Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]

Post »

Ewelinko, ostrzyłam sobie zęby na tego Manna i naprawdę mnie zachęciłaś. Następnym razem z księgarni wyjdę z Mannem pod pachą :-)
A ja czytam teraz "Endera na wygnaniu" Orsona Scotta Carda. Świetna ksiażka, chociaż ostrzegam, raczej tylko dla tych, którzy znają już "Grę Endera" czyli generalnie dla miłosników SF.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie potrafię czytać jednej książki...polecam

"Bóg. Życie i Twórczość" Hołownia Szymon

Jest całkowitą odmiennością dotychczasowych publikacji i z pewnością przypadnie do gustu sporej części czytelników.
Hołownia pisze prosto, klarownie, z premedytacją używa języka ulicy, słownictwa młodzieżowego sby skrócić dystans pomiędzy kościelną sztywnością a zainteresowanymi tematem wiernymi.
Polecam.

"Urodzony podwójnie." Witold Pyrkosz.
Dzięki wspomnieniom aktora poznajemy świat polskiej, artystycznej cyganerii lat 50, 60, 70. Aktor niezwykle barwnie, z poczuciem humoru i przymrużeniem oka, a czasem bardzo poważnie opowiada historię swego życia - prywatnego i zawodowego...Opowieści Witolda Pyrkosza to prawdziwa kopalnia wiedzy .
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Od wielu lat przed świętami przynoszę z biblioteki "Opowieści wigilijne " Dickensa. Jest ich w zbiorku 5. Zaczynam zawsze czytać od początku i nigdy jeszcze nie przeczytałam więcej niż 2 piewsze, obojętnie, kiedy zaczynam lekturę, na tydzień czy dwa przed świętami. W innym terminie jakoś mi te opowieści nie "smakują".
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
jerrylee
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lis 2010, o 12:09

Post »

A ja - po wielu latach - zrobiłem sobie powtórkę z Trylogii Sienkiewicza. Filmy Hoffmana puszczają do znudzenia w każde Święta a lektura dostarcza innych wrażeń.
Zacząłem od "Pana Wołodyjowskiego" i (jako ciekawostkę) powiem Wam, że w oryginalnym tekście autor pisze "wziąść" (tak wymawia to słowo chyba większość Polaków) a nie tak, jak dziś się pisze: "wziąć".

Pozdrawiam, Jerry
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Julia Child - Moje życie we Francji
Smacznie się czyta, bo kobieta ma dystans do samej siebie, a i powojenna Francja jest dość egzotyczna :)

Jednocześnie Historia ogrodów, Longin Majdecki, tom 1 i 2
Czytam i oglądam, i czytam i znowu przeglądam :)

Jednocześnie Encyclopedia of Hydrangeas, Gelderen C. J., Gelderen D. M.
Na razie tylko oglądam, oglądam, oglądam... w zachwycie...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16

Post »

"Stos kłopotów" Kuttnera i felietony Clarksona, zebrane tym razem w tomie pod tytułem "Doprowadzony do szału". Obie książki wyjęte spod choinki.
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

matko, "Stos kłopotów" :-) ;:167 mam to na półce , z osiemdziesiatego któregoś roku. Cudowna klasyka, żeby nie powiedzieć, ramotka :-) trzebaby do tego czasem wrócić :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Znalezione pod choinką:
Marek Krajewski "Erynie"
Wojciech Mann "Rock Mann"
Ryszard Kapuściński "Rwący nurt historii zapiski o XX i XXI wieku".

Kuttner... Hmmm... Mniam i wspomnienia związane z prenumerowaniem "Fantastyki"...
Gallegher i jego dialogi popijackie (w sensie na kacu) z własnym żołądkiem... I jeszcze próba naśladowania picia alfabetycznie w knajpie... Mniam, mniam... :wink:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Wojciech Mann "Rock Mann" - wygląda na to, że cały nakład tej książki został rozdany przez św.Mikołaja / Aniołka / Gwiazdora i kogo tam jeszcze ;:227 Co rusz słyszę (i czytam) , że ktoś dostał pana Manna, ja zresztą też ;:215

A do kompletu Listy na wyczerpanym papierze Agnieszki Osieckiej i Jeremiego Przybory. Rarytasik, do którego przymierzam się już od Wigilii :) I jeszcze czekają Kuchnia Leonarda da Vinci, Róże dziko rosnące Polski, Kamienie w ogrodzie, Kaliny czyli Viburnums: Flowering Shrubs for Every Season, i kilka kolejnych książek o drzewach i krzewach, parkach, ogrodach itp. Do lata mam się czym zająć w wolnej chwili, a właściwie to dzięki temu nie mam ani jednej wolnej chwili :lol: Bosko :heja
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Grzegorz B

Post »

A ja właśnie przeczytałem powieść autorstwa Przemysława Jasa pt. "Czcij kata swego". Książka ukazała się w zeszłym roku i była debiutem literackim autora. Muszę przyznać, że zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Czytając robiłem sobie przerwy, bo targały mną refleksje związane zarówno z powieścią, jak również tyczące się mojego życia. Autor przedstawia smutną historię Sławeja Szrympy, człowieka, który nie poradził sobie w dorosłym życiu z przeszłością, koszmarną przeszłością, do tego stopnia, że nie odnalazł już nic w rzeczywistym świecie, co mogłoby wskrzesić w nim chęć do dalszego egzystowania. Postanowił ze sobą skończyć. Powieść napisana wprawnym piórem, ukazuje jak głębokie rany można zadać człowiekowi w dzieciństwie i jak trudne jest ich zaleczenie. Polecam ;:108

A może już ktoś czytał ? I zechce się podzielić swoimi spostrzeżeniami :wink:
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

"Kiedy Bóg odwrócił zwrok" Wiesława Adamczyka. Świetna, wciągająca opowieść. Autor był małycm chłopcem, kiedy wraz z rodzeństwem wysłano go na Syberię. Trudne warunki zycia, głód, śmierć matki, obozy dla uchodźców. po prostu cudna opowieść o utracie dziecięcej niewinności i zmagań z rozpaczą. Ja przy tej książce płaczę.Polecam.

Polecam również całkiem inny kaliber Kaśki Grocholi "Kryształowy Anioł". Fajnie ksiązka o losach nieśmiałej i pozbawionej pewności siebie Sary. Niefortunna kariera zawodowa tylko utwierdzają Sarę w przekonaniu o niskiej własnej wartości. Wymarzona posada w radiu okazuje się przerastać jej możliwości, a romans męża Sary wychodzi na jaw. Polecam

Z racji wykonywanego zawodu lubie kryminały i sensacje. Lubię książki Tess Gerritsen czytałam np. Chirurg, Skalpel, Sobowtór. Generalnie są o niewyjaśnionych zabójstwach. Ma wiele ciekawych pozycji, nie dotarłam jeszcze do wszystkich :).
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
Ohajo
500p
500p
Od: 19 paź 2009, o 00:01

Post »

Właśnie kończę czytać trzeci tom z cyklu "Kuzynki" Andrzeja Pilipiuka. Tomy to, po kolei: "Kuzynki", "Księżniczka" i "Dziedziczki".

Wiecie, co? Chyba mam kolejnego ulubionego polskiego pisarza! Ależ wspaniale się to czyta, co za lekkość pióra! Okazuje się, że można opowiedzieć ciekawą historię z gatunku fantazy, i to ciągnącą się przez 3 tomy, nie potrzebując do tego elfów, krasnoludów, orków czy im podobnych kreatur.
Nie trzeba też wymyślać nowych światów, jak Śródziemie czy Mithgar. Akcja dzieje się w Polsce, w Krakowie i okolicach.

Polecam, świetna rozrywka na zimowe wieczory.
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Właśnie zabrałem się za "Zaginione Królestwa" Normana Daviesa (prezent gwiazdkowy od córeczki, zresztą).
Czytałem już jego książkę o powstaniu warszawskim i polecam tego autora za przenikliwość, obiektywność i często zaskakujące komentarze historyczne a także lekkość pióra.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

A ja się zabieram za Watykan 2035, monsignore Pietro de Paoli :wit
Awatar użytkownika
nitka55
500p
500p
Od: 26 sty 2010, o 20:40

Post »

Polecam Zapiski oficera Armii Radzieckiej Sergiusza Piaseckiego Akcja rozgrywa się w Wilnie w latach 1939-1945 .To bardzo satyryczny opis rzeczywistości na tych ziemiach widzianej oczami oficera . Na te zimowe dni książka super :;230 gorąco polecam
Zablokowany

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”