Ogródek Gosi cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 3

Post »

Mnie 2 lata temu zeżarły floksy i astry. Całe szczęście, że floksy odbiły jeszcze w tym samym sezonie, a astrów było tyle, że nie zdążyły zjeść wszystkich. Od tamtej pory wysypuję granulki juz wczesną wiosną. Mam na rabatach pełno skorupek. Chyba potem sie rozkładają, czyli mam zasilanie w minerały :D
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie zżarły języczkę aż żal było patrzeć a i hostom nie odpuściły ciekawe czy te granulki na moją plagę pomogą?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uwierz, że pomogą. Naprawdę po nich całe rabaty zasłane skorupkami zobaczysz.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Posadziłam wiosną dalie w doniczkach z zamiarem wstawiania ich w gołe miejsca i jakoś dziwnie nie rosły. Okazało się, że wyrastająca zielenina na bieżąco była konsumowana przez ślimaki. Posypałam granulkami i w oczach się zazieleniło.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

ja do tej pory nic nie sypałam tylko zbierałam ale to jak walka
z wiatrakami, w tym roku wszystkie hosty posypie by mi nie
zżarły bo aż przykro patrzeć na takie podziurawione :)
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Dyskrecja pokazała czerwoną różyczkę ,ale nie jest to Sympatia...W swoich zasobach posiadam 2 sztuki i pomimo ,że przemarzaja znacznie co roku ,to trochę kwiatów mają...i różnią się od pokazanej... :wink:
Na ślimaki najlepsze rękawice gumowe i wiaderko ...spacerek wieczorkiem po swoich włościach,dobrze zrobi na dobry sen... :D Ale to za parę miesięcy...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Gosiu piękne te hosty i żurawki.
Ja już nie mogę się doczekać wiosny i zaczęłam przymiarki do wirtualnych zakupów roślinkowych. Coś czuję ,że zaczynam się nakręcać ogrodowo. To pwenie przez tą odwilż, a do wiosny jeszcze 68 dni. Może jakieś wielkie odliczanie?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
x-d-a

Post »

Gosiu, ja mam małe pieski, więc wszelkie granulki i inna chemia w ogrodzie odpadają...Pozostaje mi -jak napisała Alionuszka- wiaderko i gumowe rękawice, a także naturalni wrogowie ślimaków, a jest ich sporo.
I host rzeczywiście mi nie podjadają, ale mają w moim ogrodzie tak bogate menu, że wybierają delikatne listki sałaty, bazylii, czasem też -języczki pomarańczowej.Ja podchodzę do tego ze stoickim spokojem, bo hołduję zasadzie tworzenia ogrodu jako biosystemu, w którym każdy szkodnik ma swojego naturalnego wroga. Wiem, wiem, że to bardzo niepopularna postawa, ale to taki mój mały "bzik" ;:224
Pozdrawiam cieplutko :wit
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Nie tylko Twój Dalu hi hi hi ;:224
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20

Post »

dala pisze:.Ja podchodzę do tego ze stoickim spokojem, bo hołduję zasadzie tworzenia ogrodu jako biosystemu, w którym każdy szkodnik ma swojego naturalnego wroga. Wiem, wiem, że to bardzo niepopularna postawa, ale to taki mój mały "bzik" ;:224
Pozdrawiam cieplutko :wit
Przepraszam Gosiu , że tak u ciebie się wtrącam , ale mam pytanko do dziewczyn
Czy z kretami,nornicami itp. też nic nie robicie?
x-d-a

Post »

Nornic u mnie nie ma - mam bardzo kamieniste podłoże, a na krety stosuję urządzenie na ultradźwięki. Jest bardzo skuteczne :!:
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

A ja przyzwyczaiłam się do tych kopców i też nic im nie robię.Odkąd mam kota nie mam kopców albo jakieś śladowe ilości.
Kot przynosi mi krety(nie zabija ich i nie rani-jak na razie) a ja je reanimuję i wypuszczam na odległa łąkę-to dopiero bzik.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Chciałabym zobaczyć taką reanimację ;:224 ;:170
I kreta z takiego bliska, ale nie na ogrodzie oczywiście :wink:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, czy dalie w doniczkach też tak pieknie kwitną jak posadzone w gruncie? Zastanawiam się, czy w tym roku nie wsadzić ich właśnie w doniczki, żeby nie bawić się w ciągłe zakopywanie i wykopywanie.

Danusiu, ja ma tego setki, żeby nie powiedzieć tysiące. Niestety nie byłam w stanie ich wyzbierać. Musiałam zastosować chemię.

Nelu, dlatego ja nie napisałam Dyskrecji, że to na pewno Sympatia. Miałam zatem rację, że powinien wypowiedzieć się znawca :D
Co do zbierania ślimaków jest to u mnie zajęcie prawie nie wykonalne. Wieczorami to ja mam gosci :wink:

Monia, nareszcie się odezwałaś. Uff.
Mam nadzieję, że teraz coraz optymistyczniej patrzysz na świat?
Jakie 68? ;:14
Do wiosny tylko 48 dni. :D

Dalu, Madziu wcale Wasz poglady nie są niepopularne. Wiem, że w ogrodzie nie chcecie stosować chemii. Bardzo to pochwalam. Tylko, że ja nie mam tyle czasu na zbieranie ślimaków. Zazwyczaj nie stosuję oprysków na rośliny. Jedyny to oprysk wiosenny zapobiegawczy. Mszyce zbieram ręcznie, ale to dlatego, że łączę przyjemne z pożytecznym. Uwielbiam róże i każde przebywanie w ich pobliżu poprawia mi nastrój.
Ja też mam zwierzaka, ale nie interesują go te granulki, może dlatego, że jest większy i ich nie widzi. Może faktycznie Twoje maluchy, które mają nosy przy ziemi bardziej były nimi zainteresowane. Lepiej nie ryzykować. Mój pies jest stworzony dla ogrodnika :D Nie niszczy (za dużo), nie zjada czego nie potrzeba no i jest wiernym towarzyszem w mojej ogrodowej pracy.

Fabi, na krety też używam odstraszacza elektonicznego takiego jak Dala. Tylko jedna uwaga. Musi to być porządne urządzenie, nie jakieś tanie badziewie. Moje kosztowało jakieś 10 lat temu ponad 200 zł. Może to też działa na nornice, bo jakoś nie narzekam na ubywanie cebulek.

Aniu, właśnie dlatego chciałam miec kota, ale m. trzyma stronę psa. Nie może znieśc myśli, że kot zaprowadziłby porządek z jego pupilkiem :D

AniuDS, ja jakoś nie mam ochoty na ogladanie tego stworzenia nawet z daleka. Co innego z jeżem. Szkoda, że go u mnie nie ma.

Liście i kwiaty są równie piekne
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Gosiu! Ale się naczytałam u Ciebie o powojnikach...No, muszę, tak jak napisałaś, "znaleźć sposób na roślinę" ! Postanowiłam - kupuję !
Proszę mi napisać coś więcej o tym "porządnym urządzeniu" na krety ! Drogie jak diabli...ale mam tyle kopców w ogrodzie, że jestem zdesperowana. Może znasz producenta? Na co zwrócić uwagę?
Aha - piękne zdjęcie z irysami pod rynną!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”