maniusika Janeczko wiem,że zima ma swój urok ale i dodatkowe obowiązki. Szczególnie na wsi gdy jest sporo do odśnieżania.
Ale ... nigdy bym nie powiedziała o niej,że jest monotonna z racji braku zmian kolorów
- biel też ma odcienie w zależności od pogody i innych warunków.
basjak Barbaro tak przygotowana skórka to prawdziwy smakołyk i ręka sama sięga po kolejny kawałek bez udziału mojej świadomości ...
Pomarańcze o tej porze są dość smaczne a przy tym można wykorzystać skórki do innych celów.
Przepis na kandyzowane skórki pomarańczy w czekoladzie
Składniki:
2 duże pomarańcze z ładnie wybarwioną i zdrową skórką.
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
200 g gorzkiej czekolady, do obtoczenia
Pomarańcze wyszorować, obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki (by łatwiej było ją pokroić w paseczki). Odkroić część białego albedo (jest gorzkie, choć ja go trochę pozostawiam, bo lubię).
Moczyć w zimnej wodzie kilka godzin zmieniając kilkakrotnie wodę na świeżą .
Odsączyć i pokroić w paski wg uznania.
Pokrojoną skórkę zalać gorącą wodą i gotować 15 minut. Odcedzić, osuszyć.
W rondelku wymieszać wodę (1 szklanka) z cukrem (1 szklanka).
Zagotować do rozpuszczenia się cukru.
Wrzucić paski pomarańczy, gotować na zmniejszonym ogniu, aż staną się półprzezroczyste, a woda prawie cała wyparuje.
Trwa to ok. 30 minut. Osuszyć na kratce.
Niektórzy z myślą o dłuższym przechowywaniu odstawiają na kilka godzin i ponownie smażą 30 minut .
Pozostawić na noc, nieprzykryte, do wyschnięcia.
Na tym etapie mamy tzw skórkę kandyzowaną i można ją przechowywać w słoiczku (w lodówce).
Używam jej do dekoracji ciast, wkładam też do ciasta przed pieczeniem ( babka, sernik,keks i inne) ale najczęściej zajadam przy kawie.
Na drugi dzień należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.
Pomagając sobie widelcem otaczać skórkę w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia ( może być folia aluminiowa ), do zastygnięcia.
Ostatni etap trochę kłopotliwy ale końcowy efekt mile zaskoczy.
Smacznego
Po zjedzeniu kolejnej partii pomarańczy planuję zrobić czekoladę ze skórka kandyzowaną
- pierwszy raz ale mam nadzieję,że się uda i będzie prostsze w wykonaniu.