Ankowo cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ankowo cz.3

Post »

Aniu :wit Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin ;:196 ,(nie pytam których , ale nie masz się czego wstydzić , bo młodość i optymizm bije od Ciebie )
Jestem ciekaw Twoich nowych nasadzeń i wynalazków .
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Aniu wszystkiego naj........ ;:196
A twoje zdobycze rozumiem, że jadalne. A ten czyściec to nie czyści organizmu z toksyn? :;230

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomku, mam nadzieję że magnolia wykiełkuje. Co do ubierania iglaków, swego czasu wieszaliśmy lampki na żywotniku- jedna osoba szła na balkon na piętro, druga stała na drabinie i trzecia na ziemi - wspólnymi siłami owijało się drzewo. A teraz wygodnie- Conica metrowa :lol:

Asiu z wyspy, dzięki ;:196 Szczawiki potrafią zaskakiwać, są wśród nich uciążliwe chwasty, są pożądane rośliny ozdobne, są też i użytkowe. Mój ma być do jedzenia. Jest też nasz rodzimy gatunek, szczawik zajęczy, który liście ma kwaskowate, bardzo smaczne. Nieraz go skubałam w lesie.

Majeczko, oby ten rok był dla nas wszystkich dobry ;:196

Aniu Różana , Tamaryszku, a więc będzie potażeria. Jeszcze muszę sobie sprawić tabliczkę z nazwą :lol:
Tamaryszku, mam nadzieję że lektura Cię nie zawiedzie. Ja akurat dzisiaj z wypiekami na twarzy skończyłam czytać "Łowców roślin" Tylera Wyttle'a. Fascynująca opowieść o poszukiwaczach nowych gatunków roślin, na przestrzeni dziejów.

Izo :oops: Jestem mile zaskoczona Twoją opinią.

Moi drodzy: Halinko, Asiu,. Dalu, Aniu, Arletko, Majeczko, Grażynko, Adamie, Renatko ;:167 Bardzo dziękuję za życzenia i piękne kwiaty ;:196 Nie da się ukryć że czas płynie, ale przynajmniej płynie w dobrym towarzystwie forumowym.

Renatko, tak dobrze (albo źle) nie ma i czyściec nie czyści. Nie wiem nawet jak smakuje, bo mam tylko pięć bulwek, z których mam nadzieję wyprowadzić jakąś kępę przyzwoitą za kilka lat.

Obecnie jestem w amoku, bo nadeszła pora wybierania nasion, nic tylko przeszukuję oferty. Oczywiście nie mam miejsca żeby to wszystko posiać, ale i tak kupuję, to choroba. Mam kilka wynalazków warzywnych, będzie bazylia sałatowa i sałata Batavia, skorzonera, salsefia, pasternak, portulaka warzywna, mizuna, żółta poziomka, pomidor kolczasty, achocha i wiele innych.
Dla gości zostawiam wiosnę. Co roku zrywamy pędy forsycji, aby zakwitła w okolicy Bożego Narodzenia. W tym roku wyjątkowo mnie cieszą te gałązki.
Obrazek

Zostawiam też, jako ciekawostkę, dzieło mojej siostry, która cierpliwie fotografowała dla mnie zaćmienie słońca. Dawniej takie zjawiska wywoływały niepokój, ciszmy się że my możemy je oglądać wyłącznie z przyjemnością.
Obrazek
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nadgryzione ciasteczko a na końcu uroczy rogalik.
Podziękuj siostrze, u nas było tak zachmurzone niebo, ze nic nie było widać ;:196
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Aniu, spóźnione troszkę życzenia urodzinowe! Chciałabym Ci przesłać zdjęcie jakiegoś warzywka, ale wiesz, że nie mam :)
Za to życzę Ci, byś Ty miała wszystkie wymarzone warzywka z Markiem Kucmerką :wink: na czele! Pamiętam, że zdobyłaś nasionka, niech wykiełkują i cieszą i ten głąbik krakowski też :) I wszystko! ;:196
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Ania też miała urodziny, ale jestem opóźniona - jak roślinki :D
Najlepszego ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

To ja też dołączam do zyczeń. ;:196
My obie koziołki ;:138
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

masz bardzo zdolną siostrę ...piękne zdjęcia gratuluję
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aneczko, po pierwsze spełnienia marzeń i to nie tylko ogrodniczych ;:196
Obrazek

Po drugie, jak patrzę na listę Twoich warzyw :shock: o połowie to w życiu nie słyszałam :oops:
Będę z ciekawością obserować Twoje roślinki ;:196

Po trzecie, siostra jak zwykle spisała się na medal ;:63
Fantastycznie to zrobiła, jestem pod wrażeniem ;:180
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Nigdy nie pomyślałam, by już w styczniu kupować nasiona. A przecież pomidory to chyba się wysiewa w lutym? Zawsze odkładam to na koniec, potem latam po marketach i nie wszystko mogę znaleźć. Oj zacznę już teraz i przez internet :D
Oglądaliśmy to zaćmienie. Nawet gołym okiem można było pooglądać.

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

A mówią, że gołym okiem zaćmienie można oglądać tylko raz :;230
Aniu, gratulacje dla siostry ;:180
jak tam twoje drobie? Zima im nie dokucza?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Zdjecia z zaćmienia "bombowe" ;:63 Mnie nie chciało się nawet wyglądnąć za okno. Chyba to jakieś zaćmienie zimowe :twisted:

Oj przydałoby się troszkę słoneczka. A ptaszęta nie wariują tak zamkniete w kurniku ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Zdjęcia z zaćmienia super :uszy gratulacje dla fotografa ;:138 ;:138 ;:138
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Wszystko rozumiem, ale pomidor kolczasty??? To zwykły jest zbyt bezpieczny, więc nudny? :;230
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Asiu, bardzo fajne skojarzenia, słońce z cukierni :D

Dzięki, Martuś ;:196 . Twojemu warzywnemu oporowi trzeba jakoś przeciwdziałać, muszę tylko wynaleźć coś bardziej atrakcyjnego i trwałego.

Dziękuję Marylko i Gosiu ;:196

Marzanko, moja siostra jest zdolna...do wszystkiego :lol:

Aniu Różana dziękuję ;:196 Siostra ucieszona że ją tak chwalicie. A na warzywka zapraszam, zaczynam siać w marcu i będę zdawać relację z postępów.

Renatko, ja jestem niecierpliwa i już teraz szukam ciekawostek. Styczeń i luty to akurat czas na zastanawianie się nad wyglądem ogrodu warzywnego, jest dużo ofert nasion. Później różnie bywa zaopatrzeniem i jest też bardzo tłoczno w sklepach.
W zasadzie to pomidory sieję około połowy marca, ale to wynika z warunków uprawy, jak ktoś ma ogrzewaną szklarnię to sieje dużo wcześniej. U mnie tylko parapet w domu, a potem grunt albo foliowy tunel.

Dorotko, jak jest jakaś niezbyt gęsta chmura, to działa jak filtr, miałam szczęście że mogłam tak pooglądać to zaćmienie, bo do pracy nie zabrałam nic co by pomogło przy pełnej jasności. Drobki wciąż niosą sporo jajek, codziennie dostają witaminki w postaci surówki marchwiano-buraczanej, dynie do dziobania, często jogurt (ich ulubiony - ostatnio nasypałam im karmy, a w ręku miałam kubek jogurtu, patrzyły tylko na ten kubek, zignorowały całkowicie pełne karmidło. W momencie jak polał się jogurt, dopiero wtedy rzuciły się na jedzenie).

Olu, na następne zaćmienie trzeba trochę latek poczekać. Za słońcem o tej porze roku bardzo tęsknię. Ptactwo trzyma się dzielnie, często korzystają z dużej piaskownicy, bardzo się cieszą jak jest zmiana ściółki i szeleści nowa słoma. Zapasy nawozu rosną. Póki leży śnieg, nie wypuścimy ich, dopiero jak będzie widać trawę do skubania pójdą na spacer.

Majeczko, dzięki, dobrze mieć własnego reportera w domu :D

Siberio, otóż zaciekawiła mnie właściwość tego pomidora, ponieważ on oczyszcza glebę z nicieni atakujących ziemniaki. Mniej mnie interesują jego walory smakowe, a właśnie to wykorzystanie w ochronie roślin.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”