Dziewczyny !
W sieci znalazłem takie przepisy :
30. KARP W ŚMIETANIE(przepis na 4 porcje)
Składniki:
- - 4 dzwonka karpia,
- 4 duże cebule,
- 250g dobrej tłustej śmietany,
- masło do smażenia,
- sól, pieprz,
- cytryna
Dzwonka karpia natrzeć solą i pieprzem, skropić obficie sokiem z cytryny i odstawić na godziną. Cebulę pokroić w pół talarki, wrzucić na rozgrzane masło i smażyć na małym ogniu, aż będzie miękka i szklista. Przełożyć do rondla. Na dobrze rozgrzanym maśle usmażyć karpia. Ułożyć rybę na cebuli, zalać śmietaną i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.
31. Karp w śmietanie II
Składniki:
- - por - 1 kg
- seler - ok. 1 kg
- marchew
- sól, pieprz
- śmietana
- karp
Robimy:
Zetrzeć warzywa na tarce.
Pokroić karpia w kawałki.
Sprawionego i pokrojonego karpia przykryć warzywami i pozostawić na 24 godziny.
Warzyw musi być sporo, tak aby bez problemu można było przykryć karpia kołderką.
Następnego dnia karpia przełożyć do brytfanki, dotrzeć świeżych warzyw - pora, seler i marchew- i dołożyć w brytfance do tych, w których marynowany był karp. Posolić i popieprzyć do smaku.
Całość zalać śmietaną 30%.
Piec w piekarniku przez ok 1.5 h.
I moim zdaniem najciekawszy, czasochłonny, ale podoba mi się !
32. Karp w śnietanie III
Składniki:
- - 1 karp pokrojony w dzwonki
- 3 op. śmietanki 18% lub 30% nie gęstej
- 2 cytryny
- sól
- pieprz
- mąka
- tłuszcz do smażenia
- masło
Sposób przygotowania:
Dzwonki karpia umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć (ja używam białego pieprzu) i odstawić na 2 godziny. Oprószyć maka i usmażyć na zloty kolor ale nie przypalić. Usmażone na złoto dzwonki karpia przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić całość polowa cytryny i zalać 1 op. śmietanki tak aby dzwonki były zalane. Wstawić do lodówki na 12 godzin. Potem ponownie skropić polowa cytryny i polać 1 op. śmietanki. Znowu wstawić na 12 godz. do lodówki. Chodzi o to żeby śmietana wsiąkła w karpia. Następnie ponownie skropić cytryna i polać 1 op. śmietanki, na wierzchu położyć kilka wiórków masła i wstawić do gorącego piekarnika (ok. 180 °) na 30-45 min. Upiec. Można spróbować sos podczas pieczenie i ew. trochę dosolić i dopieprzyć. Ja zaczynam robić rybę zawsze rano (to 1 polanie śmietanką), wieczorem jest 2 polanie śmietanką i na drugi dzień rano 3 polanie śmietanką. Podawać z pieczywem lub ziemniakami ugotowanymi.
cd.
i chyba taki podobny do przepisu Liski :
33. Karp duszony w śmietanie IV
Przygotowanie: 15 minut
Duszenie: około 20 minut
Trudność: bardzo łatwy
SKŁADNIKI:
- - Składniki karp - np 2 kg
- 4 duże cebule
- 0,5 l. dobrej , gęstej śmietany
- sól i pieprz
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Oczyścić i wypatroszyć karpia, pokroić rybkę w dzwonki
2. Dzwonki umyć, osuszyć ,posypać solą i pieprzem
3. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Na głębokiej patelni ułożyć dzwonki karpia, obłożyć je cebulą i całość zalać śmietaną. Dusić około 20 min. W połowie duszenia odkryć patelnię i odparować śmietanę. Pozostanie niezwykle aromatyczny gęsty sos. Potrawa jest bardzo prosta, nie wymaga mieszania.
Do diabła !
Gdybym miał świeże ryby to już bym przyrządzał.
I jak tu człowiek ma być szczupły ? Oj Liska. To wszystko Twoja wina !
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.