Thuja Szmaragd - ziemia

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
daro5555
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 cze 2009, o 17:04

Thuja Szmaragd - ziemia

Post »

Witam wszystkich serdecznie i na sam początek mam takie pytanko w jakiej proporcji mam pomieszać ziemię z piaskiem do tych t*uj , i czy mogę je posadzić w kuwetach od razu na dworze czy w jakiejś folii ?Na razie to tyle :D .
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jakiej wielkości są te żywotniki ?

sadzonki się ukorzenia w mieszance torfu z gruboziarnistym piaskiem w proporcji 3:2 lub 3:1

większe sadzonki tui dobrze rosną w mieszance ziemi ogrodowej i torfu (proporcja zależy od pH ziemi ogrodowej jaka posiadamy)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
daro5555
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dopiero będę je próbował ukorzeniać .Kupiłem ziemię firmy STEARLUX wysoko wzbogaconą o nawóz PGMIX o pH 4,0 - 5,0.
Poziedz mi co mam z tą ziemią wymieszać ?
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

rozumiem że ukorzeniacz do odpowiedniego typu pędów już masz ?
iglaki ukorzenia się w mieszance torfu odkwaszonego (pH ok 5.5-6) oraz piasku tak jak wyżej napisałam

nigdy nie ukorzeniałam iglaków w zwykłej ziemi - jest dość ciężka co utrudnia ukorzenianie

ukorzeniane rośliny powinno się trzymać w środowisku o wilgotności 90%-100% oraz w temperaturze 20-25 stopni
najlepiej to robić w specjalnych kuwetach z plastikową przeźroczysta przykrywką, lub w dużych roślinach tworząc mini tunel foliowy
rośliny trzeba często zraszać
niestety tak ciepłe i wilgotne środowisko sprzyja rozwojowi grzybów, pleśni etc. więc i torf i piasek nie może być skażony

iglaki trzymane w odpowiednich warunkach ukorzeniają się już po 6 tygodniach

to tak ode mnie, aczkolwiek może komuś się udało bardziej domowymi metodami - poczekaj na opinie :)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
daro5555
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

ukorzeniacz oczywiście mam i jestem w trakcie zakupu kuwet ale te z nakrywkami są trochę drogie i wolałbym kupić coś takiego na allegro 646825207 .Na szkółce na której pracuje właśnie takich używają i nie mają tuneli foliowych.
po jakimś czasie po przesadzeniu do doniczek będę sypał korę sosny a od grzybów będę stosował aliette (tylko co ile pryskać ?)
Proszę jeszcze o opinie innych użytkowników.
pozdrawiam i dzięki za odp.
djmazzi18
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 sty 2011, o 17:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Thuja Szmaragd - ziemia

Post »

aliette mozna standardowo stosowac co 2 tygodnie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”