Wandy ogródek pod dębami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wandy ogródek pod dębami

Post »

MAŁGOCHA, cieszę się, że dałaś już radę ze swoją stopką, teraz łatwiej będzie do ciebie trafić. A co do wizyty przy mojej ławie, to nic się nie bój, pomieszczę wszystkich chętnych.

MARGO, ja wiem, że grupa się spotykała, ale ja jeszcze nie byłam na forum. W każdym razie u mnie zawsze jest miejsce na imprezkę. A ty piszesz o swojej ławie i że można przy niej przysiąść. Ale co masz na myśli? Wirtualnie przysiąść, czy w realu?

AGANET, no ty to rzeczywiście mieszkasz daleko, zupełnie jak ten król. I czy też tak rano mówisz, jak on?

AGNESS, pewnie masz taras od południa, prawda? No ja na twoim miejscu też chciałabym mieć widok na ogród, a nie zasłaniać go bluszczami. Może faktycznie jak przedłużycie dach, to będzie trochę cienia. Ja też mam dach do połowy tarasu, ale u mnie i tak jest najcześciej na nim taki świetlisty cień i widzę cały ogródek. Co do czereśni to też mam jedną, ale starsznie mnie ona wkurza. Bo najpierw obsiadają ją mszyce, a potem gdy pojawi się kilka marnych owoców, to wyjadają je ptaki i osy. Nie mam z niej żadnego pożytku. Ale niech tam sobie rośnie.

Urszulko, coraz bardziej utwierdzasz mnie w postanowieniu zaproszenia do mojego agrodu azalii, ale jeśli chodzi o fuksje to stanowczo mówię nie. Nie, i koniec. Nie dlatego, że mi się nie podobają, ale miejsca brak :( Donice mam zarezerwowane dla begonii (od północy) i pelargonii (od południa). OStatnio oglądam sobie w necie nowe oferty roślin i zaciamkuję się liliowcami oraz hostami. A od innych roślin odwracam głowę i myśleć nawet nie chcę.
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też uwielbiam czereśnie. A gdybym miała działkę to hosty byłyby wszędzie :;230
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po hosty wysyłam was do Sadzawki .pl maja ich sporo i nie drogo , mam kilka od nich ... u mnie coś czereśnie nie chcą rosnąć .. w tym roku znowu dokupię . Mam tyle ziemi a nie chcą na moich piaskach rosnąć drzewa owocowe , nawet wiśnie rozrastają się niesamowicie a owoców jak na lekarstwo , tylko węgierka jakoś się zadomowiła i rośnie u mnie od niepamiętnych czasów ,
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dzisiaj pokażę wam jeden z moich cienistych zakątków. Tutaj pod jesionem rosną moje ukochane hosty i kilka żurawek. Hosty należą do ulubionego przez mnie zestawu roślinnego. Latem ich zieleń jest ukojeniem dla oczu. Sadzę je w różnych częściach ogrodu i ze wszystkich sił oraz wszystkimi sposobami przepędzam ślimory, bo liście podziurawione jak sito już nie koją mojego zmysłu estetycznego. Pod jesionem posadziłam trzmielinę variegatę. Mam nadzieję, że szybko będzie się wspinała po drzewie i ładnie je udekoruje.
Obrazek

W niektórych miejscach zrobiło się już strasznie gęsto. Spójrzcie, na tej rabacie, w przedogródku, miały rosnąć tylko hosty. Ale ponieważ taka rabata wiosną jest pusta i nie wygląda ciekawie, postanowiłam posadzić między hostami zawilce japońskie i lilie, potem powysiewały się różne inne kwiaty: nagietki, orliki, napartsnice. No i zrobił się gąszcz i chaos. Przede wszystkim rabatę zdominowały zawilce, ich podziemne rozłogi sięgają we wszystkie strony. Będę musiała coś z tym zrobić, choć jeszcze nie wiem co. Czy przenieść hosty, czy zawilce?
Obrazek

I na koniec moja różowa dalia pomponowa, która rośnie sobie przy patio wśród kamieni i iglaczków. To zdjęcie jest z października, widać pierwsze liście, które spadły z dębu. Natomiast latem dalii towarzyszą białe mieczyki i biała smagliczka.
Obrazek
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09

Post »

Od razu się milej robi jak sobie wyobrażę spacer i odpoczynek w takim ogrodzie:)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

U mnie na szczęście jest zatrzęsienie owoców na czereśniach, zawsze dzielę się z rodziną i znajomymi, bo my nie jesteśmy w stanie ich zjeść :D Ale niestety mszyca to czereśniane przekleństwo, nie ma roku, żeby się nie pojawiła :roll:
Wandziu zadałaś trudne pytanie,, czy przenieść hosty, czy zawilce,, :wink: jedne i drugie są piękne, zawilce uwielbiam :D a moze zrobić po prostu tak, żeby przenieść wszystko inne co tam rośnie, a pozostawić tylko zawilce i hosty 8-) :?:
Hosty masz naprawdę piękne i różnorodne, ja mam tylko kilka odmian, ale koniecznie muszę dosadzić sobie jeszcze kilka :D
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Hej Wandziu :wit

Nie klnę rano pod nosem jak ten król, bo jakby nie było przeprowadzka była naszą dobrowolną decyzją :)
Hosty pięknie się u Ciebie rozrosły ! Długo trzeba czekać na taki efekt? Bardzo ładna jest ta mała hosta na pierwszej fotce z dużą ilością bieli ;:63
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

Ja bym przesadziła hosty wiadomo są w kępie to łatwiej je wykopać. Inne kwiaty co tam rosną to bym zostawiła. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Ja mam kilka odmian trzmielin, ale żadna z nich nie ma ochoty na wspinaczkę :?
Chciałam zasłonić siatkę od sąsiada.
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Wandziu, a ja przewrotnie powiem inaczej :D Zostaw hosty, zabierz zawilce i przywrotniki - a dosadź azalie!!! Oczywiście wielkokwiatowe, żeby dorobić piętro.

Co do fuksji, to teraz mam dodatkową motywację, żeby je ładnie uhodować i podesłać Ci te mniamuśne rozbielone różowości, które zamówiłam :;230 Bo jak doczytałam, lubisz takie własnie odcienie.

Wandziu, a jakie lilie chciałabyś dosadzić? Chodzi mi o kolorki, a jeśli masz 'pomysła', to jakie odmiany? Pachnące czy azajtyckie?
Pytam oczywiście dlatego, aby się zawczasu ponasładzać :D
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Rabatka się pięknie zagęściła .Dziewczyny rzuciły Ci kilka propozycji ,ale ostatecznie Ty sama musisz zadecydować .Ty widzisz to najlepiej ,bo na żywo .
Hosty dodają tej rabacie elegancji .
U siebie też planuję wiosenne spotkanie .Wielu forumowiczów ,nawet z daleka zapowiedziało swój przyjazd .W obecnych czasach odległość nie jest przeszkodą do spotkań .Dla chcącego nie ma nic trudnego . :P
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p
Od: 26 gru 2010, o 08:57

Post »

I znowu coś miłego dla oka... ;:138 ;:138
Chyba lepiej by było jakbyś przesadziła te hosty w inne miejsce, a resztę zostawiła w tym miejscu. :wink:
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

:wit Wandziu,ja byłabym za propozycją Ursulki,ale to twoja decyzja :)
Też planuję zakup lili,zdecydowanie pachnących
Jeśli chodzi o spotkanie,to tak jak Jola powiedziała-odległość to nie problem,ode mnie do Warszawy 4 godzinki pociągiem,bo ja autkiem na takie trasy to nie bardzo :oops:
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Witaj Wandziu :wit Lubie tu zaglądać i podziwiać to co stworzyłaś w tak trudnych i niekorzystnych warunkach. Jak dużą masz działeczkę?Bo po zdjęciach tych uroczych zakątków wydaje się na prawdę ogromna. Nieziemski klimat.patrząc na ten ogród mam wrażenie że mój który się dopiero tworzy będzie totalną tandetą :?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

AGNESS, Sylwik, Kamyk, Urszulko, wiecie co? Ja chyba wezmę to wszystko, wyjmę wiosną z ziemi, przekopię całą rabatę i od nowa powsadzam bardziej sensownie. Tak chyba trzeba robić co jakiś czas ze wszystkimi rabatami. Bo nasze plany to jeden sprawa, a plany natury to całkiem inna. Trzeba je ze sobą pogodzić. Najwiekszą uwagę należy moim zdaniem zwrócić na te rośliny, które zasiewają się same. Oznacza to, że właśnie tam wybrały sobie miejsce na dalszy rozwój i właśnie tam będą najdorodniejsze. Projektanci ogrodów często radzą, aby przed zagospodarowaniem ogrodu przejść się na spacer po okolicy i zobaczyć, co rośnie w pobliżu. Czy iglaki, czy liściaste? Jest to wskazówką, jakie nasadzenia będą dla nas najkorzystniejsze, jaka jest ziemia itd. TRezba też patrzeć, co i gdzie rośnie u nas. Kiedy na przykład orliki zasiewają się u mnie w jakimś konkretnym fragmencie ogrodu, to zakładam tam rabatą orlikową, itd. Gdy kiedyś dziewanna zasiała się między płytami chodnikowymi, zostawiłam ją tam i nigdy nie miałam tak wysokiego okazu jak ona. Była sporo wyższa ode mnie!
AgaNet. Na to, żeby mieć porządne dorodne kępy host trzeba czekać parę ładnych lat. Zalezy to od jakiego punktu startujesz. Gdy wysadzisz spore sadzonki, to po trzech latach masz już dużą kępę. Zobacz, ja wysadzam mniej więcej takie oto sadzonki. W środku moja ulubiona "Stiletto".

Obrazek

AniuDS. Ja też mam kilka rodzajów trzmieliny. Ktoś mi tu poradził, że trzeba ją na początku podwiązywać do siatki, a potem to już sama będzie się piąć.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”