"COŚ" doniczkowego

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: "COŚ" doniczkowego

Post »

tak rozgadałyście się o daturach, że poszłam sprawdzić, czy moje żyją :D jedna coś trochę suchutka, a druga puszcza liście :shock: czy to trochę nie za wcześnie ;:24 pewnie jakieś rachityczne wyrosną :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Elu tematy tak jeszcze doniczkowo-ogródkowe,bo datury to tak i doniczkowe i ogrodowe w jednym.
Ty Elu nie masz ogródka,ale masz mnóstwo pięknych roślinek w domu ;:138 A ja tak dzielę pasję między domowe i ogródkowe,ale przecież i tak to jedna miłośc,chociaż pierw chyba objawiła się w stosunku do doniczkowych(wiele lat temu...gdy jeszcze byłam młoda i...młoda :;230 ),a dopiero póżniej do ogrodowych ;:108
Martuś a u nas na wsi to tylko jedna krowa i to tylko u sołtysa więc... nie bardzo na żebry do sołtysa iśc...po krowieniec
Ciekawe czy baraniec jest równie dobry bo my(mój M raczej) mamy barany :wink:
Iwonko moje daturowe mateczniki stoją w jednym z chłodniejszych pokoi i też się coś zaczynają puszczac...taaa to chyba jednak za wcześno :? Bo badylki widziałam u innych forumków to tak jak moje z nowymi przyrostami i listkami więc chyba one tak powinny miec,ale te stare to chyba powinny jeszcze jednak spac :?
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

ŁAdnie ci się rozrosły koleusiki :) i widzę że przycięłaś gruboszka mojego też to chyba czeka bo wybujał :evil:
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p

Post »

Dziś opowiem Wam o moich odratowanych storczykach...
Jakieś dwa miesiące temu w jednym z hipermarketów zobaczyłam takie półki pełne storczyków na granicy życia...zostały utopione,stały w wodzie po pas i większośc już była martwa.Przeglądnełam wszystkie i wyłowiłam dwa w najlepszym stanie...marnie wyglądały ale nie mogłam im tam pozwolic zgnic i ich przygarnełam(za taką cenę...musiałam)W domu wyjełam z podłoża,osuszyłam je,usunełam ugnite korzenie(jednemu został jeden większy i dwa mniejsze w miarę zdrowe,a drugi został całkiem bez korzeni...wszystkie okazały się zgnite)zasypałam rany węglem drzewnym i wsadziłam z powrotem w to samo podłoże tylko wysuszone.Przez dwa tygodnie ich wcale nie podlewałam.Przez jakiś miesiąc albo i więcej stały takie sflaczałe...myślałam że chyba jednak ich nie odratuję,popytałam więc tu i tam co mogę jeszcze zrobic żeby im pomóc...któraś z forumek poradziła mi reanimację w sphagnum inna w żwirku no i okłady na sflaczałe liście.Jednak jakoś nie miałam okazji wybrac się po sphagnum ani po żwirek...okłady oczywiście zrobiłam i...któregoś dnia patrzę a tu u jednego jak i u drugiego z pomiędzy starych liści wyłaniają się łebki młodych.... :tan Stare liście już się podniosły i wyglądają lepiej...jeszcze te ostatnie lekko sflaczałe ale myślę że chyba reanimacja się udała...A Wy jak sądzicie :?:Tak teraz wyglądają...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to mój nieszczęsny hibiskus...wytworzył mnóstwo pąków ale ostały się tylko te dwa resztę zrzucił... :? Mam nadzieję ze chociaż te utrzyma
(kiepska fotka ale na tym oknie jakoś lepszej się nie da zrobic,a nie chcę go przestawiac żeby znowu kwiatkami nie rzucił)
Obrazek

Patryku moje kalanchoe w tym roku jakieś marne są...a co gorsza to widzę że na zewnątrz zostały i zmarzły te najładniejsze pełne a puste wniosłam a myślałam że odwrotnie ;:223 ;:223 ;:223
Celinko grubosz był taki marny wybujały...musiałam go przyciąc bo mi się nie podobał.Mam jeszcze jednego większego ale też trochę zbujały,jak się z tym eksperyment powiedzie to i tamten zostanie ciachnięty ;:108
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
ninad
200p
200p
Od: 10 mar 2010, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Grażynko , widzę że reanimacja udana , storczyki zdrowo wyglądają :wit
Życzę im dużo korzonków i szybkiego kwitnienia :heja
Pozdrawiam milutko ;:196
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

No to ja Ci moje parapetowce zawiozę,skoro z Ciebie taka lekarka....mnie nie chcą słuchać.... ;:224
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To może ja Grażynko .. bo tematykę i problemy mamy bardzo zbliżone..
*Storczyki rzeczywiście już pokazały współpracę z Tobą, pozytywnie zazdraszczam, bo ja na początku tej drogi jestem.
W ubiegłym roku i ja miałam jednego bez krzty korzeni, ogołociłam go zupełnie i stał na wazonie wypełnionym wodą. Ale udało się, te roślinki mają większą wolę przeżycia niż nam się wydaje.
Wiosna idzie więc pewnie niedługo będziemy mogli oglądać szybszy rozwój Twoich bidulków ;:65
*No a Hibiskus.. by nie zapeszać, ale chyba swojemu trafiłam w odpowiednie potrzeby.. Stoi na południowym parapecie ciepłej łazienki a okno jest przesłonięte firanką. Przestawiając postawiłam w tę sama stronę co wcześniej i nie zaszkodziło. Myślę, że chyba faktycznie nie służyły mu duże wahania temperatury no i wilgotność pozostawiała wcześniej wiele do życzenia.
Życzę Ci , aby Twój pokazał wreszcie buźki :uszy
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Ja na storczykach to się nie znam, ale i na moje niefachowe oko reanimacja się powiodła. Brawo ;:138
Teraz tylko czekac, aż roślinki w podzięce obdarzą Cię pięknym kwieciem. :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko Ty tez storczyki masz ja mam tylko jednego z jednym kwiatkiem :;230
który rozkwitł już w domu bo jak go kupiłam i przyniosłam to mu wszystkie opadły
ale to podobno normalne.A Twoje dobrze wyglądają niech Ci pięknie rosną i kwitną :wink:
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
sari
1000p
1000p
Od: 18 maja 2010, o 19:46

Post »

Ja przeważnie omijam takie regały z bidulami storczykowymi ale widzę że czasem warto zaryzykować ;:63
tylko jak jestem to nigdy nie ma na nie przeceny :?
Twoje Grażynko niech dalej tak pięknie przyrastają i jak najszybciej zachwycą Cie kwiatami ;:196
Pozdrawiam Beata

Moje doniczkowce Zapraszam Cz. 1, Cz. 2
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Widać ze storczykom u Ciebie dobrze i dają temu pokaz :)
Awatar użytkownika
sari
1000p
1000p
Od: 18 maja 2010, o 19:46

Post »

Grażynko czy Ty już w ogródku siedzisz że tutaj nie zagladasz :?:
Milej niedzieli kochana ;:196
Pozdrawiam Beata

Moje doniczkowce Zapraszam Cz. 1, Cz. 2
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p

Post »

DZIĘKUJĘ dziewczynki że do mnie zaglądacie ;:196
Beatko masz rację ja każdą wolną chwilę już w ogródku spędzam ale tu tez zaglądam :D
Wiecie jednak czasami warto przygarnąc jakąś bidulkę bo takie gdy się nimi zaopiekujemy potrafią nam się odwdzięczyc ...a to dowód na to... jeden z moich odratowanych(ten który był bez korzeni i w gorszym stanie...nadal nie ma korzeni) wypuszcza...chyba pędzik kwiatowy...ale się cieszę... :tan :heja :tan

Obrazek

Jak zakwitnie to dopiero będzie radośc...i niespodzianka bo przecież nie wiem jaki to kolor...
Życzę wszystkim miłej niedzieli ;:3
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko, cierpliwości ;:196 z pewnością się postara ;:108
Moja niedziela dzisiaj w pędzie troszkę, ale wieczorkiem zaglądnę tutaj na dłużej ;:132
:wit
wszystko moje jest tu:
zapraszam
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Grażynko a co ty w tym ogródku robisz? bałwana raczej nie ma już z czego ulepić, a chwasty jeszcze nie rosną? jeżeli chodzi o storczyki...to potrafisz mi wytłumaczyć, dlaczego jedni są zdolni "ukatrupić" zdrową roślinę :oops: , kiedy inni potrafią ożywić "trupa? ;:224
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”