel z dodatkiem różu,żeby to jakoś połączyć.
Czy już wybrałaś, co kupujesz? A z jakich sklepów internetowych korzystasz i jesteś zadowolona?
MARZENAF ? dziękuję za wstawienie zdjęć, Marzenko! Widzisz, i teraz moi goście podziwiają Twoje kompozycje w ciekawych pojemnikach ! W jednej widzę zioła, nowy pomysł. A co to jest w tej dużej wanience wśród roślin, jakiś mniejszy pojemnik tak bokiem włożony?
ABEILLE ? lubię stare przedmioty, wykorzystane w ogrodzie , Wiesiu. W takich dużych pojemnikach widziałam skalniaczki albo mini-oczka.
HALINA KWAK ? cieszę się,że Ci się podobają, Halinko!
SURE ? Agato, witam Cię w Moim Świecie! Chyba po raz pierwszy...? Fajnie ,że znalazłaś coś ciekawego. Pojemnik może stać i przy tarasie i na !
Mają zresztą te dobre strony, że można ciągle zmieniać aranżacje.
Zapraszam ponownie!
RENIM ? Reniu, widziałam ten program z Mają o ozdabianiu pojemników. Nawet łatwo to wyglądało. Nie dość,że można się twórczo wyżywać , to jeszcze stare przedmioty dostają nowe życie. Koniecznie pokaż tę wannę z roślinami błotnymi ! Czy realizacja jest planowana na ten sezon?
MARGO2 ? Gosiu, jak przytargać takie kamienne poidło dla koni..?! Ale w ogrodzie komponowałoby się super! Też bym chciała.
A te programy na Domo oglądam z przyjemnością.
URSULKA ? Ula, dziękuję !
[IZA] ? na pewno najlepiej byłoby znaleźć takie starocie w zaprzyjaźnionych, starych gospodarstwach i to jeszcze w pobliżu...Bo transport dużych skarbów może być kłopotliwy... A na allegro chyba trzeba szukać okazji...
Ale sądząc z rozmowy, czasem znajdujemy je we własnych domach. Sama sobie przypomniałam o kotle, stojącym w szopie.
To skoro dziś widoczki aktualne ? takie sobie zimowe grafiki...
Czy nie są piekne...?

- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Zapytam jak laik - co to za puchate kulki na powyższych zdjęciach? Bardzo ozdobne... 

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Izuniu
zimowe fotki - urocze

Nic dziwnego, że ptaki przylatują do takiego pięknego karmnika...
No zwłaszcza, że pewnie nie tylko urodą przyciąga
Fajne te Twoje zimowe grafiki! U Ciebie też jeszcze tyle śniegu? U nas nie ma już wcale...
Iza, przyjmij jeszcze spóźnione gratulacje z powodu
zasłużonego w pełni! 

Fajne te Twoje zimowe grafiki! U Ciebie też jeszcze tyle śniegu? U nas nie ma już wcale...
Iza, przyjmij jeszcze spóźnione gratulacje z powodu

- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Ech Iza! Co za widoki. Znowu oczy napasłam. Te pasiaste irysy będziesz rozsadzać czy wyrzucać? Bo jakbyś miała nadmiar...
Czytam powoli książki od Ciebie. Właśnie skończyłam "Pomysł na Ogród inspirowany naturą". Okazuje się, że nie tylko mnie podobają się niektóre "chwasty". Ekologia naprawdę coraz bardziej trendy. I dobrze! Taka łąka kwietna ciągle mnie korci. Jak parę lat temu zakładałam trawnik i chciałam nasiona kwiatów dosiać, to wszyscy tylko oczy wybauszali.
Zachwaszczone trawniki górą! Na nich to nawet krety tak nie przeszkadzają.
. Trzymaj się dzielnie swojego postanowienia co do tych żyjątek. Przecież ziemia z kopców doskonale nadaje się na rabaty: masz PEWNOŚĆ, że nie ma tam pędraków i innego robactwa
. A trawnikowi taka kuracja też jest potrzebna raz na jakiś czas. Przecież właśnie po to pracowicie areujemy i wertykulujemy trawniki. W pocie czoła. A tu krety za nas robią dobrą robotę. W razie nawrotów wątpliwości wal do mnie jak w dym. Zawsze Cię będę wspierać w Twoich decyzjach!
PS. Gratuluję serduszka!

Czytam powoli książki od Ciebie. Właśnie skończyłam "Pomysł na Ogród inspirowany naturą". Okazuje się, że nie tylko mnie podobają się niektóre "chwasty". Ekologia naprawdę coraz bardziej trendy. I dobrze! Taka łąka kwietna ciągle mnie korci. Jak parę lat temu zakładałam trawnik i chciałam nasiona kwiatów dosiać, to wszyscy tylko oczy wybauszali.

Zachwaszczone trawniki górą! Na nich to nawet krety tak nie przeszkadzają.

PS. Gratuluję serduszka!

Agata