Moje ukwiecone parapety

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje ukwiecone parapety

Post »

Mmm... TETRASPISIK C1!!! Jest naprawde fantastyczny, oryginalny i zachwycający... A w rzeczywistości pewnie jeszcze piękniejszy. Czy płatek jest intensywnie czerwony? Jest mniej więcej wielkości kwiatu zwykłego tetraspisa czy mniejszy/większy? Niestety nigdy nie widziałam C1 na żywo, więc nie wiem, jak dokładnie wygląda...
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Dusiu wydaje mi się że C1 jest bardzo podobny do zwykłego tetraspisa. Ten zwykły tetraspis też akurat mi kwitnie więc jutro postaram się zrobić zdjęcie obu to sobie porównasz.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Zwykłego tetraspisa mam, one mają białe kwiaty z malutkimi kreseczkami. C1 ma na przykład 1 czy 2 płatki cale czerwone. Chcę sobie kupic takiego storczyka, mam nadzieję, że mi się uda to w 2011 roku, bo C1 jest taki cudny...
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Witaj Kasiu, prześliczne masz storczyki, obfitość kwiatów jest powalająca na kolana. Jak Ty to robisz, że tak pięknie rosną? Ostatni Tetraspis c1 bardzo oryginalny, ten jeden kwiatuszek inny od pozostały bardzo ciekawie wygląda.
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu. dziękuję za pochwały ;:196
Leszku dziękuję za gratulację.Dobrze ze tetraspis ma jeden listek w kolorze czerwonym więc nie trzeba mu już zawiązywać wstążki :;230 . Mam nadzieje, że niedługo będę mogła podziwiać to cudo u Ciebie i wtedy to ja będę miała bezsenne noce.
Asiu ;:196 pytasz co robię że kwiaty mi tak pięknie rosną. Nie wiem, po prostu staram się ich nie zagłaskać na śmierć, a wręcz przeciwnie czasem zdarza mi się o nich zapominać.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Kasiu :wit ale się u Ciebie zakwieciło i zaświeciło .
Cattleya Don Herman wspaniale kwitnie na żółto i może zastąpić zachmurzone słoneczko. ;:3
Na kwitnienie Zygopetalum Blue Baby uzbrajam się w cierpliwość choć z drugiej strony tupie nogami ;:65 aby obejrzeć kolejne fotki zjawiskowego C1 , czy też będą miały jeden czerwony płatek czy więcej?. :?:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Kasiu, ależ u Ciebie ciekawie :!:
Mini Mark wygląda na super zdrową roślinę. Pewnie juz tuptasz ;:65 ;:65 ;:65 z niecierpliwości, że tak wolno dojrzewają pączki...
Cattleya zakwitła pewnie, bo jej nie przeszkadzałaś :wink: Jest piękna w słonecznym kolorze ;:3
Miłą niespodziankę Ci zrobiła z ukrycia.
'Tetraspis' z tym czerwonym płatkiem - urokliwy ;:226
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p
Od: 30 wrz 2010, o 12:57

Post »

Witaj Kasiu, od wczoraj przeglądam Twój wątek i nie mogę się napatrzeć na te cuda, które masz u siebie w kolekcji! Moje gratulacje tylu kwitnień i pędzików!! :D masz naprawdę niesamowitą rękę do kwiatów skoro tak się odwdzięczają :) Życzę spełnienia marzeń w uzupełnianiu kolekcji :) Pozdrawiam
Pozdrawiam, Ewela
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marku dziękuje za odwiedziny, ja też niecierpliwie czekam na rozwój zygopetalum , bo to jeden z gatunków storczyka które najbardziej lubię, jeśli chodzi o C1 to rozwój kolejnych pąków może jeszcze długo potrwać, bo one na razie są strasznie malutkie, zima nie pomaga w ich rozwoju.
Cattleya Don Herman to bezproblemowy kwiatek dlatego polecam każdemu, kwitnie często i chętnie.

Asiu zgadza się nie mogę się już doczekać kiedy zakwitnie mój MM tym bardziej ze u większości z Was już pokazał swoje oblicze.
Cattleyi rzeczywiście nie przeszkadzałam powiedziałabym że nawet wręcz przeciwnie po tym jak kot zwalił ją z parapetu i potłukł doniczkę do której miała przyrośnięte korzenie myślałam że będzie z nią kiepsko a tu taka niespodzianka. Widocznie szok spowodował że zakwitła.Mam jeszcze jedną cattleye która tylko wypuszcza nowe pseudobulwy a kwiatów wcale, pomyślałam sobie że poczekam do wiosny a jak kwiatów nadal nie będzie to.... pogadam z kociakiem żeby ją też eksmitował z parapetu to może się opamięta :;230

Leszku nie wiem czy to dobra ręka czy przypadek,że one kwitną u mnie ładnie. Szczególnie zwykły tetraspis obficie kwitnie. To już duża roślina która przedłuża pędy według moich wyliczeń po raz piąty lub szósty. Na tą chwilę ma ich cztery. Trzy właśnie takie duże i czwarty młody który wypuścił już u mnie i kwitnie na nim drugi raz. Tetraspis C1 to jeszcze młoda roślinka a te kwitnienie to jej pierwsze.
A może to że one tak ładnie rosną i kwitną wynika z tego że codziennie spryskuje je wodą mineralną. ;:88

Demonia dziękuję Ci za odwiedziny ;:196 Mam co prawda parę ciekawych według mnie storczyków, ale w porównaniu z innymi forumowiczami to jeszcze skromna kolekcja , może z czasem uda mi się jeszcze parę takich perełek uzbierać.
Awatar użytkownika
syljed
200p
200p
Od: 17 lis 2010, o 18:12

Post »

Śliczne obfite kwitnienia ,a kolekcja imponująca
bardzo ładny Tetraspisik C1 na takiego patrzę codziennie -na pulpicie ;:223
Pozdrawiam Sylwia
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p
Od: 30 wrz 2010, o 12:57

Post »

Kasiu nie bądź taka skromna, to w takim razie ja mogę powiedzieć, że moja kolekcja jest na szarym końcu kolekcjonerskim ;)
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ale cudo z tego T.C1...Śliczne ;:108

Gratuluję Ci tak piękego kwitnienia. Konieczznie, jak ZNajdziesz chwilkę, Zrób wspólną fotkę obu Tetraspisików ;) Całych roślinek i kwiatszków. Ciekawe, czy liście mają też podobne...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Kasiu,przybiegłam równiez z gratulacjami. A wspólna fotka to trafiony pomysł.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwia, Ewelino, Justyno, Grażyno, dziękuję Wam za odwiedziny u mnie i pochwały moich kwiatków ;:196

Zdjęcie porównujące wielkość roślin oraz ich kwiaty postaram się zrobić może nawet jutro, ostatnio ciężko z czasem, bo to i praca i Święta zbliżają się wielkimi krokami.

Ewelino przejrzałam Twój wątek i i wcale nie uważam że jesteś na szarym końcu kolekcjonerskim, tak samo nie uważam że moja kolekcja jest powalająco duża. Jest jednak między nami pewna różnica otóż z tego co wyczytałam to zbierasz storczyki od jakichś dwóch miesięcy, ja natomiast od 4 lat. Więc jeśli będziemy nadal na forum to sprawdzimy za cztery lata ,jaka to skromna będzie twoja kolekcja :;230
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Kasiu podpiszę się pod wszystkimi, tetraspis wspaniale zakwitł.
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”