amery bieluń i datura to nazwy tej samej rośliny.
Jest sporo odmian a także może to być wieloletnia roślina lub 1 roczna.
Wieloletnie drzewka znane są z ogromnych kwiatów opadających w dół i te najczęściej rozmnażamy z sadzonek zielnych. Natomiast jednoroczne maja kwiaty uniesione w górę i rozmnaża się je z nasion - łatwe w uprawie.
O uprawie, odmianach itd można poczytać w Internecie bo jest wiele ciekawie opracowanych stron.
Przez okres świąteczny tak się rozsmakowaliśmy w barszczyku z zakwasu na buraczkach czerwonych,że kilka dni temu znów robiłam.
Tym razem do podstawowych produktów czyli buraczki+ czosnek+ skórka razowego chleba pieczonego na zakwasie + woda+sól
dodałam liście lubczyku i laurowe, kilka ziarenek pieprzu kolorowego, jałowca i kawalątek korzenia chrzanu.
Już pijemy - sam zapach rewelacyjny a smak ... pychota.
Ze świątecznych zapasów zostały krokiety z rożnym nadzieniem wiec duet w sam raz.
Sadzę,że taki słój starczy na dłużej ....
Przy okazji mam podstawowy produkt do robienia pysznej o szczególnym smaku i aromacie sałatki jarzynowej
- namawiam do spróbowania bo to lekki posiłek wiec po świątecznym okresie mile widziany temat i okazja do dawki witamin.
Przepis
sałatka witaminowa z kiszonych buraków
-kiszone buraczki
-kiszone ogórki
-jabłka
-jajka
Można dodać też odrobinę majonezu lub jogurtu
sól, pieprz
(reszta dodatków wg indywidualnych smaków)
Wszystkie składniki kroję w kostkę, dodaję przyprawy.
Jabłka należy obrać i wydrążyć gniazdo nasienne.
Czasami w ogóle ich nie brak bo składniki je zawierają i po wymieszaniu cudownie wszystko harmonizuje ze sobą.
Sałatka pasuje do kanapek lub jako główne danie - jak kto woli.
O tym, że buraczki są źródłem cennych składników ważnych dla naszego zdrowia, właściwościach i zawartości w nich witamin itd pisałam w wątku na stronie 17.
Wszystkie potrzebne składniki można mieć na działce - spożywanie z niej produktów zimową porą winno nas napawać dumą i być źródłem zdrowego odżywiania i witamin.
Kończą się nam jabłka z naszych jabłoni - wielka szkoda bo wiem co jem.
Na pewno nie są tak błyszczące bez ani jednej plamki na skórce jak te w sklepach ale za to zdrowe.