Kolejny <storczykomaniak>

Zablokowany
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejny <storczykomaniak>

Post »

Asiu ale może w Twoim przypadku należy zastosować terapię szokową i wyrzucić cię na głębsze wody. :;230
Spróbuj z Cambriami ,mają przecudowną budowę kwiatu i oryginalną kolorystykę i nie są przy tym takie drogie, a przyniosą sporo radości i doświadczenia gdyż specyfika ich podłoża polega na tym aby ono nigdy nie przeschło co u falków jest nawet pożądane.
Powodzenia :uszy .
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak ,tak człowiek zachowuje się jak małe dziecko które nie może się doczekać niespodzianki i fakt ja też jak głupol co chwila zaglądam ,podglądam a nóż, widelec coś się zmieni w ułamku sekundy :;230 Tak jak piszesz Marku trzeba ćwiczyć w sobie wole i cierpliwość.
Mam jeszcze pytanie co do cambrii piszesz że podłoże nie powinno w ogóle przesychać ,co ile podlewasz,kąpiesz swoją? Moja już w tej chwili lepiej, ale był czas że listki zwijały jej się w harmonijki .Zwiększyłam wilgotność i coś się ruszyło ma nowy listek ,prościuteńki bez żadnych zmarszczeń :D ale czy się doczekam kwitnienia?
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu właściwie ja swoich cambrii nie pozostawiam do moczenia tylko przelewam je co2-3dni wodą i zraszam liście 2 razy dziennie tylko że przy zraszaniu załączam wentylator na jakieś pół godziny żeby liście przeschły .Choć w tym roku mam z nimi mały kłopot bo najbardziej wrażliwa i najmłodsza miltonia harmonijkuje liście czyli ma za suche powietrze przy tym dogrzewaniu kominkowym mimo że kładę mokre ręczniki na grzejnikach a rośliny stoją w naczyniu z keramzytem.
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Ja swojej do podłoża dodałam trochę spagnum i to jest chyba to ,od tego czasu ma się lepiej .Ja swoją kąpię tak mniej więcej co 10-14 dni w miarę potrzeby i codziennie rano zraszam jak zresztą wszystkie storczyki .Jeszcze aby zwiększyć wilgotność stoi na tacce z keramzytem i miedzy storczykami stoją małe naczynka z wodą.Kaloryfery u mnie prawie nie grzeją, mam nastawione na temp.20-21st.a czujnik robi swoje ,czyli nie grzeje :;230 bo mam taką temp. w pokoju .
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu ,opracowałaś jakąś technikę która przynosi efekty w opiekowaniu sie roślinami czyli trzymać tak dalej... :uszy

A teraz na dobranoc przedstawiam kolejny akt sztuki kwitnięcia Restrepia brachypus.
Choć jeden kwiatostan zasuszył się to pozostałe 2 dają sobie radę i nawet urosły przez te parę dni.
Dzisiaj kwiatostany mają około7cm długości i są niczym szyja żurawia zakończone cienką pochewką kwiatową .Osadzone są na długiej , około 5 cm długości i 0,5-0,8mm grubości rurkowatej nóżce zakończonej jakby maczugą 1,5-2cm długości i 1,5-2mm grubości.
.Zjawiskowo się obracają na swych nóżkach do światła jakby tańczyły.
Same kwiatki przebijają już czerwono ? brązowymi nerwami płatków.

Przedstawiam 3 fotki zrobione przed chwilą ale bardzo się boję wyjmować roślinę z akwarium bo przy tak długich i cieniutkich nóżkach obawiam się żeby nie połamać tak delikatnych kwiatów.
Obrazek Obrazek Obrazek
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Marku pięknie opisałeś postępy swojej Restrepi piękny kwiat .Mnie on przypomina, przynajmniej 1 zdjęcie ,nie żurawia tylko ibiza :D
No rozumiem Twoje obawy przy wyjmowaniu tej delikatnej roślinki a im człowiek się bardziej stara tym bardziej się łapki trzęsą :;230 Czyli co opłaca się podglądać co chwila swoich podopiecznych :wink:
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu jak najbardziej a o tego drżę najmocniej bo to jeden z cenniejszych moich podopiecznych.
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Mareczku, to chuchaj i dmuchaj na niego i jak nie musisz nie wyjmuj z akwarium ,rób zdjęcia przez szybę ,no żartowałam :roll: .Pstrykaj ,pstrykaj bo sama jestem ciekawa jak już się otworzy jak będzie wyglądał.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

O Marku widzę ze już nie długo jakieś oryginalne cudo u Ciebie zakwitnie, będę podglądać.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Toż to istny cud natury... Zostaw w akwarium i fotki Rób z gory, na przykład ;:108
Nie mogę się nadziwić, jak szybko urosły i kolorek pokazały :wink:
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Niesamowity kwiat taki eteryczny :)
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marku, to jesteś optymistą jeśli chodzi o kwitnienie mojego pleione, ja trochę mniej. Jak kupowałam to pisało,że jest to pleione torgariro...ale wygląda jak formosana. Ja też zatrzymałam te cudaczne bulwki i mam nadzieję,że w tym roku podrosną a w następnym zakwitną. Ala mam ochotę jeszcze kilka dokupić ;:224

A Twoje cudo trofiło na moją listę. Jak będę miała już terarium to zamieszka razem ze mną. Już teraz w pączku wygląda cudownie zjawiskowo. Czekam na kolejne etapy otwierania pączków ale bez wyciągania z akwarium ;:65
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Serdecznie dziękuje za odwiedziny i bardzo się cieszę że i u mnie można coś ciekawego podejrzeć.

Katarzynka 575 -Kasiu ,ja bym dmuchał ,chuchał i nie tylko ? ale cóż z tego jak minimalny powiew powietrza targa kwiatkami jakby wiało nie wiem co .Nawet wentylatorek który wymusza ruch powietrza zainstalowałem jak najmniejszy( z karty grafiki od komputera o średnicy 3cm) żeby dawał jak najmniejszy ruch powietrza.

Kasia74
- Kasiu czy cudo to nie wiem ale na pewno storczyk ,zapraszam do podglądania

Justynko ? cieszę się że to Ty tak właśnie mówisz gdzie ja podglądając twój topik wielu okazów mogę Tobie tylko pozazdrościć w najlepszym tego słowa znaczeniu.
Justynko próbowałem tak robić jak mi radzisz w poście ale jest to bardzo niewygodne i można więcej zrobić szkody jak delikatnie wyjmując roślinę. Staram się aby zdjęcia były robione z jak najmniejszej odległości aby móc jak najwięcej uchwycić szczegułów kwiatu.
Fotografowanie przez szybę też jest możliwe ale należałoby pozakładać filtry polaryzacyjne na obiektyw ,a dopiero przymierzam się do ich kupna.

Trzynastka ? cieszę się że podoba sięTobie już pąk kwiatowy ,więc myślę że jeśli rozwinie płatki to nas wszystkich zadziwi.
Awatar użytkownika
syljed
200p
200p
Od: 17 lis 2010, o 18:12

Post »

;:65 ;:65 ;:65 ;:65 już się doczekać nie mogę w pełni rozwiniętego pączka Restrepii ;:65 ;:65 ;:65 ;:65
Pozdrawiam Sylwia
Moje Storczyki
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Marku a jak one mają w warunkach naturalnych tz. gdzie rosną ? chodzi mi o ten wiaterek :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”