Oberżyna /bakłażan,psianka podłużna (Solanum melongena) - uprawy z rozsady cz.1
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady
Witam serdecznie wszystkich. Uwielbiam oberżynę i tym roku chciałabym spróbować swoich sił w jej uprawie.Mam pytanko do MagdaMisia- oberżyna ( ta w tunelu i na zawnątrz)w ubiegłym roku zawiązała owoce?? Było co zbierać, czy szkoda czasu - nasz klimat chyba jest zbyt chłodny dla tego warzywa.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- tomoe
- 50p
- Od: 17 maja 2009, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co do smaku bakłażanów (oberżyn). Wiadomo, że każdemu nie podejdzie, ale to zależy jak się je przyrządza. Zeszłego roku koleżanka przywiozła z Włoch wielki słój z marynowanymi bakłażanami z papryką chilli, czosnkiem, ziołami i cebulą. Wszystko mocno ugniecione w środku. Nigdy wcześniej nie jadłem tego warzywa, ale w takiej właśnie postaci było rewelacyjne. Zajadaliśmy się tymi krążkami non stop. Podobno dobre są również zapiekanki z bakłażanów z farszem mięsnym. Mam nadzieję, że moje roślinki zaowocują i sam się przekonam, a jeśli nie to kupię w sklepie i sam zamarynuję, bo były naprawdę bardzo, bardzo smaczne 

- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Sadzonek to ja miałem chyba z 30. Albo padały jak muchy już przy wzroście 10cm, albo zeżarły je ślimaki po posadzeniu do gruntu. Pech ale ciekawe czemu więdły, raz za sucho, raz za mokro, może za mało słońca miały??
ale faktycznie te bakłażany są trudniejsze w hodowli w porównaniu do pomidorów np. ciekawe czy choć jednego owocu się doczekam... Jest ktoś kto uważa że bakłażan jest łatwy w hodowli? A może macie jakies cenne rady? Z chęcią posłucham bo coś mi nie wyszło z nich za wiele jak na razie...

- lobuzka
Ja oberżynę posadzoną mam w kwadratowym "niby" foliowcu, 3 ściany i dach (specjalnie skonstruowanym dla 5-ciu krzaczków). Od południowej strony jest dziura,którą wlatują sobie pszczółki. Przy sadzeniu (tak jak pod pomidory) dałam obornika i wapana, około 2 razy podlałam gnojowcą z pokrzywy. Rośnie ładnie, kwitnie i krzaczki mają po kilka owoców- 2 już zostały skonsumowane
mniammm!

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
witam, moje oberżyny 12 krzaczków dopiero kwitną - w piatek, jak mogę przyspieszyć zawiązanie owoców ? bo uprawa jest w gruncie a jedyna oslona jest żyto od strony północnej 

- lobuzka
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Zainteresowałam się tym tematem, bo zakupiłam jesienią nasiona,
a do tego uwielbiam to warzywko -szczegulnie na urlopach za granicą,
podane w w przeróżny sposób
Czy są chętni na uprawę oberżyny / bakłażanu w roku 2011
Kiedy planujecie wysiać nasiona
Pozdrawiam

a do tego uwielbiam to warzywko -szczegulnie na urlopach za granicą,

podane w w przeróżny sposób

Czy są chętni na uprawę oberżyny / bakłażanu w roku 2011

Kiedy planujecie wysiać nasiona

Pozdrawiam

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
uprawiałem toto i już nie będę - po prostu całkowicie mi nie odpowiada smakowo bo po mojemu jest absolutnie nijakie
Co do uprawy to miałem tylko jeden problem- mianowicie roślinki w ogóle nie zawiązywały owoców
musiałem sam robić za pszczolę i pędzelkiem zapylać- ale potem miałem tego masę

- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Ja też posieję, może nawet w połowie stycznia. W zeszłym roku posiałam w marcu tak jak pomidory... i było to zdecydowanie za późno
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Pewnie, pewnie, ja to już bym z chęcią coś wysiała
póki co wreszcie posegregowałam i spisałam wszystkie nasionka na ten rok,
wygrzebałam i mam takie (foto ze skl.inter.) :
Uprawiał ktoś te nasiona oberżyny tej firmy:

Roślina jednoroczna, głównie do uprawy pod osłonami. Jej owocem jest mięsista jagoda w kształcie gruszki, pokryta fioletową skórką. Miąższ ma specyficzny, wyszukany smak, zawiera dużo soli mineralnych, szczególnie potasu, ale też fosfor, wapń, żelazo. Owoce bakłażana zbiera się niedojrzałe, gdy miąższ jest twardy i spożywa się je panierowane, faszerowane - zapiekane w piekarniku lub na grillu, z dodatkiem pomidorów, cebuli, przyprawione ziołami i czosnkiem.
Uprawa:
Siew pod osłony: 15.III
Wysadzanie: 20.V
Rozstawa: 60x50-60cm
Zbiór: 15.VII-15.X
Opakowanie: 1 g

póki co wreszcie posegregowałam i spisałam wszystkie nasionka na ten rok,

wygrzebałam i mam takie (foto ze skl.inter.) :
Uprawiał ktoś te nasiona oberżyny tej firmy:

Roślina jednoroczna, głównie do uprawy pod osłonami. Jej owocem jest mięsista jagoda w kształcie gruszki, pokryta fioletową skórką. Miąższ ma specyficzny, wyszukany smak, zawiera dużo soli mineralnych, szczególnie potasu, ale też fosfor, wapń, żelazo. Owoce bakłażana zbiera się niedojrzałe, gdy miąższ jest twardy i spożywa się je panierowane, faszerowane - zapiekane w piekarniku lub na grillu, z dodatkiem pomidorów, cebuli, przyprawione ziołami i czosnkiem.
Uprawa:
Siew pod osłony: 15.III
Wysadzanie: 20.V
Rozstawa: 60x50-60cm
Zbiór: 15.VII-15.X
Opakowanie: 1 g
Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Anpio7 uprawiałam oberżynę 2 lata temu w gruncie. W tym samym czasie też w tunelu foliowym kilka sztuk. Oberżyna z powodzeniem rosła i owocowała w gruncie. Pod folią nie zawiązywała owoców - nie zapylały się jej kwiaty. Moja rada jest taka, żeby śmiało sadzić oberżynę do gruntu. Owoce może później, ale są. I to w sporej ilości. W razie pytań kontaktuj się ze mną, chętnie odpowiem na wszelkie pytania.
Pozdrawiam
Miśka
Pozdrawiam
Miśka
- esony1
Oberżyna zrzuci kwiaty podczas kwitnienia przy temp. 30 stopni w tunelu szklarni... w zeszłym roku swoje oberżyny uprawiałam w niezawysokim tunelu, codziennie unosiłam folię aby obniżyć temperaurę i wilgotność - oberżyna owocowała. W latach poprzednich tego nie robiłam - oberżyna ładnie rosła - brak owocowania tłumaczyłam sobie brakiem owadów
choć pomidory kwitły i owocowały... 
i jeszcze jedno... szybkie wschody nastepują przy sporej temperaturze otoczenia... w temperaturze 20stC trzeba czekać 14 dni lub dłużej. U mnie, ja już pikowałam pomidory i papryka była całkiem spora a oberżyna nawet z ziemi nie wylazła... ( a siałam wszystko w jednego dnia ).

i jeszcze jedno... szybkie wschody nastepują przy sporej temperaturze otoczenia... w temperaturze 20stC trzeba czekać 14 dni lub dłużej. U mnie, ja już pikowałam pomidory i papryka była całkiem spora a oberżyna nawet z ziemi nie wylazła... ( a siałam wszystko w jednego dnia ).
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Oooo
to chyba w takim razie wysieje nasiona w II połowie lutego razem z papryką, a pomidorki w marcu.
Bardzo dziękuje
za podzielenie się wiedzą
Jeszcze tylko zapytam, jak wysokie i szerokie rosną krzaki oberżyny
,
bo w myślach szukam miejsca ich posadzenia, ahaaa i czy mają jakieś ulubione sąsiedztwo

Bardzo dziękuje

Jeszcze tylko zapytam, jak wysokie i szerokie rosną krzaki oberżyny

bo w myślach szukam miejsca ich posadzenia, ahaaa i czy mają jakieś ulubione sąsiedztwo

Apetycznie u Anpio7
Apetycznie u Anpio7
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Posadziłam w ubiegłym roku oberżynę na działce bez osłon. Nie pamiętam terminu, ale postępowałam zgodnie z tym co było umieszczone na terebce. Kwitły, zawiązały owoce i niestety pierwszy przymrozek je ściął - zjadłam owoce takie małe i nie dojadłam się smaku
. To bardzo delikatne rośliny - te przymrozki niczemu innemu nie zaszkodziły, np karczoch ani nie poczuł.

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- esony1
Na torebkach zazwyczaj napisane jest "siew - marzec" czasami nawet "II poława marca" i to jest niestety za późno, tak jak wcześniej pisałam - oberżyna ma długi start w warunkach domowych. Moim skromnym zdaniem lepiej ją posiać w lutym i w II połowie maja na grządkę. Ja w niski/średnio niski tunel wysadziłam na początku maja - trochę stała, ale po aklimatyzacji "puściła się" i pierwsze owoce miałam ?? koniec lipca początek sierpnia ?? ( nie pamiętam ), a ostatnie dojrzałe oberżyny zbierałam właśnie w okresie pierwszych przymrozków ( miała ochotę na dalsze owocowanie ale warunki klimatyczne ją zmroziły ). Gdzieś czytałam że może mieć 2 metry wysokości - ale moje nie miały więcej niż 1 metr ( tunel ma wysokości 1,20 ).
pozdrawiam
Edyta
Edyta