Witam!
Pod wpływem chwili postanowiłem kupić (na allegro) kilka dość ciekawych papryk. Jako że nie mam ŻADNEGO doświadczenia w hodowaniu czegoś więcej niż kaktus proszę Was drodzy działkowicze o poradę.
Gatunki papryk które kupiłem: PAPRYFIUTEK (papryfiutki, każdy chyba wie jak wyglądają), CONGO BLACK (podobno bardzo ostra) oraz TRINIDAD SCORPION(niby bardzo ostra). Papryki te kupiłem bo chciałem widzieć na własne oczy 'papryfiutki' (mają one ciekawy wygląd, nadają się do udekorowania sałatek) a resztę zakupiłem bo ten sam sprzedawca więc za przesyłkę praktycznie nie dopłacałem ;)
Kupiłem już to jakiś czas temu ale nie wysiewałem bo
a) nie za bardzo wiedziałem jak (położyć tylko na ziemie, zakopać w ziemi, do czego dać, do jakiej ziemi itd)
b) gdzieś przeczytałem że lepiej na wiosnę (marzec)
c) nie chciałem zmarnować nasion (bo zasadzając byle jak pewnie bym je zmarnował, a po co jak są takie dobre rzeczy jak to o to forum ;) )
Bardzo bym prosił o odpowiedź na kilka pytań, a mianowicie:
1) Do czego (doniczka mała/duża - z dziurkami na dole czy nie) należy paprykę zasadzić
2) Jaka ziemia ma się w owej doniczce znajdować (kupić o jakimś specjalnym PecHu i czy dać jakieś odżywki itd)
3) W jaki sposób zasadzić nasionka (po prostu rzucić na tę ziemie/palcem w ziemi wcisnąć/zrobić dziurkę palcem i tam wrzucić nasionka - w jakiej odległości od siebie mają się one znajdować itd)
4) Gdzie trzymać (słoneczny parapet zapewne ale czy i jak doświetlać)
5) Kiedy je sadzić (miesiąc albo temperatura na zewnątrz) czy je później przesadzać itd
6) ile powinno zająć roślince wyrośnięcie jakiekolwiek i czy w tym roku mogę się spodziewać jakiegokolwiek owocu
Jeśli powinienem o czymś jeszcze wiedzieć to bardzo proszę o poinformowanie mnie o tym ;) chciałbym wszystkich zaskoczyć że coś może jednak mi wyrośnie ;)
Jeśli mi ktoś odpowie na te pytania, będę bardzo szczęśliwy i ogromnie wdzięczny. Jeśli coś się urodzi to z pewnością podzielę się zdjęciami.
Informacji szukałem w innych tematach, ale znalazłem szczątkowe dlatego proszę o zebranie wszystkiego w jednym miejscu

Z góry dziękuję