Wandy ogródek pod dębami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wandy ogródek pod dębami

Post »

WIKTORIO, cieszę się, że coś ci się u mnie spodobało :D Z tą moją konsekwencją bywa różnie, jak zresztą u nas wszystkich, którzy chcą się ograniczyć do określonych barw, form czy gatunków. Niby w wwiększości mamy wybrane przez siebie elementy, ale zawsze znajdzie się coś nieprzewidywanego, jak choćby roślinny prezent od znajomych, które nie współgra z naszymi zamysłami, ale którego przecież nie wyrzucimy, bo tak naprawdę jest ładny. I choć nam nie pasuje do koncepcji, to pozostaje z nami, przypominając nam o osobie, która nas obdarowała. Wpadaj, dziewczyno, kiedy zechcesz, a być może kiedyś poznamy się także w realu.
Z moim entuzjazmem nie jest tak źle. Zobacz na przykład, jakie oblicze odwilży próbowałam dzisiaj dostrzec. Jest w tym jakieś piękno, prawda?

DALA, ja także robiąc te dzisiejsze fotki, odniosłam wrażenie strasznego bałaganu. Tu coś się szwęda, tam coś leży. A przecież tak jak ty starałam się wszystko sprzątnąć, aby z nadejściem wiosny brać się już do upraw, a nie do porządkowania. A tu znowu jak co roku trzeba będzie zakasać rękawy i poświęcić parę dni na usunięcie pozostałości późnej jesieni i zimy.

KRYSIU. Otóż dzisiaj po raz pierwszy wyszłam do ogrodu, żeby wypatrzyć tam jakieś zaczątki wiosny, no i rzeczywiście, coś mi sie udało dojrzeć. Tutaj jakiś zielony nosek iryska, tam pazurki ubiorka czy iglaczka. Zupełnie jak przedwiośnie...
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

ALINKO, rzeczywiście już pokazałam u siebie nieśmiałe budzenie się wiosenki pośród pośniegowej brzydoty. Katalogu jeszcze nie otrzymałam, powinnam chyba dostać w tym tygodniu. Przynajmniej na to liczę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2009, o 00:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu,witaj w Nowym Roku.
Jak masz fajnie mając swój ogród na oku ,ja wybieram się w środę na swoją działkę i aż się boję co tam zastanę.
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Wandziu ale u Ciebie jeszcze sporo śniegu,pomimo wyłaniającego się brudu z pod śniegu to w takich fotkach tez można znałeś piękno... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Widzę, że nie za bardzo chcecie komentować moje odwilżowe widoczki, :wink: chociaż w pełni oddają obecną rzeczywistość, a mnie cieszy każdy zielony skrawek wystający spod śniegu. No wiem wiem, ten skrawek nie jest, przyznaję, zbyt fotogeniczny.
Wracam więc do wiosenki. Oto dwa obrazki z mojego przedogródka. Drewnianą ścieżkę, która prowadzi od furtki do drzwi wejściowych, zrobił mój M. Inne ścieżki także. Ponieważ ogródek mój jest mały, staram sie wykorzystać każdy skrawek i w związku z tym wszystko rośnie trochę "na kupie".

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,podoba mi się ta ścieżka połączona z deskami. Masz może gdzieś zdjęcie w przybliżeniu tego i jaka to musi być deska?
x-d-a

Post »

Wandziu, a ja lubię jak roślinki rosną "na kupie", są bujne i różnorodne :D
Jak przyjemnie popatrzyć na takie kwieciste, wiosenne zakątki :D Te "odwilżowe" też nas cieszą, bo odsłaniają dawno nie widziane fragmenty trawniczka lub zimozielonych roślinek, ale -masz rację- te szare i bure widoczki specjalnie fotogeniczne nie są... Pocieszające jest to, że już niebawem, już za chwileczkę będziemy fotografować tegoroczne aktualne pączki, kiełki i kwiatki. U mnie przebiśniegi już wystawiły na powierzchnię swoje zielone noski :wink:
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

ja również lubię gęste nasadzenia, Wtedy mam pewność, że zawsze coś będzie kwitło na grządce i nie mam problemu, gdy np. przekwitną cebulowe :D Wandziu piękną miałaś wiosnę. Mam nadzieję, że niedługo wkleisz aktualne zdjęcia, bo wiosna tuż, tuż...prawda?
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

I w takiej kupie nie ma za dużo miejsca na zielsko :uszy
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

nie wiem czemu ale mi się podoba kiedy nie ma tak dużo widocznej ziemi. Po to jest ogród żeby rosły sobie w nim roślinki a nie było widać łyse place.A odwilż oczywiście że wspaniała! W końcu czuć troszkę wiosnę ;:138
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

No tak, patrząc na twój busz przed domem to wcale się nie dziwię, że pytałaś co u mnie rośnie w wolnych miejscach :;230
Pięknie ;:138 Te drzewka to co? Liliak?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
ewamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2009, o 00:16

Post »

Wandziuja też bardzo lubię takie nasadzenia.
Mnie też zainteresował ten krzaczek ;:108 ,piękny.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

MAŁGOSIU, deski na ścieżce oraz z tyłu domu na patio pochodzą z sosny. Sosna należy do drzew średniomiękkich, ale ta moja jest wyjątkowo solidna. Jest pomalowana na zielono jakmś preparatem do konserwacji. Tę konserwację M powtarza co dwa lata. NIe mam niestety innych zdjęć, ale na wiosnę zrobię, to ci pokażę.

DALU, jak ja bym chciała, żeby u mnie już coś z ziemi wyglądało :wink: Co do bujności na rabatach, to także bardzo mi się to podoba, ale muszą one być dokładnie zaplanowane, aby całą wiosnę i lato kwitło na nich coś innego, a nie wszystko równocześnie, a potem tylko zostanie zieleń. U ciebie widziałam taką zmienność na poszczególnych rabatach, u mnie także do tego dążę. A tak w ogóle to również nie mogę się już doczekać możliwości fotografowania nowego życia

IWONKO, gęste nasadzenia, w któych uwzględnia się zmienność pór roku i kolejność kwitnienia, to świetne rozwiązanie, bo tak jak mówisz, stale mamy na rabacie coraz to inne kwitnące kwiaty. Tylko trzeba to dobrze zaplanować, tak aby naraz nie kwitło wszystko, co tam mamy posadzone, a potem zostawały jedynie zielone liście. TAk właśnie starałam się zaplanować te moje rabaty w przedogródku i ciągle mają nowe oblicze. NIestety nie mam tylu zdjęć, aby tę zmienność pokazać.

Kasiu, z tymi chwastami wcale nie jest tak dobrze. Czy ciasno, czy gęsto, one zawsze znajdą lukę i się wysieją. Ich rozsiewanie ogranicza w pewnym stopniu kora. Ale tylko do pewnego czasu. Trzeba ją co roku wymieniać. Poza tym ważne jest koszenie trawnika i innych fragmentów bez nasadzeń, żeby chwasty nie brały się właśnie z nich. No i dobrze byłoby, oczywiście, żeby nasi sąsiedzi też walczyli z chwaściorami, bo w przeciwnym razie, nasiona przelatują do nas.

Paulinko. Ja się właściwie waham, czy ładniej wygląda nasadzenie "na kupie", czy kiedy między roślinami są wolne przestrzenie. To chyba zaleźy od samych roślin. Kiedy jest luźniej, roślina zostaje cała wyeksponowana i widać dookoła jej piękno. Na przykład taka samotna kępa liliowca - liście rozkładają się równomiernie na wszystkie strony, a kwiaty swobodnie wznoszą się na pędach i całość wygląda elegancko. Z drugiej strony, łany liliowców tez wyglądają wspaniale. Sama nie wiem, co ładniejsze.

Dodad i Ewamon, zainteresowały was te dwa drzewka przy ścieżce. Otóż są to lilaki Mayera w formie piennej. Zupełnie bezproblemowe. Pięknie kwitną w maju, troszezkę później niż zwykły bez, i zniewalająco pachną. Gdy idzi się tą moją ścieżką fdo furtki, na przykład do pracy lub na zakupy, od razu ten zapach wprawia człowieka w dobry humor. Po kwitnienie trzeba je troszkę przyciąc, aby usunąć suche kwiatostany i zachować kulistą formę korony.
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p
Od: 26 gru 2010, o 08:57

Post »

Widzę żu u Ciebie odwilż idzie pełną parą. ;:65 U mnie dużo wolniej, na razie zniknął śnieg z podjazdu i chodnika....(może więcej u mnie napadało?) :wink: :wink: :wink:
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

KAMYKU, niestety, ale odwilż się zatrzymała i jeszcze mnóstwo leży tego brudnego paskudztwa. Poza tym cały czas mam w piwnicy wodę i M musi ją codziennie wypompowywać :( Staram się zapomnieć i wklejam wiosenne zdjęcia na pociechę.

To jeszcze dwa ujęcia mojej gęstwiny z przedogródka. Zdjęcia pochodzą z późnej wiosny, kiedy kwitły tawułki. Ścieżka w lewo prowadzi do samochodu, a w prawo do ogrodu na tyłach domu, tam gdzie rosną dęby. Po drodze mijamy niewielki trawniczek, który staje się coraz bardziej niewielki, gdyż co roku zabieram mu po kilka centymetrów, aby poszerzyć rabatę. :)

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”