Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Drugi dzień Świąt, czekam na Gości... Mam chwilkę, by "posiedzieć" na forum ;)

Zacznę smutnymi wieściami storczykowymi, straty zimowe:
- ususzone pączki i pędzik u Sunnyego,
-zatrzymany pędzik u różowego-pasiastego z Lidla,
-zatrzymany pędzik u Stuartiany,
-uschnięte keiki na keiki dendrobium kingianum,
-wczoraj, złamana i wyrzucona sadzonka ludisii,
-ukruszzony, prze mnie wazon Ascocendy...

Ale...dobre wieści też są.
Sześciodniowa podróż i podział masdevallii barleana, wpłynęły na nią pozytywnie. Ruszyła z korzonkami i ma przynajmniej 4 nowe przyrosty:

Obrazek

Pączki na różowym-peloricu, pachnącym juz duże i pewnie na Nowy Rok sie otworzą:

Obrazek

Ascocenda, po wycięciu suchych korzonków, wreszcie się zaaklimatyzowała. Ma się świetnie, w wazonie są odpowiednie warunki dla korzonków, urosły jakiś 1cm:

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Baleara Peggy Ruth Carpenter zaczęła pachnieć w Wigilię, dziś już rozwinęła wszystkie 4 kwiatuszki. Miltonidium z 6 kwiatuszkami również pachnie...
Co roku, na Święta kupowałam odświeżacz powietrza w żelu, w tym roku...nie musiałam ;) Dziesięć kwiatuszków wydziela bardzo mocny, słodki, z odrobiną pieprzu <a może anyżu> zapach. Pachnie w całym pokoju, a nawet w przedpokoju.

Obrazek

Miltonidium i Bielik z aniołakmi w tle:

Obrazek

MM, ma dwa kwiatuszki, dwa pączki do toworzenia, piąty zasuszył

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

:wit Świątecznie Justynko ;:196 dawno mnie nie było na forum i troszkę miałam zaległości :oops: Pięknie Ci kwitną kwiatuszki choć przykro się czyta o stratach to dobre wieści jednak rekompensują straty i życzę Ci ich jak najmniej ;:196
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oraz "cosie" na cymbidium rosną, dziś odkryłam kolejnego "cosia" pomiędzy dwoma , większymi cosiami na tej, samej pseudobulwie.

"Lewy coś":

Obrazek

"Prawy coś" i środkowy "coś" < na zdjęciu po lewej stronie, maleńki>:

Obrazek

Wszystkie, trzy "cosie" razem:

Obrazek

Arlet- dziękuję w imieniu kwiatuszków. A strat zawsze są, zimą, niestety większe bywają...
parapetowce
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko piękne masz kwitnienie MM, jest boski. Życzę aby cosie na cymbidium okazały się pędami. śliczne kwitnienie Baleary ;:138 Pięknie rosną korzonki na Ascocende, czy moczysz je w wazonie czy wyjmujesz z wazonu do moczenia, jak często je moczysz?
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Witam cieplutko Justykno w ten świąteczny wieczorek. :wit

No cóż Justynko jak powiedział Leszek ze stratami należy się pogodzić i brnąć coraz dalej w nowe bo widzisz sama ile pozostałe storczyki przynoszą radości :tan
przyrostem korzeni, zakwitem czy wypuszczeniem wielkiej niewiadomej ,pęd czy kolejne psb.

Baleara Peggy Ruth Carpenter przepięknie kwitnie i podglądam ją wciąż ,jeśli chodzi o zapach to ja osobiście skłaniałbym się do powiedzenia że w jej zapachu można wyczuć też nutkę pieprzową.

Justynko rzeczywiście Nelka przepięknie pachnie nutą cytrusów. :!: ;:224
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko, mimo tych strat masz cudowne kwitnienia. I ile korzyści. Oszczędzasz na odświeżaczach powietzra. Skąd ja to znam. ;:224 Od ponad roku wszystkie poszły do kosza. Niektóre storczyki wydzielają tak intensywny zapach, że całe mieszkanie wypełnia i to w naturalny sposób, bez chemi.
Ładnie przyrasta Twoje Cymbidium. ;:138
No i Masdevallia, jak chętnie podjęła współpracę. :heja
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leszku- Wiesz, niektóre straty da się "odbdować", na przykład pęknięty wazon... Ale Sunny'ego mi bardzo żal :/ Może wiosenny pędzik kiedyś puści ;:224

A storczykowo a Święta bywało, tyle, że przeważnie to byla "sałata" ;)

Sylki- ja również się cieszę i Z twojej, i z mojej masdevallii. Mam je pierwszy sezon zimowy i stwierdzam, że to "dziwne" orchidee, zimową porę wybrały jako sezon do wegetacji. Może ten śnieg i mróz na zewnątrz, to potęguje... Hmm...dobrze, że rosną. Cieszyć się z tego faktu pozostaje ;:108

Mis- drugi MM też ruszył z pędzikiem, ładnie rośnie ;) U cymbidium cokolwiek te "cosie" będą, bardzo się z nich cieszę, bo ładnie się "obudził" po okresie suszy i spoczynku, moczę go już raz w tygodnu zpozostalymi storczykami.
Ascocendę mam gdzieś od października. Od początku trzymana jest w wazonie i w nim moczona: dwa razy w tygodniu -we środę i niedzielę, po 4-8godzin. Czasami nawozu kropelkę wlewam. Ładnie rośnie jej nowy listek, chyba jej pasuje taki "tryb" poodlewania ;:108

Marves- straty stratami...ale widoku kwitnącego Sunny'ego mi bardzo szkoda. Znów nie zoaczę i nie powącham cudnych żólto-cytrynowych kwiatów. A pachniał podobnie do zapachu frezji, które uwielbiam. Ale...chyba sobie pocieszkę na te straty sprawię ;:224

Baleara- rzeczywiście pachnie odrobinę pieprzem. Mam trudność w odróżnieniu zapachu miltonidium i Baleary, bo stoją razem, a zapachy się "mieszają" :;230

Oj, jak dobrze, że Nelly na razie nie wkitnie, wszystkie te trzy zapachy wymieszane mogłyby być dla mojego nosa- mieszanką "wybuchową" :;230

Joane- rzeczywiście nie myślałam, że mając storczyki, można na czymś innym oszczędzać. Widać, można ;)

A kwiaty cieszą, choć ich niewiele... ;:224

A "Wiśnia" nie zdążyła w Święta zakwitnąć, wczoraj wieczorem wyglądała tak:

Obrazek

A dziś o poranku, pokazała buźkę, jeszcze nie w pełni rozwiniętą, ale kropeczki na dolnych płatkach już widać, są kremowo-białe:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
syljed
200p
200p
Od: 17 lis 2010, o 18:12

Post »

justus27 pisze: Ascocenda, po wycięciu suchych korzonków, wreszcie się zaaklimatyzowała. Ma się świetnie, w wazonie są odpowiednie warunki dla korzonków, urosły jakiś 1cm:
No to fantastycznie ;:138
justus27 pisze:Baleara Peggy Ruth Carpenter zaczęła pachnieć w Wigilię, dziś już rozwinęła wszystkie 4 kwiatuszki. Miltonidium z 6 kwiatuszkami również pachnie...
Co roku, na Święta kupowałam odświeżacz powietrza w żelu, w tym roku...nie musiałam ;) Dziesięć kwiatuszków wydziela bardzo mocny, słodki, z odrobiną pieprzu <a może anyżu> zapach. Pachnie w całym pokoju, a nawet w przedpokoju.
No to na odświeżaczach zaoszczędziłaś :lol: ale cudne kwitnienia Baleara Peggy Ruth Carpenter piękna,no i MM cudne
Pozdrawiam Sylwia
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwio- dziękuję w imieniu kwiatuszków ;:108 Myślę, że duży wpływ na zimowe kwitnienia cambrii miało wywiezienie ich "na wakacje" do ogrodu. W tym sezonie też pojadą...

I "Wiśnia" w pełni otworzyła kwiatuszka:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Justynko, pocieszam, że też mam straty w pączkach. O dziwo, na MM na razie są i rosną wszystkie. Mam też podobnie
jak u Ciebie drugi rozkwitnięty kwiatuszek. Idą więc 'łeb w łeb' :)
Pięknie ruszyły Ci korzenie Ascocendy. Lubię takie aktywne stożki wzrostu. Podobnie rosną u mojego Aeridesa (sięgają juz do ziemi :) )

Balleara prezentuje się wspaniale i zazdroszczę zapachu ;:63
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Justynko,no i jest braciszek.Piękny! ;:138
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Obejrzałam dokładnie zdjęcie Twojego cymbidium i przyznaje,że zapowiada się bardzo ciekawie.Będę kibicować. :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Art/Asiu- dziękuję za poceiszenie. Człwoiek się stara i cieszy, gdy widzi nowe korzonki, listki czy pędziki.
Równocześnie smuci się, gdy w kolekcji dzieje się coś złego.
Drugi MM ruszył z pędzikiem, muszę mu foteczkę zrobić ;)

Henryku- bardzo się cieszę z "Wisienki". Dziś drugi kwiatuszek się otwiera... ;:108

Grażynko - myślę, że będą to pseudobulwy, wiosną będzie dzielenie i może wzbogacę się o dwie sztuki cymbidiów o innych kolorkach ;:108

Leszku- Wiesz, to miał by żółtasek, a że u mnie, ostatnio kwitnienia biało, różowo,bordowe, moim marzeniem było mieć coś w słonecznym kolorku. Dobrze, że MM troszku pomarańczowego koloru wniósł, bo uwielbiam ten kolorek ;:108

Dziękuję Wszystkim za odwiedziny ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Justynko - przyłączam się do rzeszy kibiców Twojego Cymbidium :!: i zostaję fanem wątku... ;:132
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”