...tu będzie moje niebo...cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: ...tu będzie moje niebo...cz.5

Post »

Aga, słoneczka to szczerze zazdraszczam :)
Ostatnio u nas też był taki dzień i masz całkowitą rację...od razu człowiek jakiegoś powera dostaje i góry można przenosić...

Obrazek

Jadziu, tak sobie pomyślałam, że mogłabym troszkę zaszaleć na wiosnę :lol:
Trawnik to fajna rzecz bo wpadam raz na tydzień, skoszę , podleje i żadnej innej roboty przy nim nie ma.
To znaczy...na moje potrzeby wizualnie jest oki :uszy
Na rabatach jest dużo więcej pracy bo chwast ściele się gęsto a ja pielić lubię ale bez przesady....
Jednak jak popatrzyłam na te zdjęcia, to taka krowia łączka to żaden ogród :roll:
Jakieś małe drzewko by mi się przydało bo o drugiej stronie mam istną patelnię...wszelkie sugestie mile widziane :wit
Muszę się z tym przespać....zima jeszcze trwa i mam czas :)

Obrazek

Dalu, u Ciebie też słonko??????
A Łódź szerokim łukiem omija :( .
Jej...oby do końca stycznia dotrwać....potem raniutko zaczynają ptaki świergolić i nawet jak śnieg jest po pas,
to w brzuchu zaczynają latać wiosenne motyle :) ...

Obrazek

Dorota, ja Ciebie błagam :;230 ....nawet nie mogę nic mądrego napisać bo rechoczę jak żaba :;230
Tylko co Ty w tym więźniu będziesz uprawiać na parapetach?????.... :;230 ....nawet nie myślę.... :;230

Obrazek
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
markussch01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lis 2007, o 22:40

Post »

Mam nadzieje ze w Nowym Roku nie bedziesz znkac na dluzej
Niech spelnia sie wszystkie nawet te niecne :wink: zyczenia ogrodowe w 2011 Roku

Pozdrawiam Markus
x-d-a

Post »

Basiu, życzę Ci wszystkiego, co najlepsze w Nowym Roku, spełnienia wszystkich marzeń, również tych ogrodowych!
Ta ostatnia fotka sasankowa jakaś taka ...rozczulająca. Przywodzi mi na myśl delikatne piórka, leciutki puch, samą finezję i słodycz :P Cóż, ale taka chyba jest wczesna wiosna, a sasanki ją zapowiadają i symbolizują...
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Markusie, dziękuję za życzenia :D
Też mam nadzieję ,że na tyle ogarnęłam nowe obowiązki, że na Forum zawsze znajdę czas...
Muszę Wam trochę poprzynudzać od czasu do czasu bo potrzebuję tego jak tlenu :lol:

Dalu, mnie ona kojarzy się z diwą opatuloną puszystym boa :lol:
Ale masz rację....wiosna jest właśnie taka delikatna i słodka...
I już nie mogę się doczekać tych chwil, kiedy z tych puszystych listków wyłonią się pierwsze kolorowe kwiatki ;:138

Kochani.....
A ponieważ za płotem już czeka Nowy Roczek z całą walizką nowych doznań i niespodzianek,
życzę Wam aby to wszystko co przyniesie było pełne radości, uśmiechu i słonecznego blasku :wit

Obrazek
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szampanskiego Sylwestra !!! :tan I spełnienia marzeń w 2011 !!!!
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Basia jeszcze odsypia :;230 :;230 Myślę że Ty w swojej miłości do kwiatów, nie za długo będziesz miała taki duży trawniczek :tan :tan
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Serdecznie dziękuję wszystkim za życzenia ;:167 ;:4

Romciu, ja całą noc Sylwestrową i każdą wolną chwilkę do tej pory, przesiedziałam na forum :lol:
Nie odsypiam bo nie mam czego....hihihi...Sylwester z laptopem na kolanach nie należy do wyczerpujących :;230
Buszuję po forum i szukam inspiracji, coby z sensem poobkrawać wiosną tą moją trawnikową łączkę.
Bo obkrawać będę na pewno :uszy
Za to lenia mam potwornego :roll:...siedzę w domu jak ta kura domowa i nawet nie chce mi się myśleć o wystawieniu nosa na zewnątrz...brrrrr....
Elsi podała dziś link na stronę Lilypolu....no i wlazłam tam jak niemądra....napasłam oczy i teraz chora jestem....

Kochani, macie jakiś fajny pomysł na małe drzewko , na bardzo słoneczne miejsce??????
Mam klonik (muszę poszukać jego nazwy) ale obawiam się,że zimą może tam wymarznąć bo to nieosłonięty teren.
Nie chcę owocowych drzewek bo potem tylko kłopot z owocami ale szczerze mówiąc takie gabaryty jak ma czereśnia (mówię o tych stareńkich odmianach), to by mi najbardziej odpowiadały....
Przeglądałam google i gazetki ogrodnicze, o forum nie wspominam ale i tak do końca nie mam pomysłu.
W gazetkach proponują jakieś drzewka ale potem jak sprawdzam w necie, to włos na głowie mi się jeży bo to wielgachne stwory rosną :shock: Jedynie wiąz camperdownii jakoś do mnie przemawia ale obawiam się ,że szczepiony na wysokiej podkładce zabije mnie ceną :roll:
Ja już momentami się poddaję i posadziła bym jakieś owocowe drzewko ale te nowe odmiany to chyba za wysokie nie rosną?????
Potrzebuję miłego cienia nad kawałkiem trawnika ale nie chcę chodzić pod tym drzewkiem na ugiętych nogach....hihhhhihhi....
Chyba mnie ta nuda poświąteczna pchnęła do zbytniego dumania....no i sobie wydumałam ;:224 .....
Kochane forumki...macie jakiegoś pomysła na moje fanaberie? :oops: ....help ;:131 ....
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Basiu witaj w Nowym Roku. :wit
Śliczne wiosenne fotki wstawiłaś, a ta sasanka jest naprawdę urocza i taki piękny, czerwony kolorek.
Jeśli chodzi o drzewko na suche, słoneczne miejsce, to może Karagana Syberyjska.
Lubi cuche, piaszczyste podłoże, sa szczepione także na wysokim pniu, a może Igliczja Trójcierniowa.
Daje taki przestrzelony cień, tylko że ma ostre kolce, więc trzeba na nią trochę uważać. :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu piszesz o czereśni....i powiem szczerze, że ja chyba bym Cię na nią namawiała, fakt, że drzewa ozdobne są przepiękne, ale z czereśni i ozdoba i korzyść wielka. Zamkniej oczy i zobacz ją obsypaną w maju kwieciem , a jesienią ślicznie złociscie się przebarwia. Przez całe lato tworzy piękną zieloną koronę dającą mnóstwo cienia. Są różne odmiany, niektóre rosną duże, ja mam 2 kupione w tym samym czasie i jedna z nich jest duża, muszę ją bardzo ciachać. A owocki pyszności, myślę, że na nie amatorów byłoby w bród, takie czeresienki wprost z drzewa to raj w buzi 8-) A i przetwory przepyszne, ja niestety nie mam miejsca w mojej chusteczce do nosa, ale gdybym miała to na stówę sadziłabym jeszcze jedną - późną, bo mam 2 wczesnowiosenne, owocują jeszcze przed truskawkami :D
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Cynthia pisze:..Na początek spróbuję z tymi odmianami, o których Ci pisałam...a potem....kto wie :lol:
tylko dwie?? - to będzie im bardzo smutno :( i prawie nie będzie ich widać, pojawiło się sporo paproci w małych pojemnika w dobrej cenie a jeżeli z wysyłkowej to też można znaleźć po 4zł i za jedną przesyłką masz urokliwy zakątek ;:108

a w sprawie cienia dwie propozycje brzoza Youngii zwykły patyczek bez szczepienia na odpowiedniej wysokości można go dowolnie wygiąć nawet do poziomu lub całkowicie do ziemi

Obrazek

albo robinia o żółtych liściach na wysokim pieńku (nie jest zbyt droga) można zrobić kulę lub parasol
Obrazek
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo, bardzo dziękuję za odzew i za propozycje :uszy ...wszystkie wzięte pod uwagę i wczoraj każde drzewko z osobna było goglowane i oglądane...no i mam niemały problem z wyborem...hihihi...
Postanowiłam zrobić listę , na której będą wady i zalety każdego drzewka i może to jakoś ułatwi mi podjęcie decyzji.
Ale najpierw odpowiem gościom :)

Tajko, witam Cię serdecznie w moich skromnych progach :wit

Agnieszko,bałam się że ktoś napisze właśnie to co Ty :lol: ...bo czereśnia mnie bardzo kusi ale z drugiej strony broniłam się przed nią rękoma i nogami bo mam jakąś niechęć do owocowych drzewek...ale przez Ciebie zaczynam się łamać...hihihi....

Zbyszku, z tymi paprociami to chyba troszkę popłynę w tym roku :wink:
Jak popatrzyłam sobie na kompozycje w wątku paprociowym to po oczy wyszły mi na wierzch...cuda tam są...
U nas w sekcji sprzedaży i wymiany roślin jest wątek sprzedaży paproci pana Siwickiego, ma bardzo bogaty wybór a niedługo oferta ma być uaktualniona. W tamtym roku zamawiałąm tam przylaszczki byłam bardzo zadowolona....teraz na pewno skuszę się na paprocie :uszy

A teraz moja lista....

Karagana syberyjska - podoba mi się jej pokrój.
Dużym plusem jest to , że użyźnia ziemię w której rośnie ponieważ wiąże azot z powietrza ....na moim piasku to całkiem dobre rozwiązanie.

Iglicznia trójcierniowa, piękna ale chyba odpada ze względy na olbrzymie kolce i mojego biegającego po całej działce Oskarka....przy spotkaniu obydwu mieszanka mogłaby być bardzo wybuchowa...

Czereśnia - duży głos za TAK....i to wcale nie ze względu na owoce , chociaż to też. Bardzo podoba mi się ich pokrój i konary. Stare , przycięte czereśne wyglądają naprawdę niesamowicie....

Robinia - myślałam o niej nie raz...jest taka zwiewna i delikatna. Tylko sporo czytałam o niej na forum....podobno to bardzo krucha istotka i często po wichurach niewiele z niej zostaje....
U mnie rosłaby na zupełnie nieosłoniętym miejscu więc obawiam się czy wiatry nie wykończyły by jej zanim by dorosła.

Brzoza Youngii - brzozy są cudne....a tą można formować, ciąć ....kusi mnie bardzo bo nadała by lekkości całej działce....te delikatne gałązki kołyszące się na wietrze....romantyczny widok, no nie?
Tylko czy na takiej patelni i piasku to ona nie będzie miała za sucho? Brzoza chyba lubi dużo wilgoci.....

Surmia, katalpa - piękne drzewo o cudnych liściach....już nie raz chodziła mi po głowie,tylko z tą wielkością , to w necie różnie piszą....
Można je przycinać , wtedy nabiorą takiego fajnego parasolowatego krztałatu...ale mimo wszystko obawiam się jej rozmiarów. Na niektórych zdjęciach to były małe olbrzymy....nie wiem czy cięciem zdołam ją okiełznać....
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit szybka odpowiedź: brzoza nic więcej niż to co masz nie potrzebuje
robinia- krucha ;:108 ale te o zielonych i żółtych liściach są bardziej wytrzymałe(białe kwiaty), ja swoją trzymam przy paliku i formuję jej gałęzie dla wzmocnienia -szeroki kąt do pnia i skracam za 2-3 lata będzie OK.
katalpę i wiśnię też mam więc jestem za ;:7
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wgapiam się w tą brzozę , wgapiam ....i coraz bardziej nie mogę oczu od niej oderwać :P
Ona jest piękna i do tego naprawdę nieduża...chyba się zakochałam 8-)
Ciekawe jak z jej dostępnością w szkółkach...wiosną wyruszam na poszukiwania....
Zbyszku, brzoza będzie na pewno :uszy ...dziękuję ,że mi ją pokazałeś ;:196
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jeszcze zamieszam :D ta jest też urokliwa

Obrazek
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ooooooo....fajne listki ma....takie klonikowate....
A ta dama też z takich mniejszych , czy raczej już zalicza się do grona "wysokich jak brzoza"? :lol:
Zbyszku, dobrze widzę ,że Ty jej ciachnąłeś czubek? Czemu?????
I zdradź proszę jej imię :)
No i mieszaj....mieszaj dalej :uszy ....im większy wybór, tym trudniej...ale za to jak miło :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”