Myślę, u Kakteen Haage chcę kupić trochę sukulentów i Epicactus.hen_s pisze:Pawle - te u Haagego skąd chcesz sprowadzać też ładne! Aż mnie kusi żeby kilka stamtąd ściągnąć...
Tyle, że ich wielkości nie są podane - tylko przy niektórych widzę.
Myślisz o tym?
Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2 - Artur89
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
ABSOLUTNIE nie wpłynie źle. Tzn. taki spadek do 8 stopni to nawet każdej roślinie (z wyjątkiem wyjątkowo ciepłolubnych jak np. melocactus, discocatus etc) wg. wszelkiej literatury i moich doświadczeń dobrze robi. Dopiero kilka dni z rzędu może być szkodliwe. Jak czytam u Ciebie absolutnie takie rzeczy nie mają miejsca.Chociaż krótkotrwały (tu dzień, dwa) spadek poniżej 10 raczej nie powinien negatywnie wpłynąć na rośliny prawda?
Ja przetestowałem na swoich gymno zeszłej zimy (nie świadomie!) temperatury rzędu - 5-7 stopni. Kilka przeżyło...

- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Często w literaturze podawane są strasznie rozbierzne temp. które rośliny wytrzymują, ale naszczęście jest tu Henryk który przetestuje
, sam zostawiłem u siebie w foliaku Bolivicereus samaipatanus i jak byłem przed tymi największymi mrozami to całkiem dobrze sie trzymał

- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
To mi się podoba
na przyszły rok robię u siebie rozbudowę na takie coś 

Pozdrawiam Krzysiek
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Buduj, buduj to może coś wykorzystam bo zapewne pod koniec 2011 szykuje się następna modyfikacja - dostawienie kolejnych półek.
A dzisiaj Herr Uwe po raz kolejny mnie rozbawił. Ja mu przelałem kase a on wieczorem wystawił kolejne hybrydy. No nic - i tak do wiosny się wstrzymuje
http://shop.ebay.pl/kakteen-schweiger_d ... op=1&_sc=1
A dzisiaj Herr Uwe po raz kolejny mnie rozbawił. Ja mu przelałem kase a on wieczorem wystawił kolejne hybrydy. No nic - i tak do wiosny się wstrzymuje

http://shop.ebay.pl/kakteen-schweiger_d ... op=1&_sc=1
- Artur89
W tym roku zamierzam poczynić siewy do poniższych pojemników... pozyskanych po Ferrero Rocher jakby kto pytał. Pojemniki co ważne są przeźroczyste także ścianki nie będą mi zacieniać siewek. Mogłyby by być nieco płytsze. Konieczne będzie zrobienie dziurek w dnie (np. rozgrzanym śrubokrętem) i zastosowanie jakiegoś materiału co by się żwir nie wysypywał. Jak na razie mam ich 6 sztuk (w tej szóstej siedzą jeszcze niewypały z poprzedniego sezonu tj. rebucje).

- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Fajne pojemniczki Artur.
Tak sobie myślę, że chyba jednak nie będę nic konstruował do wysiewów, po prostu wstawię pojemniki z wysiewami do dużego akwarium i przykryję szyba. Co o tym myślisz Artur?
Tak sobie myślę, że chyba jednak nie będę nic konstruował do wysiewów, po prostu wstawię pojemniki z wysiewami do dużego akwarium i przykryję szyba. Co o tym myślisz Artur?
Pozdrawiam, Darek.
- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
- gnet
- 500p
- Od: 13 wrz 2010, o 23:02
- Kontakt:
Artur przezroczyste są fajne bo wszystko przez nie widać ale mają też jedną wadę - sprzyjają powstawaniu glonów.
- Artur89
Hmm to fakt, będą glony... Da się to jednak załatwić - kwestia okleić czymś pojemniki do poziomu substartu.
A tak na marginesie - co jest z tą zimą?! Już dobre kilka dni temperatura jest na plusie i tak ma być wg. prognoz do 18 stycznia
Osobiście nie przepadam za mrozami ale co z zimowaniem roślin? Teraz przy całkowicie otwartym nawiewie i szczeliną w oknie mam nieco poniżej 13-15*C na półkach i 12-13 na parapecie. Będe musiał nieco bardziej uszczelnić całą konstrukcje (szczególnie ten duży otwór u dołu) bo prawdopodobnie to wpływa na wyższą temp. - tu ulatuje zimne powietrze.
A tak na marginesie - co jest z tą zimą?! Już dobre kilka dni temperatura jest na plusie i tak ma być wg. prognoz do 18 stycznia

- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Heh, ja zimuję w piwnicy i w tej chwili jest 11-12*C, a przy mrozach nie spada poniżej 9*C ;). A że jest sucho, to rośliny są bezpieczne.
To zależy - spotkałem się z prognozą, że na feriach ma być ujemna, (-1)-(-4)*C. Ale skoro w przyszłym ma być jeszcze ciepło to wiesz ;)...Już dobre kilka dni temperatura jest na plusie i tak ma być wg. prognoz do 18 stycznia
Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89
Ano właśnie. Każdy mówi ile jest ale przecież temperatura nie jest stała. Jak wiecie lub tez nie temp. najbardziej spada wczesnym rankiem. A pewnie nie sprawdzałeś temp jaka panuje w nocy i wczesnym rankiem prawda? Czyli skąd możesz wiedzieć, że akurat nie spada poniżej 9*C chyba, że masz tam zainstalowany termometr z pamięcią gdzie wyświetla się temp. min. i max. Ja, jako, że zimuje rośliny u siebie w pokoju to mam dostęp do nich 24h na dobę (poza wt., śr., czw. i pt. do wieczora bo wtedy siedze we Wro). Swoją drogą, trzeba by zainwestować w taki sprzęcik. Wiecie kiedy P. Mariusz wraca do Polski?
Co do temperatury na najbliższe dni to patrzyłem na swoje rejony :P A co się będzie działo w innych rejonach Polski to za bardzo mnie nie interesuje
Co do temperatury na najbliższe dni to patrzyłem na swoje rejony :P A co się będzie działo w innych rejonach Polski to za bardzo mnie nie interesuje

- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Nie, mam zwykły alkoholowy ;). Wczesnym rankiem nie sprawdzałem, ale w nocy, kiedy były większe mrozy zabłąkałem się zobaczyć (:lol:) i było 9,5*C ;).
A właśnie, jak z tymi nasionami?
A właśnie, jak z tymi nasionami?

Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89
Dzisiaj nie miałem jak się wybrać na spotkanie PTMK. Pewnie w tygodniu skontaktuje się w sprawie tych nasion i dogadam co do odbioru.
- Artur89
Podbijałem dzisiaj ceny co by za tanio hybrydy nie poszły
i przez przypadek wygrałem aukcje
. Co prawda nic szczególnego ale za grosze jak na hybryde.

Link do autora: http://myworld.ebay.pl/kakteen-schweiger_de/

Link do autora: http://myworld.ebay.pl/kakteen-schweiger_de/