Moje zielone nieszczęścia - anoli

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

anoli pisze:Zielistka, ta najzwyklejsza trawka (jak się dokładnie nazywa?), marzy mi się ta biało-zielona - ale najpierw się muszę nauczyć postępować z tą. Chyba ją przelewam, żółkną jej końcówki liści, a czasem całe listki, przyrasta dość wolno. Obrazek
Nazwa - Chlorophytum
I dwie dracenki lucky-bambo, jedna w ziemi, druga w wodzie, obie przyjechały od babci z pożółkłymi końcówkami liści:
Obrazek Obrazek
Stały w jakimś zacienionym miejscu bez zraszania ale i tak są ładne, poprawimy je :D
x-C-j
---

Post »

anoli pisze: A Ty nie miałeś iść spać?
Gdzie tak napisałem mówiłem tylko że jestem zmęczony
:D Aloesik - musimy poczekać, w końcu teraz ma czas spoczynku. Może w nowej ziemi na wiosnę wreszcie wystartuje.

Kaktusiki: ziemia do kaktusów, żwirek, piasek, drobny keramzyt.
Pilna uczennica pochwalam. :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje nieszczęsne epipremnum, nie jest z nim dobrze, został mu z wielkich liści tylo jeden,poza tym malutkie,podsychające. Raz go podsuszyłam, ale potem podlewałam jak trzeba. No i miało troche za ciasno w doniczce, tzn na tyle, że ją zrzuciło. Od tego czasu marnieje. Było takie - lewa strona to ono - prawa cissus rombolistny, z którego nic mi nie zostało - może ktoś ma sadzonkę? Obrazek
A tyle z niego zostało: Obrazek Obrazek
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A bo ja jak zmęczona to od razu przytulam się do poduszki :D tymczasowo dracenki trafiły na półeczkę, przestawię jak poddasz pomysł gdzie. A uczę się uczę, ale niestety nie dość szybko, żeby nie wykończyć zroślichy.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy to jakaś peperomia? Od czego może gubić listki? Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Jutro będziemy działać z wszystkimi roślinami Twoimi dzisiaj już padam idę nynać. Niestety cissusa nie mam ale na forum na pewno ktoś ma, zamieść prośbę o szczepkę w dziale oferty to ktoś Ci z pewnością wiosna przyśle. :D
x-C-j
---

Post »

anoli pisze:A bo ja jak zmęczona to od razu przytulam się do poduszki :D tymczasowo dracenki trafiły na półeczkę, przestawię jak poddasz pomysł gdzie. A uczę się uczę, ale niestety nie dość szybko, żeby nie wykończyć zroślichy.
Spoko damy rade do jutra nie padnie. :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fikus sprężysty - sadzonka z początku sierpnie i jego roślina mateczna na niewyraźnych zdjęciach :oops: Duży fikus przyrasta około listek na tydzień. Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

anoli pisze:Czy to jakaś peperomia? Od czego może gubić listki? Obrazek Obrazek
To Peperomia magnoliaefolia, nieprawidłowe warunki hodowli i gubi listki jutro pogadamy o wszystkich roślinach jak im pomóc. :D
x-C-j
---

Post »

anoli pisze:Fikus sprężysty - sadzonka z początku sierpnie i jego roślina mateczna na niewyraźnych zdjęciach :oops: Duży fikus przyrasta około listek na tydzień. Obrazek Obrazek Obrazek
Brak cięcia formułującego i zabiegów rozkrzewiających doprowadza do takiego wydziczenia rośliny. :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tą bidotę mój M przytargał dziś nie wiem skąd. Wiem z jego opisu, że była przypieczona od kaloryfera. Widzę też rany od szpagatu, którym była zbyt mocno przywiązana do kijka, odwiazałam. Oczywiście nie wiem co z nią dalej zrobić, a pomóc muszę, bo M się w niej "zakochał". Głównie dlatego, że duża. Ziemia w doniczce cała przerośnięta korzeniami. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek - wygląda na monsterę:)
x-C-j
---

Post »

anoli pisze:A tą biedotę mój M przytargał dziś nie wiem skąd. Wiem z jego opisu, że była przypieczona od kaloryfera. Widzę też rany od szpagatu, którym była zbyt mocno przywiązana do kijka, odwiązałam. Oczywiście nie wiem co z nią dalej zrobić, a pomóc muszę, bo M się w niej "zakochał". Głównie dlatego, że duża. Ziemia w doniczce cała przerośnięta korzeniami. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek - wygląda na monsterę:)
Zgadza się to monstera i z nią jutro zadziałamy. :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale nam się fikus w obecnym kształcie podoba:P Przytargaliśmy go we wrześniu od ciotki, bo już go nie chciała, ścieliśmy tylko wierchołek i ukorzeniliśmy, ma sporo wypustek na wiosnę może się troszkę zagęści. :D
x-C-j
---

Post »

anoli pisze:Ale nam się fikus w obecnym kształcie podoba:P Przytargaliśmy go we wrześniu od ciotki, bo już go nie chciała, ścięliśmy tylko wierzchołek i ukorzeniliśmy, ma sporo wypustek na wiosnę może się troszkę zagęści. :D
Poczekam za fotkami lepszej jakości jak Ci pisałem nie wiesz jakie cuda można z takiego fikusa zrobić. :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak kupiłam miało o gałązkę więcej ale woda się z doniczki lała. Teraz wypuszcza takie małe. Podpisane było jako Zamia - i niby donicza od Tomaszewskiego, ale jednak z marketu. Może to jednak zamiokulkas? :oops: Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”