Moi zieloni przyjaciele/eksperymenty...
Re: Moi zieloni przyjaciele/eksperymenty...
A ile miejsca na robienie sadzonek;) Normalnie zazdroszczę :P
- zeberka4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
super!
ciekawe kiedy moja cytryna bedzie chciala zakwitnąć ; /,ma dopiero 2 lata więc pewnie jeszcze sporo czasu xd
ciekawe kiedy moja cytryna bedzie chciala zakwitnąć ; /,ma dopiero 2 lata więc pewnie jeszcze sporo czasu xd
-
- ZBANOWANY
- Od: 4 lip 2010, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
heh moja ma 3 latka
więc jeszcze rok i na 100% zakwitnie
spokojnie 

Powiedz mi Adrianie jak postępujesz z cytrynką że jest tak piękna
moja zgubiła prawie wszystkie listki,
został sie jeden owoc.
moja zgubiła prawie wszystkie listki,
został sie jeden owoc.

-
- ZBANOWANY
Jeżeli jej liście opadły to oznaka że ma za gorąco w pomieszczeniu.... 

- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
Adrianie,
przeglądnęłam Twój drugi wątek i tylko mogę Tobie...pogratulować!
Po prostu jesteś niesamowity! Twoje eksperymenty z nasionami są wspaniałe i tak ciekawie je opisujesz. Trzymam kciuki za Twoje przedszkole i żłobek roślinny. Może kiedyś i ja coś uszczyknę od Ciebie? A choinka jest bajeczna. Wyobrażam sobie jej piękny zapach.....

Po prostu jesteś niesamowity! Twoje eksperymenty z nasionami są wspaniałe i tak ciekawie je opisujesz. Trzymam kciuki za Twoje przedszkole i żłobek roślinny. Może kiedyś i ja coś uszczyknę od Ciebie? A choinka jest bajeczna. Wyobrażam sobie jej piękny zapach.....
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
-
- ZBANOWANY
Dziekuje Stasiu za tak miłe słowa i odwiedziny
Kiedy tylko bedziesz coś chciała chętnie się podzielę gdyż prawdziwą radością jest móc się dzielić swoimi roślinami:) :P Nom pachnie wspaniale:)

-
- ZBANOWANY
Robiąc porządki... zrobiła mi się pusta taka szafka...
Hmmm...poradzicie co mozna znią zrobic(coś z roślinami) Myślałem aby wyjąć w niej 2 półki i postawić w niej 4 storczyki :P co o tym sadzicie dały by sobie radę?
Proszę również abyście napisali jak wy byście widzieli taką szafkę
Czekam na propozycje
PS. Nadmienię że pokój jest z dużym oknem tarasowym od strony zachodniej więc pokój jest bardzo dobrze doświetlony.....a Regał stoi pod katem prostym z oknem na pólnocnej ścianie pokoju:)

PS. Nadmienię że pokój jest z dużym oknem tarasowym od strony zachodniej więc pokój jest bardzo dobrze doświetlony.....a Regał stoi pod katem prostym z oknem na pólnocnej ścianie pokoju:)

- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Co do storczyków to się nie wypowiem, bo się na nich nie znam.
Najważniejsze pytanie to takie, czy zamierzasz w tej witrynce zostawic drzwiczki i trzymac ją zamkniętą, czy też drzwiczki
zdejmiesz i półki pozostaną otwarte?
To ważne, bo kwiatki lubią raczej otwarte przestrzenie ze swobodnym obiegiem powietrza.
Jeżeli zdjąłbyś drzwiczki to pewnie miałbyś o wiele większy wybór kwiatków, które mogłyby stac na półeczkach.
Fajnie sprawdziłyby się niskie roślinki, ale również takie ze zwisającymi pędami.
Wiem, że to taka trochę ogólna porada, ale najpierw musisz nam napisac, jak Ty sobie wyobrażasz swoją szafeczkę.

Najważniejsze pytanie to takie, czy zamierzasz w tej witrynce zostawic drzwiczki i trzymac ją zamkniętą, czy też drzwiczki
zdejmiesz i półki pozostaną otwarte?
To ważne, bo kwiatki lubią raczej otwarte przestrzenie ze swobodnym obiegiem powietrza.
Jeżeli zdjąłbyś drzwiczki to pewnie miałbyś o wiele większy wybór kwiatków, które mogłyby stac na półeczkach.
Fajnie sprawdziłyby się niskie roślinki, ale również takie ze zwisającymi pędami.
Wiem, że to taka trochę ogólna porada, ale najpierw musisz nam napisac, jak Ty sobie wyobrażasz swoją szafeczkę.

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
-
- ZBANOWANY
Wiesz nie chciałbym zdejmować drzwiczek tylko czasami wietrzyć...;D
Wyobrażam sobie ją tak że zrobię jej jakieś sztuczne oświetlenie albo już niepotrzebne bo idzie wiosna długie wieczory mamy za sobą... lub widz też aby wyjąć wszystkie polki wsadzić jakieś"ptyczki" a na tych patyczkach poprzyczepiać jakieś roślinki:) Chciałbym po prostu aby to efektownie wyglądało;)
Wyobrażam sobie ją tak że zrobię jej jakieś sztuczne oświetlenie albo już niepotrzebne bo idzie wiosna długie wieczory mamy za sobą... lub widz też aby wyjąć wszystkie polki wsadzić jakieś"ptyczki" a na tych patyczkach poprzyczepiać jakieś roślinki:) Chciałbym po prostu aby to efektownie wyglądało;)
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Kontakt:
No muszę powiedzieć że pomysł jest ale chyba gorzej z realizacją.
Chcesz jednym słowem mieć taką szafkę szklarnię??
Nie powiem idea fajna ale chyba gorzej z wdrożeniem jej w życie.
Nie jestem ekspertem ale uważam że rośliny do prawidłowego funkcjonowania
potrzebują stałego dostępu światła i przepływ powietrza. Jak się tego nie zapewni
mogą chorować i szkodniki je mogą dorwać. No i po za tym szafka może się zniszczyć
chociażby od wilgoci która rośliną jest potrzebna. Sam kiedyś chciałem tak wykorzystać szafkę
z tym że chciałem do niej wprowadzić jeszcze żywy ,,inwentarz,,
ale jakoś zmieniłem zdanie.
Ale jak mówisz że będziesz wietrzyć że szafka jest dobrze nasłoneczniona i chcesz tam jeszcze oświetlenie
założyć to czemu nie, warto próbować - do odważnych świat należy!!!!!!
Wystarczy tylko dobrać odpowiednie gatunki, wytrzymałe a storczyki myślę że byłyby w stanie to wytrzymać
bo wbrew pozorom to twarde sztuki, tyko one lubią też wilgoć a szafka nie bardzo
Chcesz jednym słowem mieć taką szafkę szklarnię??
Nie powiem idea fajna ale chyba gorzej z wdrożeniem jej w życie.
Nie jestem ekspertem ale uważam że rośliny do prawidłowego funkcjonowania
potrzebują stałego dostępu światła i przepływ powietrza. Jak się tego nie zapewni
mogą chorować i szkodniki je mogą dorwać. No i po za tym szafka może się zniszczyć
chociażby od wilgoci która rośliną jest potrzebna. Sam kiedyś chciałem tak wykorzystać szafkę
z tym że chciałem do niej wprowadzić jeszcze żywy ,,inwentarz,,

Ale jak mówisz że będziesz wietrzyć że szafka jest dobrze nasłoneczniona i chcesz tam jeszcze oświetlenie
założyć to czemu nie, warto próbować - do odważnych świat należy!!!!!!
Wystarczy tylko dobrać odpowiednie gatunki, wytrzymałe a storczyki myślę że byłyby w stanie to wytrzymać
bo wbrew pozorom to twarde sztuki, tyko one lubią też wilgoć a szafka nie bardzo

- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Pomysł bardzo ciekawy. Będę śledzic jego realizację.
Myślę, że sporo roślinek dałoby radę rosnąc w takich warunkach. Ale to tylko moje domysły, bo sama nigdy nie trzymałam
kwiatków w zamknietej szafce. Może jeszcze ktoś tu zajrzy i coś podpowie. Na Forum jest mnóstwo ludzi
i ktoś już może próbował czegoś podobnego.
No proszę Krzysiek też podpowiedział Ci co nieco.

Myślę, że sporo roślinek dałoby radę rosnąc w takich warunkach. Ale to tylko moje domysły, bo sama nigdy nie trzymałam
kwiatków w zamknietej szafce. Może jeszcze ktoś tu zajrzy i coś podpowie. Na Forum jest mnóstwo ludzi
i ktoś już może próbował czegoś podobnego.

No proszę Krzysiek też podpowiedział Ci co nieco.

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
-
- ZBANOWANY
Bardzo wam dziękuję
i obiecuję że będe na bieżąco fotografował poszczególne etapy tworzenia heh :)Tylko hmmm Z Zakupem roślin będzie gorzej gdyż stropczykowate sądrogie po 35-40zł sztuka umnie w sklepie;/
hmm a może na forum ktoś ma jakieś nadwyżki lub sadzonki by tanio odsprzedał lub wymienił hmm? 

- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Kontakt:
W marketach możesz znaleźć tanie takie po 17-19zł o ile to jest tanio
Dla mnie to i tak dużo ale one są wytrzymałe i powinny przetrwać. Ja się skusiłem i nie żałuję!
Często bywają w Lidlu i sklepach budowlanych typu Obi Praktiker czy castorama
No i na allegro duży wybór ale tam to już ryzyko - wiadomo

Dla mnie to i tak dużo ale one są wytrzymałe i powinny przetrwać. Ja się skusiłem i nie żałuję!
Często bywają w Lidlu i sklepach budowlanych typu Obi Praktiker czy castorama

No i na allegro duży wybór ale tam to już ryzyko - wiadomo

-
- ZBANOWANY
Moj roczny hibiskus czerwony

a te hiacytny kupiłem wczoraj juz w Wiosennej Biedronce

a te hiacytny kupiłem wczoraj juz w Wiosennej Biedronce