Ciemiernik(Helleborus) cz.1
- magry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ciemiernik cz. II
To jest takie dzikie pole.Rośnie tam wszystko co kwitnie wiosną.Kwiaty same wysiewają się i rosną jak chcą.Twój też jest fajny.To niger czyli biały.Ja takie muszę dokupić ponieważ moje mają więcej lat niż ja i chyba dochodzą kresu a zaczynają
kwitnienie wtedy kiedy wszystkie bylinki kończą więc są bardzo pożądane.
kwitnienie wtedy kiedy wszystkie bylinki kończą więc są bardzo pożądane.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Selli7 - bardzo Ci dziękuję. To znaczy, że one są jednak orientalne
poczekam więc na to kwitnienie, może w przyszłym roku... jejku, żeby chociaż jeden kwiatuszek 

-
- 500p
- Od: 5 sty 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam!
Czy ciemiernik korsykański nie marznie u Ciebie , ja mam z nim zawsze po zimie problem, mimo ,że okrywam to ledwo żyje, a takie ma ładne liście teraz. Pozdrawiam
Ismena
Czy ciemiernik korsykański nie marznie u Ciebie , ja mam z nim zawsze po zimie problem, mimo ,że okrywam to ledwo żyje, a takie ma ładne liście teraz. Pozdrawiam
Ismena
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Ismeno, marznie.
Ale wiosną obcinam wszystkie liście , i to co widzisz to tegoroczne.
No i czekam aż te od Ciebie się rozrosną.

Ale wiosną obcinam wszystkie liście , i to co widzisz to tegoroczne.

Jeżeli wiosną obcinasz to chyba nie kwitnieiga23 pisze:Ismeno, marznie.![]()
Ale wiosną obcinam wszystkie liście , i to co widzisz to tegoroczne.![]()

- mirdem
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Ale macie piękne te ciemierniki.Ja kupiłam w tym roku na wyprzedaży w centrum ogrodniczym 2 okazy-jeden bielutki,a drugi kwiat lekko zaróżowiony.To był listopad i kwitły jak szalone.Teraz siedzą pod puchową,śniegową kołderką.
Halina
Mój ciemiernik 'Silver Moon' rośnie w donicy trzeci rok i zajmuje (wraz z liśćmi )miejsce o średnicy ok.80cm.Nie mam odwagi przesadzić tej odmiany do gruntu (na etykiecie napisane, że wytrzymuje mrozy do ok.-10), boję się, że zmarznie i zmizernieje.Jednak mam problem z miejscem do zimowania.Może ktoś uprawia z powodzeniem te odmianę w gruncie?
W zeszłym roku miał ok.60 kwiatów, w tym roku już widać, że podobnie, albo więcej.Zaczyna 'spektakl' w styczniu
'Silver Moon'
W zeszłym roku miał ok.60 kwiatów, w tym roku już widać, że podobnie, albo więcej.Zaczyna 'spektakl' w styczniu

'Silver Moon'

- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Iga musisz mi wybaczyć ale ukradłam Ci zdjęcie i schowałam do mojego folderu na pulpicie gdzie są najpiękniejsze kompozycje forum.
Cudowne macie te ciemierniki, ogromnie podobają mi się te kwiaty, tylko cena trochę straszy.Boję się że mi padną i tak co roku wstrzymuje się z kupnem tej roślinki.Czemu ich cena jest taka wysoka? Chyba nie są takie trudne do wysiewania?
Cudowne macie te ciemierniki, ogromnie podobają mi się te kwiaty, tylko cena trochę straszy.Boję się że mi padną i tak co roku wstrzymuje się z kupnem tej roślinki.Czemu ich cena jest taka wysoka? Chyba nie są takie trudne do wysiewania?
-
- Kontakt:
Paulino, u nas na forum jedna dziewczyna sprzedaje ciemierniki, po 6 zł, są to siewki , więc niewidoma co z nich będzie, ale ładne i warto kupić.Są naprawdę duże i po roku kwitną.Raczej nie liczę na pełne, ale na dużą kępę trzeba kilka lat poczekać, więc kupić już i posadzić koniecznie na miejsce docelowe. 

-
- Kontakt:
Tak, to ta sama, Paula już dostała namiary.Nie pisałam,ze małe, tylko siewki, więc odmiana nie pewna.
Kupowałam w zeszłym roku i w tym kilka zakwitło.Ogólnie można chwalić.
Kupowałam w zeszłym roku i w tym kilka zakwitło.Ogólnie można chwalić.

- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Oj dziewczyny jak dzięki Wam można dużo się dowiedzieć.Ze dwie sadzonki kupie na pewno.Bo marzą mi się też pełne ale to może za rok, albo za dwa..
Ale dziękuje za namiary.Najpierw muszę im wymyślić jakieś ładne miejsce skoro takie marudne są na przesadzanie

-
- 500p
- Od: 5 sty 2008, o 20:00
- Kontakt:
Witam!
Ciemierniki się przebarwiają, białe na różowe i następnie zielone, a bordowe na różowe i potem zielone.
Każdy ciemiernik jest piękny jeśli go oglądamy, kiedy do wiosny jeszcze trochę. U nas jeszcze dużo śniegu to ciemierników nie widać. Są to ciekawe rośliny, jeśli przyjdzie trochę słonka to ciemierniki podnoszą głowy , jak przymrozi to wszystkie leżą jak zabite, odrobina słońca i wszystko wstają, wszystko to musi mieścić się w niewielkim przedziale temperatury. W przypadku silnych mrozów to te kwiaty marzną i nowe wyrastają.
Ismena
Napisane: Wt 11 sty 2011 23:25
Ciemierniki kwitną do maja.
Ciemierniki się przebarwiają, białe na różowe i następnie zielone, a bordowe na różowe i potem zielone.
Każdy ciemiernik jest piękny jeśli go oglądamy, kiedy do wiosny jeszcze trochę. U nas jeszcze dużo śniegu to ciemierników nie widać. Są to ciekawe rośliny, jeśli przyjdzie trochę słonka to ciemierniki podnoszą głowy , jak przymrozi to wszystkie leżą jak zabite, odrobina słońca i wszystko wstają, wszystko to musi mieścić się w niewielkim przedziale temperatury. W przypadku silnych mrozów to te kwiaty marzną i nowe wyrastają.
Ismena
Napisane: Wt 11 sty 2011 23:25
Ciemierniki kwitną do maja.