Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2
Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2
Asiu i ja dołączę do tych wszystkich achów i ochów. Przepiękne kwitnienia i oczywiście Cattleya całkiem na mój gust !!!!!!
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Joane pierwszy storczyś od Męż jest piękny. Dostojny biały, zawsze mi się takowe będą podobać.
Cymbidium w pełni kwitnienia jest cudne. Ma śliczny środeczeki fajne piegi
Ale...katleja jest najładniejsza
Przepięknie Ci zakwitła...aż się jej muszę jeszcze raz przyjrzeć
A może jakąś masdevallię Pokażesz, może być którakolwiek...
Cymbidium w pełni kwitnienia jest cudne. Ma śliczny środeczeki fajne piegi

Ale...katleja jest najładniejsza

A może jakąś masdevallię Pokażesz, może być którakolwiek...
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam wszyskich serdecznie.
kasia74, fragolotta, Henrykbb, Mala_MI, Mamba, Storczykowa, Zabka_Monis, renata75, JoasiaM, Grażyna Widera, Alusia61 dziękuję Wam za odwiedziny i wszelkie miłe słowa. Cieszę się, że moje storczyki spodobały się Wam.
Po kwiatach skłaniam się do sophrolaeliocattleya albo sophrolaelia, ale mogę się mylić. Jak pojadę do tego hodowcy to zapytam o nazwę.
A to dzisiejsze zdjęcia.

Epidendrum/Encyclie, niestety nie znam nazwy. Ma dwa pędy kwiatowe i każdy ma inne wybarwienie
Mini Mark peloric trochę wyjaśniał
Phal. Little Gem Stripes 'Cat King' nareszcie otwiera swoje pąki. Jego warżka ma taki gruby biały pasek od spodu

I jednak zakwitnie mi Oncidium od Justus27. Gdy zobaczyłam zaklinowany pędzik chciałam mu pomóc wyjść i ułamałam czubek. Jednak zostawiłam go rosnąć. W miejscu ułamania wypuścił na nowo i jeszcze ma odbicia.

Justynko następnym razem, pokażę kolejne moje kwitnienia Masdevalli.
kasia74, fragolotta, Henrykbb, Mala_MI, Mamba, Storczykowa, Zabka_Monis, renata75, JoasiaM, Grażyna Widera, Alusia61 dziękuję Wam za odwiedziny i wszelkie miłe słowa. Cieszę się, że moje storczyki spodobały się Wam.

Jak na razie dobrze, Phal. stuartiana var. punctatissima nadal kwitnie, pęd na młodej Phal. stuartiana powoli rośnie, Phal. ludemaniana ma pędzik, który też powoli rośnie inne sadzonki na razie rosną w listki i korzonki.Storczykowa pisze:A jak tam botaniczne Phal.?
Napisałam jakaś, bo nie znam nazwy. Wprawdzie kupiona u hodowcy, ale bez fiszki. Często ludzie oglądający wyjmną, albo wypadnie i poprzestawiane, niewiadomo już co to jest. Dlatego co jakiś czas są takie przecenione.Zabka_Monis pisze: "JAKAŚ" katlejka???
Po kwiatach skłaniam się do sophrolaeliocattleya albo sophrolaelia, ale mogę się mylić. Jak pojadę do tego hodowcy to zapytam o nazwę.
A to dzisiejsze zdjęcia.

Epidendrum/Encyclie, niestety nie znam nazwy. Ma dwa pędy kwiatowe i każdy ma inne wybarwienie

Mini Mark peloric trochę wyjaśniał

Phal. Little Gem Stripes 'Cat King' nareszcie otwiera swoje pąki. Jego warżka ma taki gruby biały pasek od spodu

I jednak zakwitnie mi Oncidium od Justus27. Gdy zobaczyłam zaklinowany pędzik chciałam mu pomóc wyjść i ułamałam czubek. Jednak zostawiłam go rosnąć. W miejscu ułamania wypuścił na nowo i jeszcze ma odbicia.

Justynko następnym razem, pokażę kolejne moje kwitnienia Masdevalli.

-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu katlejka po prostu cudna. Katleje to jedne z moich faworytów wśród storczyków. Pozostałe też ładnie , super wygląda encycle, a MM peloric taki cudaśny ale bardzo przez to oryginalny.
Tez jestem za pokazaniem masdevalii, ten gatunek storczyka coraz bardziej mi się podoba.

Tez jestem za pokazaniem masdevalii, ten gatunek storczyka coraz bardziej mi się podoba.

- justus27
O... i więcej fotek katlejki ;) Ależ cudo...
Fajowe to epidendrum bez nazwy. Ciekawie wygląda, takie maleńkie kwiatuszki, ale za to ich cała masa jest.
Faluś śliczny.
No Szczęściara... z tym oncidium. Ja złamałam swojemu - trzy pędziki. W końcu się zezłościłam na siebie samą, przełożyłam oncidium ze stolika < które bylo zawsze pod ręką> na wiszącą półeczkę. Puściło kolejny pędzik, może teraz zakwitnie...
Fajowe to epidendrum bez nazwy. Ciekawie wygląda, takie maleńkie kwiatuszki, ale za to ich cała masa jest.
Faluś śliczny.
No Szczęściara... z tym oncidium. Ja złamałam swojemu - trzy pędziki. W końcu się zezłościłam na siebie samą, przełożyłam oncidium ze stolika < które bylo zawsze pod ręką> na wiszącą półeczkę. Puściło kolejny pędzik, może teraz zakwitnie...

O rany Asiu, wszystkie kolory tęczy u Ciebie! Cudownie, kolorowo i tak wiosennie 
No i czekam na kwitnienia Masdevalli

No i czekam na kwitnienia Masdevalli

Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
- syljed
- 200p
- Od: 17 lis 2010, o 18:12
Joane same śliczności u Ciebie
katlejkę właśnie zakupiłam bardzo podobną czekam aż dotrze do mnie,
Encyclia piękna-mam podobny gust do Ciebie bo mi się strasznie podoba i oczywiście w przyszłości zawita u mnie taka
MM jak zwykle nie będę się powtarzać bellissima, czekam niecierpliwie na Oncidium jak zakwitnie
katlejkę właśnie zakupiłam bardzo podobną czekam aż dotrze do mnie,
Encyclia piękna-mam podobny gust do Ciebie bo mi się strasznie podoba i oczywiście w przyszłości zawita u mnie taka
MM jak zwykle nie będę się powtarzać bellissima, czekam niecierpliwie na Oncidium jak zakwitnie

- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Ależ piękna to Bezimienna. ;:94
- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Asiu witam w Nowym Roku
troszkę miałam do nadrobienia w Twoim wątku
Wszystkie kwiatuszki prześliczne ale ja pochwalę najbardziej cattleyę
(ta jedna od Ciebie bardzo ładnie rośnie
choć drugą musiałam pożegnać
)
Czekam na fotki masdevallii

Wszystkie kwiatuszki prześliczne ale ja pochwalę najbardziej cattleyę

Czekam na fotki masdevallii

Sliczny ten MM ale przyznam ze jeszcze nigdzie w sklepach ich nie spotkałam podobnie jak catleje...bo na pewno bym sobie sprawila.
- kinga_232
- 200p
- Od: 11 paź 2010, o 16:12
Wszystkie piękne
, ale najpiękniejsza cattley'a.

Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Moje storczyki
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Moi Kochani znalazłam nazwę Cattleyi.
To Lc. Rojo x Blc. Fuchs "Orange Nugget"
Serdecznie dziękuję Wam za odwiedziny i miłe słowa.
Obecnie ma otwarte dwa pędy a dwie pochewki jeszcze nierozwinięte.
A zanim porobię fotki Masdevallią chcę Wam pokazać moje siewki.
Dużo na forum czytałam o tym jaką radość sprawiło niektórym wychodowanie od maleńkości roślinek, zakupiłam rok temu kilka takich młodych. Po tym jak moje stuartiana wypuściła pędzik i inne dobrze rosły odważyłam się kupić sobie siewki. W październiku 2010 kupiłam pierwsze. 14 grudnia 2010 wyjęłam je z agaru. Po rozbiciu butelki ostrożnie wysypałam siewki do miski z ciepłą wodą.

Dokładnie je oczyściłam i wsadziłam do miseczki, w której zalałam je ciepłą wodą z rozpuszczoną tabletką bakteriobójczo-dezynfekującą. Po 15-20 minutach wyjęłam do suszenia

Po kilkugodzinnym przesuszeniu posadziłam je do mchu. Na dnie kubków jest keramzyt. Tak je ulokowałam w plastykowych pojemnikach.

Postawiłam nad grzejnikami i przykryłam pokrywką. Temperatura w środku ok 28-30 st. Wilgotność powietrza. ok. 80% Codziennie otwieram na jakiś czas w celu wymiany powietrza. Rosną jak na drożdżach.

Serdecznie dziękuję Wam za odwiedziny i miłe słowa.

Justynko jego pseudobulwy są podobne do Encli cochleatum. Podobnie tworzy pochewkę tylko ma bardziej spiczaste kwiatki i inne kolory.justus27 pisze:Fajowe to epidendrum bez nazwy. Ciekawie wygląda, takie maleńkie kwiatuszki, ale za to ich cała masa jest.
Obecnie ma otwarte dwa pędy a dwie pochewki jeszcze nierozwinięte.
Cieszę się, że chociaż ta jedna przeżyła.arlet3 pisze:ta jedna od Ciebie bardzo ładnie rośnie

Sylwio, taki MM dostaniesz tylko u Hodowcy lub w sklepach internetowych. Podobnie i Cattlaye trudno spotkać w marketach. Tylko w dużych sklepach ogrodniczych, u Hodowcy lub w internecie.wmx pisze:Sliczny ten MM ale przyznam ze jeszcze nigdzie w sklepach ich nie spotkałam podobnie jak catleje...bo na pewno bym sobie sprawila
A zanim porobię fotki Masdevallią chcę Wam pokazać moje siewki.
Dużo na forum czytałam o tym jaką radość sprawiło niektórym wychodowanie od maleńkości roślinek, zakupiłam rok temu kilka takich młodych. Po tym jak moje stuartiana wypuściła pędzik i inne dobrze rosły odważyłam się kupić sobie siewki. W październiku 2010 kupiłam pierwsze. 14 grudnia 2010 wyjęłam je z agaru. Po rozbiciu butelki ostrożnie wysypałam siewki do miski z ciepłą wodą.

Dokładnie je oczyściłam i wsadziłam do miseczki, w której zalałam je ciepłą wodą z rozpuszczoną tabletką bakteriobójczo-dezynfekującą. Po 15-20 minutach wyjęłam do suszenia

Po kilkugodzinnym przesuszeniu posadziłam je do mchu. Na dnie kubków jest keramzyt. Tak je ulokowałam w plastykowych pojemnikach.

Postawiłam nad grzejnikami i przykryłam pokrywką. Temperatura w środku ok 28-30 st. Wilgotność powietrza. ok. 80% Codziennie otwieram na jakiś czas w celu wymiany powietrza. Rosną jak na drożdżach.
- justus27
Cieszę się, że "Odkryłaś" nazwę katlejki. Aż soobie poszukam informacji o niej w necie. Bardzo ognisty kolorek ma, a ja takowe - uwielbiam
Widzę, że Masz cały żłobek, a raczej kilka żłobków siewek. Mi też się marzy jakaś butelk do rozbicia
Co to za roślinki są w tych żłobkach, same falki?
Gratuluję udanej opieki nad maleństwami. Oby tak dalej rosły...

Widzę, że Masz cały żłobek, a raczej kilka żłobków siewek. Mi też się marzy jakaś butelk do rozbicia

Co to za roślinki są w tych żłobkach, same falki?
Gratuluję udanej opieki nad maleństwami. Oby tak dalej rosły...

- Merghen
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
Zazdroszczę tej butelki z zawartością i żłobek na najwyższym poziomie. Czy wiesz jakiego gatunku są to siewki (wiem,że są na zdjęciu znaczniki ale ciężko przeczytać) i czy kupowałaś na e-bay'u? Chętnie też bym poeksperymentowała z maluchami ale poczekam do jesieni, jak się zacznie sezon grzewczy dogrzewanie będzie gratis. Chyba,że się trafi jakaś okazja 
I jeszcze jedno pytanie
:jakiej tabletki bakteriobójczo-odkażającej użyłaś?

I jeszcze jedno pytanie