Ogródek Gosi cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 3

Post »

Witam serdecznie, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Próbowałam przejrzeć Twój wątek, ale to aż trzy części. Masz jeszcze młody ogród, ale tyle tu się dzieje. I tyle pięknych okazów. Kolejne piękne powojniki, bardzo mi się podobały już u lawendy na iglakach ( patrz: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=238 )
Chyba na wiosnę spróbuję posadzić i ja. Ale tyle słyszałam o kłopotach w ich uprawie :roll: , i tu czytam : uwiąd? hmm... Jak dojrzeję do zakupu, przyjdę do Ciebie po rady :wink:
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Też wciskam ząbki czosnku przy powojnikach,w sezonie miałam dorodne główki ... :D
Małgoś ,ja kupowałam clematisy na al. w e-clematis.Bardzo ładne sadzonki,dobrze zapakowane do transportu.W tej chwili jeszcze nie sprzedają ,ale to nie sezon...
Powojniki mogą jak najbardziej się płożyć ,mogą całe lato upiększać rabatki,szczególnie te które trzeba wspierać ,czyli bylinowe
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu jaki masz duży tamaryszek, ja posadziłam wiosną malutki.
On chyba lubi przycinanie.
Gosiu coś od ciebie podkradłam. Widzisz :)
Nie gniewaj się. ;:196
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję Małgosiu za cenne rady w uprawie powojników Na pewno skorzystam w sezonie.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

A ja dziękuję za przepis na chleb. Nie samymi kwiatkami ogrodniczka żyje. :D Bardzo smakował wszystkim i będę musiała
powtórzyć. A potem spróbuję na zakwasie, bo koleżanka mi oferuje. ;:196 Masz rację, co do Omoshiro. :oops:
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Przemku, dzięki za link. Może skorzystam, chociaż nie ma takiego wyboru jak poprzednim, za to ceny o niebo lepsze.

Aniu, bardzo się cieszę, że mnie odwiedzasz ;:138
Ja do tej pory nie stosowałam tego środka, ale myślę, że wystarczy stężenie na oko. Ale na pewno nie pół na pół :;230
Rurkę łatwo zamaskować. Powojniki lubią mieć osłonięte stópki, więc można jakieś roślinki maskujące wystającą rurkę posadzić.
Nie zrażaj się. I tak miałaś szczęście, że tyle lat pięknie Ci kwitły. To są piekne kwiaty warto czasami się dla nich przemęczyć.
A róże? Przecież one są też kapryśne, a to plamistość, a to rdza, a to mszyce. Ciągle coś, a mimo to masz je u siebie.

Gosiu, z tego co pamiętam, najlepiej przykopać gałązkę ziemią. Jak już wypuści korzonki odciąć od reszty pnącza. A można też spróbować w ukorzeniacz i do ziemi. Ale nie wiem czy ta ostatnia metoda działa przy powojnikach. Ale jak róże dają radę to i powojnik może.

Marysiu witaj. :wit
Masz rację, że z powojnikami może być kłopot, ale tak jak napisałam u Ani trzeba czasami wypróbować kilka metod. Któraś zawsze zadziała. Ja dopiero po którym razie, kiedy mi coś nie wychodzi odpuszczam. Nie wolno tak już na samym początku. A może Ty będziesz miała rękę do powojników i u Ciebie będą rosły jak nigdzie indziej :uszy
Powojniki Lawendy widziałam i też podziwiałam. Pięknie to wygląda. Na forum można wiele rzeczy podpatrzeć. ;:108

Nelu, czy ih oferta jest dostępna, czy trzeba czekać do wiosny, żeby ja zobaczyć? Prawda, że to fajny pomysł z płożącymi powojnikami?

Marylko, ja nawet nie wiem co mi podkradłaś :shock:
A nawet to się cieszę, że coś Ci sie u mnie spodobało.
Czyżby chodziło Ci o przycinanie tamaryszka?

Danusiu, przecież Ty masz sliczne powojniki. No ale podlanie nadmanganianem nie zaszkodzi.

Adrianno, bardzo się cieszę, że chleb smakował. To taka odmiana. I najważniejsze, że nie jest to zbyt skomplikowane. W 2 godziny można mieć swój chleb. To jest ekstra.
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

Ja w sprawie podlewania poprzez rurki . Myślę żę lepiej użyć rurek drenażowych. Są giętkie, można zrobić okrąg więc podleją ze wszystkich stron bo mają dziurki.
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Margo2 pisze:
Danusiu, przecież Ty masz sliczne powojniki. No ale podlanie nadmanganianem nie zaszkodzi.
Masz racje ,nie zaszkodzi a mam cichą nadzieję ,że pomoże, szczególnie tym ,których ze względów estetycznych nie pokazuję w tym dziale .
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Małgosiu :wit
Dzięki za stronkę o powojnikach, to mnie interesuje.
Na samym dole mojego postu :wink: (podpis)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Witam :wit
Bardzo podoba mi się twój ogród Gosiu. Ładnie prezentują się rabaty i obrośnięta drabinka przy tarasie, nie ma przesytu roślin i masz jeszcze sporo trawnika:) Kamienne schodki wyszły super, gratuluję też samodzielnie wykonanej ścieżki dla pieska. Doradzałaś mi posadzić wrzosy koło rododendronów, obejrzałam twoją rabatę rododendronową i muszę powiedzieć, że u ciebie wygląda to rewelacyjnie.
Poprzeglądałam sobie pobieżnie wszystkie trzy wątki, ale wczytam się dokładniej, bo warto. Dowiedziałam się tu na przykład, żeby częstować rododendrony kawą i herbatą z cytryną :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, ja nie wiem, czy własnie chodzi o rurki drenażowe. Właśnie chodzi o to, żeby nie podlewać podstawy pnącza, tylko jego korzenie, a rurki drenażowe beda rozlewały wodę wszędzie.

Danusiu, to ile masz takich powojników wysłanych na banicję :D

Marylko, to chyba jednak nie moja zasługa. :oops:
Takie są wymagania forum.
Ciekawa jestem jakie powojniki wybierzesz, bo tez masz sliczne. Czy to juz na nową działkę, czy jeszcze na stare?

Gosiu, bardzo się cieszę, że do mnie zawitałaś. :wit
Moja rabatka rh chyba nie spełnia Twoich wymagań, bo tak naprawdę mało na niej kwitnie latem. Najbardziej atrakcyjna jest wiosną i jesienią. Można by jeszcze tak jak pisałam dosadzić lilie, hortensje ogrodowe. One mogą uzupełniać rabatę latem. W sumie jest wiele możliwości. Żurawki też mają zimozielone liście.
Masz rację, że dla rh herbatka z cytrynką najlepszym zakwaszaczem. W tym roku trochę zaniedbałam podlewanie. No jest efekt. Liście są słabiej wybarwione i maja mniej kwiatów.
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

Ale tą rurkę trzeba zakopać na odpowiadającą Ci głębokość.
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

A ja wyczytałam, że można zastosować butelkę 1,5 litrową np po wodzie mineralnej. Odcinamy dno.Wypełniamy ją żwirkiem i szyjką w okolice korzeni powojnika. Górna część powinna ciut wystawać nad powierzchnię. I właśnie do niej wlewamy wodę . Tak właśnie zrobiłam i zobaczymy jak przetrwa powojnik.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, ale otworki są na całej długości, czyli woda też bedzie podlewała górne partie.

Olu doskonały pomysł. Trzeba będzie wypróbować. ;:138
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Witam Cię Gosiu!
Całe popołudnie oglądałam cz.2 Twojego ogrodu, jestem pod wrażeniem , szczególnie powojników.
Ja, niestety nie mam dobrego doświadczenia z nimi, może mam nieodpowiednią glebę.
W połowie sezonu mój jedyny posiadany clematis więdnie, chociaż ma dość wilgoci.
Zgodnie z pozwoleniem dołączę zdjęcie
Obrazek

Jesienią dokupiłam Cl. Maidwell ten może się lepiej u mnie zadomowi.
Pozdr.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”