Szparagi-uprawa,problemy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
kubaroman
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 lis 2010, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wyhodowałam piękne karpy szparagów

Post »

Jestem nowym uzytkownikiem więc witam wszystkich.
Mam pytanie.Posadziłem w zeszlym roku na wiosne 20 karp szparagów, ładnie wzeszly, na jesien zeschniete liscie usunołem. Czy w tym roku będzie juz coś do zrywania, czy jeszcze jeszcze lepiej poczekac rok, a jak zrywac to skąd mam wiedziec kiedy przestac, zeby wszystkiego nie urwac i zostawic coś do wegetacji?

Pozdrawiam, Kuba
Pozdrawiam Roman
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Z tego co wiem, to szparagi wycina się nie wcześniej niż w 3 roku. Przez pierwsze lata energia skierowana jest na rozrastanie się karp. A kończy się wycinanie na Świętego Jana czyli 24 czerwca. Poniżej kilka linków. Powodzenia :)
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=504
http://dzialkowiec.pixelart.com.pl/index.php?a=23
http://www.pinezka.pl/makutra-archiwum/ ... oja-milosc
http://www.szparag.com.pl/
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kubaroman, skąd miałeś karpy szparagów? Widziałam ofertę w sklepie internetowym to po 40 zł. za szt. za karpę.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

suzana najlepiej i najtaniej jak posiejesz nasionka szparagów i sama wyhodujesz karpy :D Jeden rok dłużej poczekasz na zbiory, ale myślę że warto.
dorkasz1
500p
500p
Kontakt:

Post »

40 pln??? Powariowali chyba. Gdzieś czytałam, że w hurcie cena za karpę to 1-1,70 pln.
Ja siałam sama. Nasiona szparagowe świetnie wschodzą, nie ma żadnych problemów z wyhodowaniem karp. Siałam w marcu od razu do wielodoniczek. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba gdzieś pod koniec lata (połowa-koniec sierpnia) przesadziłam do doniczek 9 cm. Przechowałam zadołowane i z wierzchu przykryte stroiszem. Wiosną następnego roku (2008) wysadziłam je na stałe stanowisko. W 2010 roku już je jedliśmy i plon był całkiem niezły :)
kubaroman
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Swoje karpy kupiłem na allegro, zapłaciłem 90 zł z przesyłką za 20 szt, tez nie tak tanio, ale do 40zł za szt to i tak jeszcze troche brakuje. Karpy były ładne, ok 40 cm długości po kilka wąsów każdy, było kilka gratisów. Podobno żeby sadzenie miało sens, potrzeba posadzic przynajmniej 40 szt, nie wiem czy to prawda, tak mówił sprzedawca od którego kupiłem.
Pozdrawiam Roman
x-suzana

Post »

Janna pisze:W którym sklepie widziałeś,chciałabym kupić.Pozdrawiam
Szukałam jeszcze latem, przeglądałam oferty firm i było tam wtedy, że za dużą karpę 40 zł. Oczywiście zrezygnowałam ze względu na cenę.Mieli tam wtedy w ofercie też sadzonki truskawek. Teraz próbuję to odnależć i nie ma tego. Za to widzę, że teraz są oferty po 0,4 zł. za sztukę- pewnie małe siewki, ilości minimalnego zakupu duże.
dorkasz1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Kubaroman, przyjmuje się, że plantacja 40 szt. zaspakaja potrzeby 4 osobowej rodziny. U nas w pierwszym roku zaspokoiła potrzeby 2 osób :) Ale my jesteśmy strasznymi "szparagożercami".
Wklejam link do mojej galerii, ostatnie 5 zdjęć, to zdjęcia szparagowe.
http://picasaweb.google.com/dorkasz1/Wa ... 1733107202
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

posiałam w 2009 i na wiosnę mogę się podzielić :)
kubaroman
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dorkasz1, tylko pozazdrośćić, widać ze wszystko zrobione z sensem. U mnie to bardziej na zywioł poszło. Ale na wiosne dosadzam w takim razie, tez" pożeramy" szparagi :)
Pozdrawiam Roman
dorkasz1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Faktem jest, że ziemia była porządnie przygotowana pod szparagi, ale z tym sensem, to tak nie do końca jest dobrze :wink:
Za dużo drzew wokół :( Ale plantację użytkuje się przez 10 lat, kolejną założymy w miejscu "bezdrzewnym". Choć tutaj, mimo drzew, plony są całkiem niezłe. Co dwa dni po około 2 kg. W tym roku powinno być nieco lepiej :) Dla prawdziwego szparagożercy, smak szparagów prosto z grzędy - nieoceniony :)
Życzę powodzenia, bo naprawdę warto.
x-suzana

Post »

Czy po zbiorach szparagów trzeba porównać teren, myślałam , że kopce zostają do końca wegetacji ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dorkasz1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Nie, po zakończeniu zbiorów kopce się rozgarnia na płasko. Szparagom pozwala się rosnąć aż do jesieni, kiedy to się je ścina i najlepiej pali. Nie powinno się tych resztek kompostować.
x-suzana

Post »

Dziękuję za odpowiedż. Posiałam szparagi, skiełkowały, to mój pierwszy raz ze szparagami :D
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Witajcie :wit Ja trzy lata temu dostałam spore karpy od znajomej, niestety nie wiem jaka to odmiana - zupełnie nie znam się na szparagach. Problem w tym, że mają taki gorzkawy posmak. Czy to może być taka 'uroda' tej odmiany, czy problem tkwi gdzieś indziej?
pozdrawiam, Anita
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”