Krzewy nad brzeg oczka wodnego
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
"Hakuro Nishiki". Lila pisała, że ma już za dużo wierzb.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Dziewczyny jesteście kochane, że pomagacie mi wybrać roślinę nad oczko
Goni@k pisałaś, żeby wyliczyć co mam posadzone w ogrodzie to nie będzie powtórzeń - ja nie mam spisanych roślin, które rosną w moim ogrodzie. Dopiero jak coś proponujecie, to wtedy sobie przypominam co mam.
Wybacz w pewnym wieku i przy końcu semestru (stosy kartkówek i takie inne głupoty), człowiek ma słabszy pomyślunek.
Sumaków mam trzy sztuki i one byłyby jednak troszkę za duże. Perukowiec, jest ładny ale to chyba nie ten pokrój.
Izko tej wierzby nie mam (jeszcze, bo nie wymyśliłam dla niej miejsca) ale wydaje mi się, że ona bardziej pasuje jako soliter, a w towarzystwie zgubi się jej urok.
Jakja rośliny wodne rzeczywiście mam marne. Bardzo twarda woda powoduje, że nie chcą rosnąć. Teraz jesienią, po porządkowaniu oczka, została nalana woda deszczowa ze zbiornika, mam nadzieję, że będą lepiej rosły. No i poradzono mi zastosowanie kwaśnego torfu, może to się spodoba roślinom wodnym. W wodzie, w donicach jest ich kilka, ale tak jak pisałam, marniutkie.
Aniu czy masz gdzieś podane, do jakiej wysokości rośnie ten wiąz? W bazach internetowych nie ma, ja w swoich księgach też nie mogę znaleźć.

Goni@k pisałaś, żeby wyliczyć co mam posadzone w ogrodzie to nie będzie powtórzeń - ja nie mam spisanych roślin, które rosną w moim ogrodzie. Dopiero jak coś proponujecie, to wtedy sobie przypominam co mam.
Wybacz w pewnym wieku i przy końcu semestru (stosy kartkówek i takie inne głupoty), człowiek ma słabszy pomyślunek.
Sumaków mam trzy sztuki i one byłyby jednak troszkę za duże. Perukowiec, jest ładny ale to chyba nie ten pokrój.
Izko tej wierzby nie mam (jeszcze, bo nie wymyśliłam dla niej miejsca) ale wydaje mi się, że ona bardziej pasuje jako soliter, a w towarzystwie zgubi się jej urok.
Jakja rośliny wodne rzeczywiście mam marne. Bardzo twarda woda powoduje, że nie chcą rosnąć. Teraz jesienią, po porządkowaniu oczka, została nalana woda deszczowa ze zbiornika, mam nadzieję, że będą lepiej rosły. No i poradzono mi zastosowanie kwaśnego torfu, może to się spodoba roślinom wodnym. W wodzie, w donicach jest ich kilka, ale tak jak pisałam, marniutkie.
Aniu czy masz gdzieś podane, do jakiej wysokości rośnie ten wiąz? W bazach internetowych nie ma, ja w swoich księgach też nie mogę znaleźć.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Lilu, nie sądzę, żeby ta wierzba straciła urok w towarzystwie innych roślin, zwłaszcza prowadzona w formie piennej
No i bliskie sąsiedztwo wody bardzo by jej służyło.
Ale wybierzesz, co Ci się będzie najbardziej podobało. Mam nadzieję, ze cokolwiek to będzie, to nie zmarnieje jak ten klonik (tfu,tfu!) i będzie cieszyć Twoje, a potem i nasze oczy

Ale wybierzesz, co Ci się będzie najbardziej podobało. Mam nadzieję, ze cokolwiek to będzie, to nie zmarnieje jak ten klonik (tfu,tfu!) i będzie cieszyć Twoje, a potem i nasze oczy

- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Lilu- wg. literatury osiąga ok 7m ( mam na myśli szczepione)
Ja widziałam taki wiąz, który miał kilkadziesiąt lat i mógł mieć ok 5m.
Można oczywiście go ciąć ,ale i tak uważam,że jest za duży do Twojej kompozycji. Jego sadzi się najczęściej soliterowo ,ponieważ jest bardzo dekoracyjny. Gałęzie i liście ma tak gęste, że podczas deszczu można bez obawy pod nim stać i nie zmoknąć. I można ustawić ławeczkę...
A może inne propozycje? Czy koniecznie chcesz "parasolkę"? A może kula?
Klon pospolity "Globosum" ma idealny kształt kuli - bez cięcia! Osiąga ok 3m średnicy. Natomiast odmiana "Golden Globe" jakieś 2m ,ale trudniej go dostać.
Ja widziałam taki wiąz, który miał kilkadziesiąt lat i mógł mieć ok 5m.
Można oczywiście go ciąć ,ale i tak uważam,że jest za duży do Twojej kompozycji. Jego sadzi się najczęściej soliterowo ,ponieważ jest bardzo dekoracyjny. Gałęzie i liście ma tak gęste, że podczas deszczu można bez obawy pod nim stać i nie zmoknąć. I można ustawić ławeczkę...
A może inne propozycje? Czy koniecznie chcesz "parasolkę"? A może kula?
Klon pospolity "Globosum" ma idealny kształt kuli - bez cięcia! Osiąga ok 3m średnicy. Natomiast odmiana "Golden Globe" jakieś 2m ,ale trudniej go dostać.

- Anku
- 100p
- Od: 15 lip 2006, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
lila31 pisze:
Szczepiony np. na wysokości 2 metrów też w zasadzie tyle osiąga, gdyż gałęzie zwisają

http://www.pinus.net.pl/opis.php?id=779
..
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
A może złotokap? Albo Grab pospolity 'Pendula' Carpinus betulus 'Pendula'? Rośnie powoli, można strzyc, podobno nawet żywopłot z niego zrobić, ale najlepsze jest w nim to, że rośnie sam z siebie jak parasolka 
A może żarnowiec, albo berberys? A jaśminowiec masz? A może kalina, czeremcha albo głóg?
A właściwie to w jakim stylu miałby być ten krzew / to drzewko? Bardziej swojskie jak kalina, czy coś bardziej wymyślnego? Czy do ziemi podmokłej (bo na brzegu oczka), czy do suchszej. Jeśli ma tam mieć mokro, to zerknij tutaj: http://www.hortulus.com.pl/files/opraco ... dmokle.pdf

A może żarnowiec, albo berberys? A jaśminowiec masz? A może kalina, czeremcha albo głóg?
A właściwie to w jakim stylu miałby być ten krzew / to drzewko? Bardziej swojskie jak kalina, czy coś bardziej wymyślnego? Czy do ziemi podmokłej (bo na brzegu oczka), czy do suchszej. Jeśli ma tam mieć mokro, to zerknij tutaj: http://www.hortulus.com.pl/files/opraco ... dmokle.pdf
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Albo wierzba szwajcarska, taka szarolistna - odmian chyba nie ma, ale gatunek jest bardzo ładny.chatte pisze:Lilu, a może wierzba Hakuro... coś tam, zapomniałam nazwy![]()
![]()
![]()
Z takimi jasnymi , różowiejącymi listkami ....Kto mi pomoże, jak ona się nazywa?
Mozna ją prowadzić w formie piennej albo jako krzew.
B.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
A może dobra byłaby śliwa dziecięca (Prunus Cistena) o purpurowych liściach, albo kruszyna pospolita Asplenifolia (jak bambus)? Albo kratka z jakimś powojnikiem kwitnącym od czerwca do września?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Re: Krzewy nad brzeg oczka wodnego
Lilu ! Co w końcu wsadziłaś? 

-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
Drzewa przy oczku wyglądają często bardzo malowniczo, jeśli nie przywiązujemy większego znaczenia do jakości wody to może tak być. Sąsiad miał brzozy 10 m od mojego oczka, uciążliwość była tak duża że chciałem oczko zlikwidować. Jednak po przyjacielskiej rozmowie miły sąsiad brzozy wyciął i problem zniknął. Trzeba jednak dodać że rosły od strony najczęściej wiejących wiatrów.Brzoza jest chyba najgorszym sąsiadem oczka,nasiona lecą całe lato a później b. długo liście.
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam ja u siebie przy oczku wsadziłam drzewka i krzewy iglaste. Bardzo dobrze się spisują. A co najważniejsze nie ma problemu z ciągłym wyławianiem liści z oczka. Polecam