Pojemniki,doniczki, osłonki - różne sprawy
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W jakich pojemnikach rozsada pomidorów?
Ja też stosuję podłoże kokosowe z krążków, robię sobie z nim mieszanki do wysiewu i jestem zadowolona. Za to kupione gotowe podłoże do wysiewu to była porażka, było strasznie suche, a że głównie z torfu, to nawodnienie tego było mordęgą. Jako pojemników czasem używam kubków po jogurtach, ale jednak doniczki produkcyjne się lepiej spisują i będę bazować raczej na nich w tym roku. Sprawdziły się butelki pet jako osłony dla zasiewów na parapecie, taka mini-szklarenka na doniczkę wychodzi z tego.
- neil
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 kwie 2010, o 21:52
Mąż oglądał program gdzie było pokazane jak można siać różne roślinki w tekturowe tubki od papieru toaletowego
nie głupi pomysł
ja na wszelki wypadek już zbieram.. jeszcze nie wiem co będę w tym siać ale niech będzie zapas 

- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
W takich tubkach też siałam, ale zrezygnowałam, bo nie umiałam utrzymać wilgotności- albo mi wszystko wysychało, albo tubka zaczynała pleśnieć.
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W ub. roku miałem ogórki w takich tubkach, przeciętych na pół. Nasiona przedtem moczone i wkładane do papierowych krążków udało się po dwóch tygodniach przenieść do większego pojemnika bez strat.
Nasiona suche siane bezpośrednio nim wzeszły, to tubki się rozleciały i trzeba było zaczynać zabawę od nowa.
Nasiona suche siane bezpośrednio nim wzeszły, to tubki się rozleciały i trzeba było zaczynać zabawę od nowa.

- neil
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 kwie 2010, o 21:52
W tym programie było pokazane że z tymi tubkami sadzonki były sadzone do ziemi ... ale ciekawe czy to dobry pomysł ?
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Sadziłam z tymi tubkami do ziemii, trzeba je delikatnie z boku rozerwać/rozciąć, ale może to w sumie nie jest konieczne jeśli sa dzdżownice.. Tubka tubce nierówna;) Niektóre były bardzo twarde. Ale też mi pleśniały i wolę teraz inne pojemniki.
A czemu zły pomysł? To szara tektura, rozleci się w ziemi i skompostuje .W zeszłym roku tak siałam bób bo nie miałam już gdzie.
Cyrk z tym był na kółkach, bób ekspansywny poprzerastał sobie te rolki nawzajem, przewracało się to, rozmakało
Raczej nie powtórzę eksperymentu...
Cyrk z tym był na kółkach, bób ekspansywny poprzerastał sobie te rolki nawzajem, przewracało się to, rozmakało

Raczej nie powtórzę eksperymentu...
Muszę się koniecznie z Wami podzielić ,moim wczorajszym olśnieniem
byłam z rodzinką na zakupach w Biedr... i wpadło mi w oko to
i jeszcze to
polecam są świetne,mi raczej będą służyły za podstawki pod kubeczki w których będą pomidory,ale można też trzymać w nich inne rozsady
Można je znaleść w dziale warzywniczym -te których jest mniej są po ziołach -są głębsze
te których jest więcej zauważyła moja córka ,tam gdzie stoją kwiaty w doniczkach.
Szkoda że do Biedr... nie mam za rogiem ,bo czaiła bym się na więcej

byłam z rodzinką na zakupach w Biedr... i wpadło mi w oko to

i jeszcze to

polecam są świetne,mi raczej będą służyły za podstawki pod kubeczki w których będą pomidory,ale można też trzymać w nich inne rozsady

Można je znaleść w dziale warzywniczym -te których jest mniej są po ziołach -są głębsze
te których jest więcej zauważyła moja córka ,tam gdzie stoją kwiaty w doniczkach.
Szkoda że do Biedr... nie mam za rogiem ,bo czaiła bym się na więcej

Pozdrawiam Iwona 

- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Świetny pomysł!
Muszę się za tym rozejrzeć, w nich kubki nie powinny się wywracać nawet na wietrze.
Muszę się za tym rozejrzeć, w nich kubki nie powinny się wywracać nawet na wietrze.
Pozdrawiam, Maciek.
- Damroka
- 100p
- Od: 28 cze 2009, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W centrach handlowych, które mają duże działy ogrodnicze powinno być tego sporo. Wczoraj widziałam je w castoramie i kombinowałam, czy nie przydałyby mi się, ale mam kwadratowe doniczki, pasujące do nich kuwety, więc nie znalazłam zastosowania. Trzeba by zapytać obsługę, gdzie odkładają te podstawki. Chyba, że odsyłają do producentów roślin, ale pewnie producentom za drogo wychodziłoby odkażanie
i to jednorazówki.

Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
Ja podeszłam do obsługi sklepu i spytałam czy mogę je wziąć .
Jestem naprawdę zadowolona
Jestem naprawdę zadowolona

Pozdrawiam Iwona 

- Alina-277
- 200p
- Od: 3 sty 2011, o 12:53
Pomidorki pikuję do kwadratowych doniczek po kwiatkach które kupuję na balkon, są w sam raz, mam trochę uskładane .Później wstawiam do plastikowego pojemnika tego niskiego i mam zrobiony stojak nawet trzy takie skrzynki się zmieszczą stojak stoi w balkonowym oknie od wielu już lat ..Później na nim stoją kwiatki na balkonie a pomidory na działce.
Pozdrawiam... Alina .
-
- 50p
- Od: 12 sty 2011, o 20:51
Witam!
Ja po raz pierwszy rozsadę będę przygotowywał w takim pojemniku
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/04a ... 7d956.html
a potem do takich doniczek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cab ... 3197e.html
Ja po raz pierwszy rozsadę będę przygotowywał w takim pojemniku
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/04a ... 7d956.html
a potem do takich doniczek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cab ... 3197e.html
Pozdrawiam
Przemek
Przemek
- adrian_lasek
- 50p
- Od: 10 wrz 2009, o 21:43
Przemo93 w takich wielodoniczkach siałem pomidory rok temu. Świetna sprawa. Jeżeli będziesz stawiał je na parapecie to radzę przeciąć na pół wzdłuż. Ja wysiewałem po 1 nasionku. Pomidory nie rywalizowały o podłoże, a jak urosły ok. 10 cm to wtedy przesadzałem do doniczek (takich 7x7x7).
Jak duże muszą być pojemniki na rozsady pomidorów koktajlowych? p9 wydaje mi się trochę za duży...