Mój świat - Tamaryszek -cz.2
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2
WITAJ IZO
Podaję wykaz moich książek do, których często zaglądam. Wszystkich nie podaję zajęło
by to zbyt dużo czasu:
1. Encyklopedia Kompozycji Ogrodowych - Tony Lord fotografie Andrew Lawson,
2. Wielka księga ogrodów - John Brookes,
3. Kwiaty ilustrowana encyklopedia - Stirling Macoboy,
4. Najpiękniejsze Rośliny Ogrodowe - Roger Phillips, Martin Rix,
5. Rok w ogrodzie Karin Greiner, Angelika Weber,
6. Iglaki w ogrodzie - Ewa Chojnowska
7. Krzewy i drzewa ozdobne - M. Mynett, M. Tomżyńska,
8. Ogródek skalny - Karl - Heinz Hartl
Podaję wykaz moich książek do, których często zaglądam. Wszystkich nie podaję zajęło
by to zbyt dużo czasu:
1. Encyklopedia Kompozycji Ogrodowych - Tony Lord fotografie Andrew Lawson,
2. Wielka księga ogrodów - John Brookes,
3. Kwiaty ilustrowana encyklopedia - Stirling Macoboy,
4. Najpiękniejsze Rośliny Ogrodowe - Roger Phillips, Martin Rix,
5. Rok w ogrodzie Karin Greiner, Angelika Weber,
6. Iglaki w ogrodzie - Ewa Chojnowska
7. Krzewy i drzewa ozdobne - M. Mynett, M. Tomżyńska,
8. Ogródek skalny - Karl - Heinz Hartl
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Izo ty wiesz czego nam potrzeba w te zawieruchy .ogród rzeczywiście jak z bajki
pozdrawiam alina
pozdrawiam alina
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Izo poświątecznie!
Znów piękny ogród nam zaserwowałaś. Kloniki przeurocze tam wypatrzyłam. I te mchy takie mięciutkie.
Biała sadzawka zaskakująca ale niestety w ogrodzie jednak nie do osiągnięcia. Chyba, że ze spora dawką chemii w wodzie, ale w ogrodzie pokazowym takim jak ten robi wrażenie.
Mnie bardzo podoba się zielona ściana. Ostatnio oglądałam dużo zdjęć z takimi nasadzeniami. Fajne są. A najbardziej podobają mi sie takie ściany w cieniu, obrośnięte mchem i paprociami.
Znów piękny ogród nam zaserwowałaś. Kloniki przeurocze tam wypatrzyłam. I te mchy takie mięciutkie.
Biała sadzawka zaskakująca ale niestety w ogrodzie jednak nie do osiągnięcia. Chyba, że ze spora dawką chemii w wodzie, ale w ogrodzie pokazowym takim jak ten robi wrażenie.
Mnie bardzo podoba się zielona ściana. Ostatnio oglądałam dużo zdjęć z takimi nasadzeniami. Fajne są. A najbardziej podobają mi sie takie ściany w cieniu, obrośnięte mchem i paprociami.
Izo, podoba mi się pokazany przez Ciebie ogród; mimo że rośnie w nim trochę roślin wykorzystywanych w ogrodach w stylu japońskim, za którym nie przepadam, ten zielony zakątek nie jest ani trochę ascetyczny, ani symetryczny...Jest bujny i tchnie jakimś takim spokojem, a to chyba za sprawą bogatej zieleni, różnych jej odcieni i stosunkowo nielicznych kwitnących roślin :P No i ta biała sadzawka - zieleń ładnie kontrastuje z bielą, która też działa bardzo tonująco na widza i odbiorcę tego żywego obrazu.
Bardzo ładny i inspirujący zakątek, a białe oczko jak najbardziej do skopiowania...
Bardzo ładny i inspirujący zakątek, a białe oczko jak najbardziej do skopiowania...
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Izuniu przeuroczy ogród pokazałaś.
Wszystko mi się w nim podoba, chociaż rośliny do cieplejszego klimatu niż u mnie we schodniej Polsce.Ściana z kamieni pięknie porośnięta mchami i runianką, więc z pewnością od północnej strony.
Oczko ładne, ale trochę nie życiowe.
Nie wyobrażam sobie na dłuższą metę utrzymanie nieskazitelnie białych kamieni, tymbardziej, że oczko pozbawione praktycznie roślin. Nawet Antyglon nie wiele pomoże.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Wszystko mi się w nim podoba, chociaż rośliny do cieplejszego klimatu niż u mnie we schodniej Polsce.Ściana z kamieni pięknie porośnięta mchami i runianką, więc z pewnością od północnej strony.
Oczko ładne, ale trochę nie życiowe.
Nie wyobrażam sobie na dłuższą metę utrzymanie nieskazitelnie białych kamieni, tymbardziej, że oczko pozbawione praktycznie roślin. Nawet Antyglon nie wiele pomoże.
Pozdrawiam Cię serdecznie.

Piękny ten ogród, trochę japoński we fragmentach na myśl przywodzi..., taki nieskalany, doskonały... jak zaczarowany kwiat w bajkach - upragniony, ale nieosiągalny. Pokażesz inne propozycje ogrodów?
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Mnie też ten ogród się podoba. Po pierwsze dużo klonów, które lubię, ale nie mam jeszcze żadnego. No i kamyki. Takie oczko mi sie podoba.
No i zastosowanie mchu też jest tutaj chyba nietypowe jeśli chodzi o obrzeże oczka.
No i zastosowanie mchu też jest tutaj chyba nietypowe jeśli chodzi o obrzeże oczka.
Ja nie przepadam za japońskimi elementami w naszych ogrodach (no, może jeszcze mostki...)ale te ujęcia ogrodu, które pokazałaś bardzo mi sie podobają. Szczególnie mech w połączeniu z zastosowanymi roślinami, nadaje taki niepowtarzalny urok, klimat. Ale myślę, że takie super estetyczne obrazki można podziwiać tylko na wystawach. Bo jak utrzymać tak biały strumyczek? I tak nieskazitelny porządek między roślinkami?...dobrze, że są wystawy. 

-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witam zimowo !
Mój świat w zimowej szacie...Takie jego oblicze też lubię!

ABEILLE ? Wiesiu, dla mnie ta biała sadzawka jest niesamowita, jak nie z tego świata. Patrząc na nią miałam wrażenie jakby unosiła się z niej biała para, co w połączeniu z gąszczem roślin stwarzało dziwnie tajemnicze wrażenie...
AZA ? witaj, Azo , w Moim Świecie ! Bardzo się cieszę z wizyty nowego gościa! W wystawowych ogrodach z Chelsea można szukać inspiracji do własnych dokonań ogrodniczych albo patrzeć na nie, jak na piękne obrazy, stworzone z materii roślinnej. Dla mnie ten ogród należy do tej drugiej kategorii.
GORYCZKA ? Krysiu, bardzo Ci dziękuję za to zestawienie ! Lubię czytać, a warto poznać prace polecane przez takich doświadczonych ogrodników , jak Ty!
Mam całą półkę książek ogrodniczych, a poza Brooksem reszty nie znam! Jesteś kolejną osobą, polecającą książkę Tony?ego Lorda...Będę ich szukać.
Ja też mam książki, do których lubię często zaglądać. Zawsze coś nowego w nich wyczytam, albo zobaczę na pięknych zdjęciach. Inne są poradniki ? przeczytam, zapamiętam i wystarczy.
ALINAK ? dla podniesienia na duchu zapraszam, Alinko, na oglądanie innych ogrodowych zakątków z Anglii, wyciągnęłam na zimę archiwum.
DODAD ? dla mnie mchy, Dorotko, zawsze wprowadzają taki bajkowy nastrój...Mnie też się wydaje ,że na dłuższą metę utrzymanie takiej bieli w wodzie bez ostrej chemii nie jest możliwe...
Zielone ściany są ostatnio bardzo propagowane, na dworze i w budynkach. Wyglądają super i robią wiele dobrego, ale są chyba dość kosztowne. Ale można pokusić się o taką ścianę z kieszeniami...
DALA ? masz rację, Dalu ? ten ogród to żywy obraz, emanujący spokojem i baśniową atmosferą...
Myślę,że może być inspiracją dla nas do większego wykorzystania poprzerastanych mchów w cienistych zakątkach. Oczko można skopiować, a czy masz jakiś pomysł , jak je utrzymać w takim stanie?
TAJKA ? no, właśnie, Tajko ? mchy i runianka, jak najbardziej do zastosowania u nas. Kamienne murki przecież mamy w ogrodach, także w cieniu.
Nie mam oczka, więc niewiele wiem na ten temat. Czy glony tworzą się także w cieniu?
WENDY ? cieszę się,że odwiedziłaś mój ogród, Wendy ! Mam nadzieję,że będziesz zaglądać, mimo,że róż u mnie niewiele...
Ogród jest dziełem Japończyka i rzeczywiście ma baśniową atmosferę... Będę pokazywać jeszcze inne wystawowe ogrody, a jeśli chcesz zobaczyć te najwyżej nagrodzone, zajrzyj do wcześniejszych stron mojego wątku , z lata tego roku (koniec poprzedniego wątku i początek tego). Są naprawdę bardzo ciekawe.
MARGO ? cieszę się,że wspomnieniowy ogród przypadł Ci do gustu, Gosiu! Kiedyś Hanka55 mi radziła brzeg strumyka wyłożyć siatką, i w nią wcisnąć mech. Spodobał mi się ten pomysł, jak widać ,wygląda to fajnie. Ale go nie wykorzystałam, bo poziom wody u mnie się tak podnosi czasem,że mech by nie przeżył. Ale w jeziorku to co innego.
LUCY ? ja też nie jestem zwolenniczką egzotyki (obcych kulturowo elementów) w naszych ogrodach. Ale tu nie ma sztandarowych ozdób, a jest nastrój zadumy mikroświata.
Pewnie masz racje, że w całości trudno byłoby przenieść taki zakątek. Ale już to zastosowanie mchu , czy szerzej - sposób stworzenia tajemniczego nastroju, można wykorzystać.
A poza tym , jak miło popatrzeć na coś ładnego...
A na koniec ? więcej koloru!
Ogród Paula Greena, który na tegorocznej wystawie w Chelsea dostał srebrny medal. Jest to mały ogród miejski, ale odzwierciedlający aktualną tendencję zwrotu do natury. Przyjazny ptakom (płytki staw do kąpieli), wykorzystujący dzikie rośliny, w którym owoce i warzywa mieszają się z bylinami ozdobnymi.
Czy widzicie ten trawnik..??!!

Ostatnie zdjęcie mi się wkleiło z innego ogrodu, ale też ładne...
Mój świat w zimowej szacie...Takie jego oblicze też lubię!

ABEILLE ? Wiesiu, dla mnie ta biała sadzawka jest niesamowita, jak nie z tego świata. Patrząc na nią miałam wrażenie jakby unosiła się z niej biała para, co w połączeniu z gąszczem roślin stwarzało dziwnie tajemnicze wrażenie...
AZA ? witaj, Azo , w Moim Świecie ! Bardzo się cieszę z wizyty nowego gościa! W wystawowych ogrodach z Chelsea można szukać inspiracji do własnych dokonań ogrodniczych albo patrzeć na nie, jak na piękne obrazy, stworzone z materii roślinnej. Dla mnie ten ogród należy do tej drugiej kategorii.
GORYCZKA ? Krysiu, bardzo Ci dziękuję za to zestawienie ! Lubię czytać, a warto poznać prace polecane przez takich doświadczonych ogrodników , jak Ty!
Mam całą półkę książek ogrodniczych, a poza Brooksem reszty nie znam! Jesteś kolejną osobą, polecającą książkę Tony?ego Lorda...Będę ich szukać.
Ja też mam książki, do których lubię często zaglądać. Zawsze coś nowego w nich wyczytam, albo zobaczę na pięknych zdjęciach. Inne są poradniki ? przeczytam, zapamiętam i wystarczy.
ALINAK ? dla podniesienia na duchu zapraszam, Alinko, na oglądanie innych ogrodowych zakątków z Anglii, wyciągnęłam na zimę archiwum.
DODAD ? dla mnie mchy, Dorotko, zawsze wprowadzają taki bajkowy nastrój...Mnie też się wydaje ,że na dłuższą metę utrzymanie takiej bieli w wodzie bez ostrej chemii nie jest możliwe...
Zielone ściany są ostatnio bardzo propagowane, na dworze i w budynkach. Wyglądają super i robią wiele dobrego, ale są chyba dość kosztowne. Ale można pokusić się o taką ścianę z kieszeniami...
DALA ? masz rację, Dalu ? ten ogród to żywy obraz, emanujący spokojem i baśniową atmosferą...
Myślę,że może być inspiracją dla nas do większego wykorzystania poprzerastanych mchów w cienistych zakątkach. Oczko można skopiować, a czy masz jakiś pomysł , jak je utrzymać w takim stanie?
TAJKA ? no, właśnie, Tajko ? mchy i runianka, jak najbardziej do zastosowania u nas. Kamienne murki przecież mamy w ogrodach, także w cieniu.
Nie mam oczka, więc niewiele wiem na ten temat. Czy glony tworzą się także w cieniu?
WENDY ? cieszę się,że odwiedziłaś mój ogród, Wendy ! Mam nadzieję,że będziesz zaglądać, mimo,że róż u mnie niewiele...
Ogród jest dziełem Japończyka i rzeczywiście ma baśniową atmosferę... Będę pokazywać jeszcze inne wystawowe ogrody, a jeśli chcesz zobaczyć te najwyżej nagrodzone, zajrzyj do wcześniejszych stron mojego wątku , z lata tego roku (koniec poprzedniego wątku i początek tego). Są naprawdę bardzo ciekawe.
MARGO ? cieszę się,że wspomnieniowy ogród przypadł Ci do gustu, Gosiu! Kiedyś Hanka55 mi radziła brzeg strumyka wyłożyć siatką, i w nią wcisnąć mech. Spodobał mi się ten pomysł, jak widać ,wygląda to fajnie. Ale go nie wykorzystałam, bo poziom wody u mnie się tak podnosi czasem,że mech by nie przeżył. Ale w jeziorku to co innego.
LUCY ? ja też nie jestem zwolenniczką egzotyki (obcych kulturowo elementów) w naszych ogrodach. Ale tu nie ma sztandarowych ozdób, a jest nastrój zadumy mikroświata.
Pewnie masz racje, że w całości trudno byłoby przenieść taki zakątek. Ale już to zastosowanie mchu , czy szerzej - sposób stworzenia tajemniczego nastroju, można wykorzystać.
A poza tym , jak miło popatrzeć na coś ładnego...
A na koniec ? więcej koloru!
Ogród Paula Greena, który na tegorocznej wystawie w Chelsea dostał srebrny medal. Jest to mały ogród miejski, ale odzwierciedlający aktualną tendencję zwrotu do natury. Przyjazny ptakom (płytki staw do kąpieli), wykorzystujący dzikie rośliny, w którym owoce i warzywa mieszają się z bylinami ozdobnymi.
Czy widzicie ten trawnik..??!!

Ostatnie zdjęcie mi się wkleiło z innego ogrodu, ale też ładne...
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
Piękne ogrody pokazujesz, ale Twój zimowy świat jest nie do przebicia.
Na drugim i czwartym zdjęciu tych 'obcych' rosną irysy z nóżkami w wodzie. Ja też tak jesienią wsadziłam. Ciekawe czy u mnie przetrwają?
Na drugim i czwartym zdjęciu tych 'obcych' rosną irysy z nóżkami w wodzie. Ja też tak jesienią wsadziłam. Ciekawe czy u mnie przetrwają?
Pozdrawiam. Gosia
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Izuś, śliczny ten miejski ogród pełen babcinych bezpretensjonalnych kwiatów, które bardzo tutaj pasują ze względu
na jednolitość kolorów, nie ma ciapanki tylko biel, niebieski i lekki fiolet świetnie razem zgrane. Jedyny wyraźniejszy
kolorowy akcent to niebieska kanapa. Ale ja tam wolę Twój zimowy ogród, jest cichutko, śnieżnie, przeszłam
na palcach by nie zbudzić ogrodu z zimowego snu
na jednolitość kolorów, nie ma ciapanki tylko biel, niebieski i lekki fiolet świetnie razem zgrane. Jedyny wyraźniejszy
kolorowy akcent to niebieska kanapa. Ale ja tam wolę Twój zimowy ogród, jest cichutko, śnieżnie, przeszłam
na palcach by nie zbudzić ogrodu z zimowego snu

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
WITAJ IZO
Ogród, który pokazałaś podoba mi się, chociaż w niektórych przypadkach wolę nasze polskie
ogrody. Szczególnie podoba mi się ostatnie zdjęcie - całe w bieli.
Ogród, który pokazałaś podoba mi się, chociaż w niektórych przypadkach wolę nasze polskie
ogrody. Szczególnie podoba mi się ostatnie zdjęcie - całe w bieli.
- przemekg
- 1000p
- Od: 9 sty 2010, o 16:59
Witaj Izo piękne zimowe krajobrazy u Ciebie taki las w pobliżu to skarb :P i aranżacje ogrodów które pokazujesz jak zwykle inspirujące
to oczko z białymi kamieniami wygląda bardzo ciekawie, jakoś góry mi na myśl przywołało, tylko zapewne w realiach ogrodowyh szybko te białe kamienie obrosły by glonami. Chciałem jakiś czas temu zrobić szkic ogrodu podobny do prezentowanego kiedyś przez Ciebie ale nie jest to wcale takie proste trudno zachować proporcje, a teraz wszystko pod grubą warstwą śniegu to już nic nie mogę nakreślić .

Izo, w tym ostatnim angielskim ogrodzie podoba mi sie konsekwencja w doborze kolorów, jego naturalny, swojski charakter,który ładnie podkreślają m.in. stare cegły i niezbyt wypieszczony trawniczek, ale kanapa, która prawdopodobnie w zamyśle projektanta miała przełamywać wiejski styl ogrodu, jak dla mnie masakra
Natomiast Twój zimowy, śpiący ogród zachęca do spacerku...

Natomiast Twój zimowy, śpiący ogród zachęca do spacerku...
Nareszcie moje nerwy znalazły ukojenie. Piękne te ogrody, ten kosz z wiszącymi roślinami cudny. Te zdjęcia są tak ładne, że je wklejaj jak najwięcej.
Ja nie lubię zimy.
Ja mam trochę numerów specjalnych różnych gazet odnośnie ogrodów i lubię je przeglądać i marzyć, jak to będzie u mnie. Oglądając zdjęcia u Ciebie Izo, tak samo marzę.
Choć wiem, że często kompozycje na tych zdjęciach tworzone są przez projektantów tylko na potrzeby chwilowego wizualnego odczucia i w rzeczywistości na dłuższą metę są nierealne. Ale czyż nie dla takich chwil żyjemy?
Wszystkiego naj........... w 2011
Pozdrawiam

Ja mam trochę numerów specjalnych różnych gazet odnośnie ogrodów i lubię je przeglądać i marzyć, jak to będzie u mnie. Oglądając zdjęcia u Ciebie Izo, tak samo marzę.

Wszystkiego naj........... w 2011

Pozdrawiam