Ogród Andzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Andzi

Post »

Aniu gratuluje Ci cierpliwości w hodowli dyptamu, ja swój podobnie jak Maryla wysiałam do doniczek ale niestety i na wiosnę nie wykiełkował ,różowy rośnie mi dosyć dobrze i ładnie kwitnie natomiast biały sadziłam dwa razy i gdzieś znikał.W tym roku doświadczyłam poparzenia skóry przez liście dyptamu było to dosyć nieprzyjemne i długo trwało wyleczenie.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Marylko jeśli chcesz mieć szybko kwitnący dyptam to poszukaj ukorzenionych sadzonek...nasionka też możesz wysiać do doniczki i wkopać doniczkę do ziemi...jedna pani mi powiedziała że nasionko jeść nie woła i kiedyś wykiełkuje. W taki sposób można pozyskać więcej sadzonek.

Romko dyptam trujący chyba nie jest...w upalny dzień wydziela eteryczny olejek...jeśli jest ktoś uczulony to może poparzyć skórę...ja nie jestem uczulona, specjalnie go potrącam...ślicznie pachnie...nieraz rozcierałam w rękach torebki z po nasionach ale nic mi nie było...podobno olejek który się unosi przy roślinie może się zapalić...dlatego ma taką nazwę. Peonie mam mieć w kolorze czerwonym...przesadziłam cyprysik, wyczytałam że peonie dorastają do dwu metrów wysokości i szerokości...dookoła posadziłam cebulkowe w wiaderkach...jak zrobi się za ciasno to łatwiej przenieść.

Jolu widocznie jesteś uczulona też słyszałam o takich poparzeniach...piszesz że jestem cierpliwa...kilka lat temu nie można było kupić dużych sadzonek tylko nasiona, więc wysiałam zaszło tylko dwa...zakwitły na różowo, biały kolor nie wiem skąd się wziął...gdzieś czytałam że kolor zależy od kwasowości ziemi ale to pewnie nie jest prawda.

Znalazłam stare fotki z dyptamu, troszkę niewyraźne :|
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu piwonia drzewiasta już pięknie rozrośnięta.
Czy dobrze Ci przezimowała?
Ja wiosną przymierzam się do jej zakupu.
Skalniaki masz urocze z mnustwem kamieni. Ja ciągle staram się je gromadzić, ale do takiej ilości jak u Ciebie, to z kilka lat mi zejdzie. :)
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja chyba urzadzę polowanie na białego dyptama w sklepach a z nasionek zrobię koraliki bo są piękne.
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Aniu a do Ciebie to zima nie dotarła :roll: bo coś bieli nie widzę...może Ci troszkę pchnąć ;:7
Ciekawe czy nie wpadają ci kamienie do oczka bo ja kiedyś miałam w podobny sposób ułożone i co pewien czas musiałam łowić :wink:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taju,peonia jest okryta gałązkami, zobaczymy na wiosnę czy nic jej nie jest, na razie wygląda dobrze. Wydaje mi się że ma zawiązki kwiatów...może zima odpuści to zrobię fotkę. Na wiosnę zniknęła i odbiła dwoma masywnymi pędami, dobrze że była posadzona troszkę głębiej...podobno tak trzeba sadzić...bylinowe płytko a krzewiaste głębiej.
Skalniak tylko wygląda na masywny a jest malutki ok.2m na tyle starczyło mi kamieni. Jest w miarę płaski z wypuszczonymi kamiennymi kieszeniami na rośliny...dlatego jest takie złudzenie.
Jolu to moje zdanie, lepiej kupić większą sadzonkę niż czekać na sadzonki z nasion... :;230 korale na pewno wyszły by piękne nasionka są czarne i z ładnym połyskiem,pamiętam że kilka razy rozgrzebywałam ziemię czy nie widać kiełków a leżały tylko błyszczące kulki.
Aga czy u Ciebie też tak zawiewa śniegiem :?: Z tego co widzę to wszystek śnieg poleci do Tadeusza :;230
Kamienie są tak ułożone że nie wpadają, tylko z jednej strony wpadały jak pies brata brodził po półce w oczku, niestety ale już więcej nie wejdzie bo psy go zagryzły :?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Aniu pokazałaś piękne łąki kwiatów...gdzie to piękne lato...dzisiaj u ,mnie fatalna pogoda wieje,wszędzie gałęzie,śnieg z białego przybrał brązową barwę,ziemia z pól na moich oknach... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękna piosenka i nastrajająca świątecznie ale widoczki u nas nie gorsze, szczególnie dzisiaj jak wiatr pędzi tabuny śniegu.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Pospacerowałam trochę po twoim ogrodzie, jest piękny. Na bieżąco będę śledzić jesgo rozwój.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko u mnie też śnieg prawie stopniał za to wyskoczył spory mróz, boję się że rośliny na tym ucierpią...co do okien się nie martw zrobi się cieplej to umyjesz...z zewnątrz też nie umyłam, było za zimno :?
Jolu Małgosiu przesyłam troszkę kolorków ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

....Witaj Aniu przyszłam z rewizytą ... ;:65 do strony 15tej ..teraz idę do ;:137 roboty..
bo mnie z domu wypiszą ....masz cudowny ogródek ..orliki są cudne w jednej kupie i tyle kolorów ... na wiosnę muszę poprzesadzać mam tylko orlika rożowego...
..oj dużo jeszcze mam u Ciebie podpatrzeć...piszę żeby nie zgubić wątku... :) wrócę :wit
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu witaj w Nowym Roku. Mam nadzieję że Święta i czas poświąteczny minął Ci spokojnie.
Ja dzisiaj jestem sama w domu ,domownicy w pracy i w szkole i nareszcie mam dostęp do kompa i nikt nie stoi mi nad głową i nie pyta "kiedy skończysz" tylko trzeba coś zrobić na obiadek bo już wszystko wyjedzone.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny :?: witam w Nowym Roku...mam nadzieję że będzie lepszy od poprzedniego ;:108
Jolu nie miałam spokojnych świąt...koniec i początek roku minął mi nie tak jak trzeba...napiszę na pw.

Moje trawki, strasznie mi się podobają na pewno jeszcze jakieś posadzę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Trawa pampasowa
Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”