Apteka na działce

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Apteka na działce

Post »

amery witaj.
Cieszy mnie,że korzystasz z właściwości roślin leczniczych - przy tzw stałych chorobach to dużo bezpieczniejsza pomoc choć wszyscy wiemy, że bez tabletek itp. nie obejdzie się.
Od 2 lat mam RZS i ciekawi mnie jak stosowałaś imbir i kurkumę - jeśli możesz to podziel się praktyczną wiedzą a temat drętwienia to nie taka prosta sprawa bo może mieć wiele przyczyn.
Trzeba by je zdiagnozować i dopiero szukać lekarstwa - tak ja zrobiłam z palcami prawej dłoni.
Teraz nie mam z nimi problemu.

Z okazji Nowego Roku wszystkim znajomym, którzy odwiedzają mój wątek zostawiając ślad po sobie i pozostałym gościom zaglądającym po cichutku składam noworoczne życzenia

Obrazek
amery
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 lip 2008, o 20:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Homeopata zalecił mi aby po łyżce dodawać imbir i kurkume do potraw które jemy. Ja biore 1/3 szkl.wody wsypuje mielony imbir i kurkume i wypijam, popijajac jeszcze. Zalecenia jeszcze były aby codziennie wypić po pół szklanki soku z buraków,marchwi- razem szklanke.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki. Imbir i kurkuma to jedna z wielu przypraw stosowanych w naszej kuchni ale muszę bardziej się nimi zainteresować. Rozumiem,że stosowałaś sproszkowane ...
W moich stronach szukałam Homeopaty bo miałam ochotę wybrać się tak dla ciekawości ale nie znalazłam.Czytałam kilka książek aby zorientować się w temacie.
Reszta na PW pisałam i czekam na kolejną odpowiedź.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

christinkrysia pisze:W moich stronach szukałam Homeopaty bo miałam ochotę wybrać się tak dla ciekawości ale nie znalazłam.
Kto wie, może dobrze,że nie znalazłaś.Zaniosłem kiedyś swoje kolana do prawdziwego ortopedy.
Pani doktor przepisała mi zastrzyki dostawowe.Drugi miesiąc się kończy,zastrzyków dostałem
ponad 20, a poprawy nie ma.Skutki tylko w kieszeni.Przeczytałem w końcu ulotkę- Zeel T,
środek homeopatyczny.Napompowano mnie wodą destylowaną,wypompowano trochę forsy
i zostało tylko doświadczenie na temat homeopatii.Oraz prywatnej służby zdrowia.Cała kolejka
chorych była tankowana tym płynem.
Przemyślałem sprawę,doszedłem do wniosku,ze mam jakieś uprzedzenia do czarologii.No to na próbę
kupiłem sobie Traumol,ponoć rewelacja.Nasłodziłem się granulkami cukru,tak,że wino ze mnie można
było zrobić, a poprawa jak po zelu,czyli zero.Lepsza datura w butelce niż homeopatia za niezłe
pieniądze, ten Zeel,to dwie stówki,jedna wizyta,ok 80 zł,każdy zastrzyk ok 40zł.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Mam mieszane uczucia :? , sama nie stosowałam leków homeo i jestem sceptyczna, ale córka, alergiczka, w ciąży i podczas karmienia stosowała krople homeo i twierdziła, że jej pomagają - dają ulgę. Jest uczulona na pylenie traw. Więc :?:
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

W każdym razie,nie ma możliwości,aby zaszkodziło.Substancji leczniczej w takim czymś nie ma,
sama woda naenergetyzowana,poprzez mieszanie,wstrząsanie.Pamięć wody,jeśli to istnieje.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Chyba, jak sie wczytać w skład, to w tych aptecznych homeopatach są jakieś wyciagi z jeżówki, wilczomlecza, nagietka i takie tam. Bo i mnie, totalnie niewierzącej w homeopatię, pomagały w ciąży krople Euphorbium Compositum. W pamięć wody nie wierzę, w wyciągi roślinne (chyba dają je tam na wszelki wypadek :;230 ) to już bardziej :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
amery
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Podstawą leczenia było odpowiednie odżywianie, a więc codziennie kasza jaglana, soja,chleb z mąki gruboziarnistej, Omega-3, magnez,wapno z muszelek,imbir, kurkuma,kapiele w słomie owsianej,pasta w tubie na nerki/zapomniałam jak sie nazywa, jedna zielona, druga brazowa/ maścTraumol,żel, i smarowanie stawów olejem rycynowym i grzanie poduszką elektryczna.
Pozdrawiam i życzę duzo zdrowia.
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Kompletnie nie wierzę w homeopatię i popieram Mirzana, jeśli "leki" homeopatyczne komuś pomagają, to na zasadzie efektu placebo, jeżówki czy czegoś innego jest tam tyle co jednej igły w milionie stogów siana :lol: ale Amery pisze o zupełnie czymś innym o ziołolecznictwie i sposobie odżywiania i życia - to jest "temat" Klimuszki, Bonifratrów i wielu innych mądrych głów (nie związanych z homeopatią). Ps. Wapno ponoć jeszcze lepsze z roztartych skorupek jaj oczywiście ekologicznych -nie fermowych. :P
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawdą jest, że największa potęga człowieka leży w sile jego wiary
Myślę,że każdy z nas zna powiedzenie " wiara czyni cuda" i nieważne kto z nas w co wierzy.
Może to być np omawiana homeopatia, zestaw ziół, cudowna dieta, czakramy na ziemi lub po prostu specjalista, któremu bardzo ufamy...
To ma być ważne dla danej osoby aby pobudzić w sobie naturalne siły samouzdrawialne i pozbyć się problemu.
Ponoć każdy z nas jest w stanie choć troszkę pomóc samemu sobie tylko trzeba " wyprostować drogi dla naszych myśli" bo wszystko jest bardzo zakłócone przez stres i wiele innych czynników...
amery
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mam korzeń żywokostu wykopany jesienią, jeśli ktos chętny, mogę dać. Mam pytanie czy bieluń i datura to jest to samo, czy uda sie , jeśli wysieje nasionka,czy trzeba miec sadzonke z pędu?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

amery bieluń i datura to nazwy tej samej rośliny.
Jest sporo odmian a także może to być wieloletnia roślina lub 1 roczna.
Wieloletnie drzewka znane są z ogromnych kwiatów opadających w dół i te najczęściej rozmnażamy z sadzonek zielnych. Natomiast jednoroczne maja kwiaty uniesione w górę i rozmnaża się je z nasion - łatwe w uprawie.
O uprawie, odmianach itd można poczytać w Internecie bo jest wiele ciekawie opracowanych stron.

Przez okres świąteczny tak się rozsmakowaliśmy w barszczyku z zakwasu na buraczkach czerwonych,że kilka dni temu znów robiłam.
Tym razem do podstawowych produktów czyli buraczki+ czosnek+ skórka razowego chleba pieczonego na zakwasie + woda+sól
dodałam liście lubczyku i laurowe, kilka ziarenek pieprzu kolorowego, jałowca i kawalątek korzenia chrzanu.
Już pijemy - sam zapach rewelacyjny a smak ... pychota.
Ze świątecznych zapasów zostały krokiety z rożnym nadzieniem wiec duet w sam raz.
Sadzę,że taki słój starczy na dłużej ....

Obrazek

Przy okazji mam podstawowy produkt do robienia pysznej o szczególnym smaku i aromacie sałatki jarzynowej
- namawiam do spróbowania bo to lekki posiłek wiec po świątecznym okresie mile widziany temat i okazja do dawki witamin.

Przepis sałatka witaminowa z kiszonych buraków

-kiszone buraczki
-kiszone ogórki
-jabłka
-jajka
Można dodać też odrobinę majonezu lub jogurtu
sól, pieprz
(reszta dodatków wg indywidualnych smaków)

Wszystkie składniki kroję w kostkę, dodaję przyprawy.
Jabłka należy obrać i wydrążyć gniazdo nasienne.
Czasami w ogóle ich nie brak bo składniki je zawierają i po wymieszaniu cudownie wszystko harmonizuje ze sobą.
Sałatka pasuje do kanapek lub jako główne danie - jak kto woli.

O tym, że buraczki są źródłem cennych składników ważnych dla naszego zdrowia, właściwościach i zawartości w nich witamin itd pisałam w wątku na stronie 17.
Wszystkie potrzebne składniki można mieć na działce - spożywanie z niej produktów zimową porą winno nas napawać dumą i być źródłem zdrowego odżywiania i witamin.

Kończą się nam jabłka z naszych jabłoni - wielka szkoda bo wiem co jem.
Na pewno nie są tak błyszczące bez ani jednej plamki na skórce jak te w sklepach ale za to zdrowe.

Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Bieluń to nazwa polska, Datura - łacińska, więc jest to to samo,
oczywiście, że można wysiewać,

a propos alergii - medycyna wschodnia czegoś takiego nie diagnozuje jako samodzielnej jednostki chorobowej,
alergia jest skutkiem źle funkcjonującego organizmu

w zeszłym roku osiedliłam się na Pogórzu Ciężkowickim i :
ciekawa rzecz, całe lata cierpiałam na katar sienny ( trawy i najmocniej chwasty),
a minione lato pierwszy raz od wielu lat nie byłam spuchnięta i zakatarzona, mimo obecnych traw wokoło :roll:
na pewno jest tu mikroklimat, samo usytuowanie terenu temu sprzyja;
woda własna, jak dla mnie niezbyt smaczna bo żelazista, ale bez chloru

co do różnych diet wspomagających leczenie- jest to oczywiste, że to co jemy ma wpływ na nasze zdrowie,
ale jeśli jemy to bez smaku i nasz żoładek się buntuje, to nie podejrzewam aby pomogło,
tu mam na myśli dietę podaną przez Ameryka:
a więc codziennie kasza jaglana, soja,chleb z mąki gruboziarnistej, Omega-3,
,
ale jak kasza jaglana to jeszcze w porządku, tak soja, kompletnie nieprzyswajalna i na dokładkę wywołująca alergię
( dawno to już stwierdzono, ale przecież trzeba tą soję sprzedawać),
kwasy tłuszczowe, kolejna lipa wciskana ludziom, żeby tylko zarobić pieniądze

polecam wszystkim artykuł
http://NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/1,76842,7717475,My_c ... &startsz=x
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Jeszcze gorzej, że obecnie w Polsce można trafić na soję genetycznie modyfikowaną wtedy wątpię, żeby była taka zdrowa :roll: ale omega3 jak najbardziej, jest m.in. w rybach morskich -zdrowe i pyszne, w oleju lnianym i siemieniu lnianym, też baaardzo zdrowe i do tego smaczne, np. do sałatek, chlebka. A propos artykułu myślę, że żaden dietetyk, który nie jest opłacony przez producentów margaryny nie zaleci zamiany masła na margarynę.
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jokaer bardzo się cieszę, że zmiana miejsca zamieszkania tak pozytywnie wpłynęła na Twe zdrowie - oby ten stan został na zawsze - trzymam kciuki.
Sama od 1986 roku walczę ze wieloma postaciami alergii więc tym bardziej rozumiem Twą radość.
ewikk77 żywność modyfikowana, wszelkiego rodzaju diety i reklamy to temat morze.
Trudno laikowi rozeznać się w tym , a tym bardziej uwierzyć w którąś wypowiedź czy też badanie skoro wiemy, że za wszystkim stroi pieniądz którym można opłacić dosłownie wszystko.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”