Zamiokulkas zamiolistny - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

FIGA pisze:I to może być przyczyną :arrow: zimne pomieszczenie i dużo wody jak na niskie temperatury.
Ja swojego Zamioculcasa podlewam teraz co dwa tygodnie i stoi w pokoju gdzie jest 20/ 22 *
To wielce prawdopodobne zgadzam się z Figą, jaka tam panuje temp. w tym pomieszczeniu, podaj średnicę doniczek i ilość wody jaką dajesz na jedną roślinę i jak podlewasz(na ziemię czy podstawek) :D Zdjęcia były by najlepsze do postawienia diagnozy. :D
Awatar użytkownika
edytqa
100p
100p
Od: 9 paź 2007, o 20:54

Post »

Dokładnych danych nie podam, ale będzie tam ok. 18-20 st. C, doniczki mają ok. 15-20 cm średnicy, a podlewam do ziemi raz w tygodniu ok. 1/4 szklanki :?
"Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia!" Wilhelm Raabe, pseud. Jakob Corvinus
x-C-j
---

Post »

No to zostaje tylko pokazanie zdjęć w takich warunkach i przy tej ilości wody nie powinny być zalane. :D
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kurczę a ja dalej czekam aż moje listki "coś" puszczą. Już dwa miesiące je w ziemi trzymam i na razie nic nie widać :roll:
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Musisz uzbroić się w ogromną cierpliwość. Zanim coś zacznie wypuszczać może upłynąć kilka miesięcy a nawet rok. Ja tak długo musiałam czekać ale się opłaciło. :wink: tutaj go pokazałam. Na tej fotce ma ok.2 lata. :P
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

A moja po przestawieniu wypuszcza aż trzy nowe pędy hura :P .... jutro pokarzę :P
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

tulipanka pisze:Musisz uzbroić się w ogromną cierpliwość. Zanim coś zacznie wypuszczać może upłynąć kilka miesięcy a nawet rok. Ja tak długo musiałam czekać ale się opłaciło. :wink: tutaj go pokazałam. Na tej fotce ma ok.2 lata. :P
No właśnie w cierpliwość... :?
Dostałam też dorosłego zamioculkasa, ale wiadomo, jak się uda coś samemu wyhodować to bardziej cieszy :D
Na razie dwa miesiące czekam i czekam i czekam ... więc czekam dalej :)
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

effa pisze:
tulipanka pisze:Musisz uzbroić się w ogromną cierpliwość. Zanim coś zacznie wypuszczać może upłynąć kilka miesięcy a nawet rok. Ja tak długo musiałam czekać ale się opłaciło. :wink: tutaj go pokazałam. Na tej fotce ma ok.2 lata. :P
No właśnie w cierpliwość... :?
Dostałam też dorosłego zamioculkasa, ale wiadomo, jak się uda coś samemu wyhodować to bardziej cieszy :D
Na razie dwa miesiące czekam i czekam i czekam ... więc czekam dalej :)
nie chce cie martwić ale ja już czekam ponad rok :cry:
kupiłam odrośniętego takiego za 12 zł

troche podrósł w góre, ale nowych listków nie widać

cóż czekam dalej - wygląda zdrowo - może w końcu ruszy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dorota-C
500p
500p
Od: 25 wrz 2007, o 21:18

Post »

Mojego zamka kupiłam jakieś 1,5 miesiąca temu w Biedronce. Na początku stracił jednego listka bo był chyba przelany, ale teraz wypuszcza nowe trzy listki ;:1
"Wszędzie kwitną kwiaty dla tego, kto chce je dostrzec."
Storczyki i ogródekDorotki
Doniczkowe
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Dorotko gratulacje :P za Twoje serducho odwdzięczy Ci się na pewno :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

stał na oknie północnym i prawie nie rósł

Obrazek

tak wyglądał w listopadzie
przestawiłam go na okno południowe oczywiście przesadziłam w nową doniczkę i troszeczkę zasiliłam no i proszę wypuszcza nowe liście szybko się postarał, a może się przestraszył jak mu powiedziałam że na wiosnę go wyrzucę jak nie zacznie rosnąć, a nie rósł przez około 2 lata

Obrazek
Delissa

Post »

Oto mój dwulatek. Stoi na parapecie okna wschodniego. Światlo na nim jest umiarkowane. Mniej więcej od pierwszych dni grudnia wypuścił 2 łodygi z których jedna ma 62 cm, druga ją dogania, 4 już sporej wyskokości kiełkujące łodyżki. Wiem, że ma złą ziemię-zasoloną-będzie kąpany i przesadzany ale to na wiosnę. Tymczasem też ma sie nieźle.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jednak zastanawia mnie co innego-na każdej łodydze widać ciemne pręgi. One tak mają?

Obrazek

No i jedna łodyga ma takie stulone do wewnątrz liście-przez cały dzień. Tak jakby liście zachodziły na siebie i wychodzi tak jakby była łodyga o jednym rzędzie liści zamiast dwóch.

Obrazek
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35

Post »

Mam w domu dwa zamioculcasy i każdy z okazów ma właśnie takie pręgi na łodydze. Kiedyś pan w kwiaciarni powiedział, że to efekt przelana rośliny, ale ja już ją kupiłam w takim stanie... może ktoś bardziej zorientowany pokusi się o diagnozę :oops: Tymczasem ja również próbuję wyhodować sobie maleństwo zamioculcasa z listka. Przeczytałam post i zrobiłam dokładnie tak samo, jak Wy... czekam na efekty... pochwalcie się, jak coś się już u Was pojawi...

Pozdrawiam

Kasia
x-C-j
---

Post »

Delissa pisze:Oto mój dwulatek. Stoi na parapecie okna wschodniego. Światlo na nim jest umiarkowane. Mniej więcej od pierwszych dni grudnia wypuścił 2 łodygi z których jedna ma 62 cm, druga ją dogania, 4 już sporej wyskokości kiełkujące łodyżki. Wiem, że ma złą ziemię-zasoloną-będzie kąpany i przesadzany ale to na wiosnę. Tymczasem też ma się nieźle.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jednak zastanawia mnie co innego-na każdej łodydze widać ciemne pręgi. One tak mają?

Obrazek

No i jedna łodyga ma takie stulone do wewnątrz liście-przez cały dzień. Tak jakby liście zachodziły na siebie i wychodzi tak jakby była łodyga o jednym rzędzie liści zamiast dwóch.

Obrazek
Ziemia nie jest aż tak mocno zasolona nie wymaga kąpania wiosną możesz go przesadzić podmieniając część ziemi na świeżą i to wystarczy, te plamki - zamioculcacy niektóre tak mają(aczkolwiek nie wszystkie) a to że listki Ci się nie rozkładają a tulą do środka na pędzie spowodowane jest zbyt dużą ilością światła wschodnie okno ok ale tak z 1 - 1,5 metra od niego na parapecie dostaje za dużo światła a latem na tym oknie słoneczko go może poparzyć. :D
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dwulatek???

mój roczny jest mniejszy od tej roślinki po lewej stronie doniczki...

chyba to jakiś sztuczny ten mój
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”