Ogród Oli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Oli

Post »

Witam w ten nietypowy jak na styczeń, deszczowy dzień

Igorku, u mnie w rodzinie nikt nie lubi kaki (poza mną ). Ja je zjadam ze skórką jak jabłko,
Z liczi już robię przymiarki. To są pesteczki, które zostały posadzone.
Obrazek

Pestka avokado została wsadzona do ziemi bezpośrednio po użyciu owoca do sałatki. Wsadziłam ją poziomo, bo nie wiedziałam gdzie jest góra , a gdzie dół :oops:

Grzesiu, dziękuję za dobrą wiadomość. Nie miałam pojęcia, że kaki da radę w naszych warunkach klimatycznych. Jak druga pesteczka wykiełkuje , to zrobię eksperyment. Jedną roślinę posadzę w odpowiednim czasie do ogrodu, a drugą pozostawię w domu. Zobaczymy wtedy różnicę we wzroście i może domowa nawet zakwitnie :D

Obrazek

Jadziu, to właśnie drzewko truskawkowe przywiodło mnie na nasze forum. Potem była figa ? i to nawet wciąga ;:108
Jadziu raczej nie stawiaj doniczek na kaloryferze. Po pierwsze ? ziemia za bardzo się przesusza, a po drugie ? to chyba za duże skoki temperatur. wg mnie najlepiej ustawić na parapecie podkładając pod doniczkę jakiś izolator . Najlepiej grubą gazetę lub styropian. Można także zrobić namiocik z folii nad roślinkami. Choć wydaje się, że to jeszcze nie jest najlepszy czas na sianie physalis. Te nasionka wyglądają na takie z rodziny pomidorów ?
I ja także posadziłam lichi. Będą fotorelacje (jak cosik się pokaże).

Adrianno, dla mnie to także nowości, ale dopiero od niedawna mnie wzięło na takie eksperymenty. Aż żałuję, że podczas pobytu w innych krajach , jedząc jakieś dziwne owoce nigdy mi nie przyszło na myśl aby zachomikować z nich pestki. Teraz już w marketach można zakupić również ciekawe owoce, takie jak kaki lub lichi. Lichi jeszcze do niedawna były dostępne wyłącznie w puszkach a teraz i w takiej postaci jak na zdjęciu wyżej. A więc do dzieła (do sadzenia )
Adrianno , kaki posadzę i w domu i w ogrodzie . Z lichi ?. Zobaczę ile będę miała roślin..

Dzidziu, kaki także mi smakuje. Wprawdzie nie liczę na owoce, ale na ciekawą roślinę. Oczywiście będą fotki z różnych faz rozwoju.

A teraz wybieram się podglądać Wasze ogrody
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Olu ;:167 trzymam kciuki za eksperymenty pestkowe :wit

Muszę się przyznać, że ja uwielbiam zbierać pestki, chomikować i podziwiać :lol:
Z liczi też mam ;:138
Niestety, jak na razie, żal mi ich wkładać do ziemi :;230 :;230 :;230
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

U mnie wszyscy lubią kaki. Zastanawiam się nad kupnem pokrewnej rośliny, która ma większe szanse w naszym klimacie, jest to hebanowiec wirginijski.
Twoje eksperymenty są bardzo cenne, bo przynajmniej można zobaczyć i siewki i młode okazy roślin, z których do tej pory widziało się wyłącznie owoce.
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Olu i ty w domu hodujesz te kaki i czy Ci owocują :?: bo ja nie wiem co to jest
:shock:,ale jak spotkam to kupię i spróbuję tylko nie wiem czy widziałam to gdzieś :roll:
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oleńko. Też bym chętnie wysiała kaki, gdyż również bardzo je lubię o ile uda się kupić dojrzałe. Nie spotkałam jednak jeszcze z nasionkami w środku.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, a to jesteś ?chomiczek?. Proszę , posadź także, to będziemy podglądać efekty wzajemnie . A kciuki trzymaj, bo nigdy nic nie wiadomo? Z pigwą w butelce mi nie wyszło. Następna próba już w tym sezonie.

Aniu, właśnie poczytałam o hebanowcu i zastanawiam się czy to właśnie nie są jego owoce. Na kilkanaście zakupionych owoców, tylko w dwóch miałam pestki. Reszta była niezapylona.
Choć te owoce były jakby większe i bardziej pomarańczowe.

Stasiu, ?hodujesz? to zbyt dużo napisane. Dopiero zaczęło mi kiełkować. Kaki ostatnio było przez dłuższy czas sprzedawane w Lidlu. Ale i w innych marketach można je zakupić. Wyglądem przypomina pomarańczowego pomidora (chyba). Jak trafię w sklepie na ten owoc, to go sfocę. Tak jak pisałam, nie tak łatwo trafić na pestkę w środku. Trzeba je dość systematycznie kupować i może się trafi nasionko ;:224 . Ja miałam szczęście . Teraz czekam na wykiełkowanie drugiego.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Obecność pestki w owocu kaki to kwestia odmianowa. Najczęściej do handlu trafiają odmiany bez taniny i bez pestek, np. odmiana Sharon. Odmiany z pestkami przed pełną dojrzałością są cierpkie, dlatego zapewne mniej ich w handlu. Hebanowiec wirginijski ma owoce nadające się do spożycia po przemrożeniu, więc raczej nie zamieszał się z tymi słodkimi.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak Aniu.. To mi zadałaś bobu :D Teraz będę sie zastanawiała czy aby nie wzbogacić się o hebanowca do ogrodu. Ciekawe czy po przemrożeniu jego owoce są także smaczne.

Krysiu, Ania już nam podpowiedziała. Trzeba zapolować na hebanowca . Tutaj jest jego opis http://www.ogrodnick.pl/opisy/diospyros ... a_opis.htm
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zaglądam z rewizytą. Tyle stron wątku trochę mi zajmie! ;)
Jestem teraz na 60, gdzie widzę piękny rozchodnik, tez mam różne u siebie i lubię, ale malutkie jeszcze są. I o Twoich przetworach z dyni chcę sobie poczytać bo w tej kwestii powinnam sobie trochę rozszerzyć horyzonty. Zauważyłam też, ze sporo roślinek hodujesz z pestek, może kiedyś tez do tego dojdę? :D
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oleńko. Dzięki, czytałam, ładnie wygląda, ale ja na działce nie mam na coś takiego miejsca. :(
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Witaj Olu :wit
Mam duże zaległości u Ciebie ,ale zima jeszcze potrwa ;:7 Ciekawa jestem [przypomniałam sobie ] jak Ci przezimował rozmaryn ,czy wylądował w domu :?: Ale to pewnie zobaczę ,jak prześledzę Twój wątek :lol: Ciekawe eksperymenty, życzę powodzenia ;:108
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ;:138

Agatko miło, że odwiedziłaś mój ogródek. Przetwory z dyni, to pierwsze moje próby . Wyszło pomyślnie. I w tym sezonie również planuję posiać dynie, w tym dynię makaronową i spróbować innych potraw z jej udziałem.
Efekty doświadczeń z egzotycznymi roślinkami posadzonymi z pestek dają dużo satysfakcji ;:108

Krysiu, pewnie gdyby była pewność, że to drzewko będzie rodziło w przyszłości smaczne owoce, to i miejsce by się znalazło. Ja podejmę to ryzyko, bo i miejsce na nie znajdę i zżera ciekawość czy mi się uda proces z pestki do owocującego drzewa .

Romciu miałaś rację co do rozmarynu. Nasz klimat za srogi i rozmaryn padł. Ale nie zrażam się i nową sadzonkę wiosną zakupię.

Tymczasem podjęłam nowe wyzwanie. Trawa cytrynowa. Kupiłam w hipermarkecie i wsadziłam do wody. Może wypuści korzonki.
Ostatnie moje zakupy to azalie. Ponieważ nie było na etykiecie żadnej informacji o ich uprawie, może mi ktoś pomoże rozwiązać zagadkę. Czy to są rośliny domowe czy można je potem do ogrodu. W tym roku planuję założyć rabatę z Rh i z azaliami, ale jestem jeszcze bardzo zielona w tym temacie. Na razie podczytuję co się da, ale gatunków jest tak dużo?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Cytryna znowu zaczyna pokazywać pączki

Obrazek

Ciemierniki w taki sposób

Obrazek Obrazek

A to moi skrzydlaci przyjaciele. Zdjęcie zrobione gdy jeszcze był śnieg. Wyjadły wszystko i muszę zrobić drugą porcję, bo zaglądają pomimo ładnej pogody

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oleńko. Ten typ azalii to roślinki domowe z tym, że lubią od wiosny do jesieni być w ogrodzie - mogą być w doniczkach, mogą być wkopane do ziemi, ale na zimę to do domciu. Lubią półcień, ale moje na słońcu też sobie radziły. :D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Oluniu ;:167 azalie bywają domowe i ogrodowe :lol:
W tamtym roku kupiłam azalie w Biedronce przekonana, że one są ogrodowe iii jak się potem okazało one były pokojowe.
Te pokojowe są bardzo delikatne i potrzebują specjalnych warunków.
Bardzo się starałam, ale nie dałam sobie rady z nimi iii padły :(
Teraz już wiem, że azali należy kupować tylko w sklepach ogrodniczych :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje Krysiu. Czyli zakup azali to mój pierwszy strzał w .. płot :| Ładne są, ale żeby nie opadły kwiatki i liście stoją ( chłodniejszej strefie) na parapecie za firanką i nie bardzo można je podziwiać.

Halinko, jak to mówią "mądry Polak po szkodzie" i jednak na własnych błędach nauka przynosi wymierne efekty. Bedę się starała je jakoś przechować je do lata. Bo wiesz , najpierw jest zakup a potem lektura. Takie zakupy pod wpływem inpulsu nie zawsze dają dobre rezultaty.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”