Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

wiecie co.. nie wiem jak długo.. krótko bardzo .. parę minut
U mnie w domu tato robi.. to jego danie..
Wychodzi na chwilkę do kuchni i wraca z patelnią pełną pysznego karpia ..
robi to w trakcie kolacji wigilijnej..

ale raz robiłam u teściów to po prostu sprawdzałam.. na jednym grubszym kawałku

mięso karpia jest takie różowawe.. jak zmieni kolor to jest dobre :)

Nie próbowałam z innymi rybami .. nawet mi do głowy nie przyszło..
bo karp w śmeitanie to taka nasza tradycja ..
myslę, że tato to wymyslił.. bo żadna babcia takiego karpia nie robiła.. :)

Polecam spróbować..
aha i ości się w nim jakoś tak łatwo wyciąga..
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Dziewczyny !
W sieci znalazłem takie przepisy :

30. KARP W ŚMIETANIE(przepis na 4 porcje)

Składniki:
  • - 4 dzwonka karpia,
    - 4 duże cebule,
    - 250g dobrej tłustej śmietany,
    - masło do smażenia,
    - sól, pieprz,
    - cytryna
Dzwonka karpia natrzeć solą i pieprzem, skropić obficie sokiem z cytryny i odstawić na godziną. Cebulę pokroić w pół talarki, wrzucić na rozgrzane masło i smażyć na małym ogniu, aż będzie miękka i szklista. Przełożyć do rondla. Na dobrze rozgrzanym maśle usmażyć karpia. Ułożyć rybę na cebuli, zalać śmietaną i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.

31. Karp w śmietanie II

Składniki:
  • - por - 1 kg
    - seler - ok. 1 kg
    - marchew
    - sól, pieprz
    - śmietana
    - karp
Robimy:
Zetrzeć warzywa na tarce.
Pokroić karpia w kawałki.
Sprawionego i pokrojonego karpia przykryć warzywami i pozostawić na 24 godziny.
Warzyw musi być sporo, tak aby bez problemu można było przykryć karpia kołderką.
Następnego dnia karpia przełożyć do brytfanki, dotrzeć świeżych warzyw - pora, seler i marchew- i dołożyć w brytfance do tych, w których marynowany był karp. Posolić i popieprzyć do smaku.
Całość zalać śmietaną 30%.
Piec w piekarniku przez ok 1.5 h.

I moim zdaniem najciekawszy, czasochłonny, ale podoba mi się !

32. Karp w śnietanie III

Składniki:
  • - 1 karp pokrojony w dzwonki
    - 3 op. śmietanki 18% lub 30% nie gęstej
    - 2 cytryny
    - sól
    - pieprz
    - mąka
    - tłuszcz do smażenia
    - masło
Sposób przygotowania:
Dzwonki karpia umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć (ja używam białego pieprzu) i odstawić na 2 godziny. Oprószyć maka i usmażyć na zloty kolor ale nie przypalić. Usmażone na złoto dzwonki karpia przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić całość polowa cytryny i zalać 1 op. śmietanki tak aby dzwonki były zalane. Wstawić do lodówki na 12 godzin. Potem ponownie skropić polowa cytryny i polać 1 op. śmietanki. Znowu wstawić na 12 godz. do lodówki. Chodzi o to żeby śmietana wsiąkła w karpia. Następnie ponownie skropić cytryna i polać 1 op. śmietanki, na wierzchu położyć kilka wiórków masła i wstawić do gorącego piekarnika (ok. 180 °) na 30-45 min. Upiec. Można spróbować sos podczas pieczenie i ew. trochę dosolić i dopieprzyć. Ja zaczynam robić rybę zawsze rano (to 1 polanie śmietanką), wieczorem jest 2 polanie śmietanką i na drugi dzień rano 3 polanie śmietanką. Podawać z pieczywem lub ziemniakami ugotowanymi.


cd.
i chyba taki podobny do przepisu Liski :

33. Karp duszony w śmietanie IV

Przygotowanie: 15 minut
Duszenie: około 20 minut
Trudność: bardzo łatwy

SKŁADNIKI:
  • - Składniki karp - np 2 kg
    - 4 duże cebule
    - 0,5 l. dobrej , gęstej śmietany
    - sól i pieprz
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Oczyścić i wypatroszyć karpia, pokroić rybkę w dzwonki
2. Dzwonki umyć, osuszyć ,posypać solą i pieprzem
3. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Na głębokiej patelni ułożyć dzwonki karpia, obłożyć je cebulą i całość zalać śmietaną. Dusić około 20 min. W połowie duszenia odkryć patelnię i odparować śmietanę. Pozostanie niezwykle aromatyczny gęsty sos. Potrawa jest bardzo prosta, nie wymaga mieszania.

Do diabła !
Gdybym miał świeże ryby to już bym przyrządzał.
I jak tu człowiek ma być szczupły ? Oj Liska. To wszystko Twoja wina !
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Krzysztofie bardzo mi sie podobają Twoje przepisy..
Muszę tacie powiedzieć o tej cebuli..

uwielbiam duszoną cebulkę..

Karp zapiekany z warzywami też ciekawy ..
spróbuję ale z inną rybą,, kiedyś na obiad.. ;:138

e tam.. po kolacji odśnieżanie i schudniemy :wit
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Mała kawusia i kawałek cista zaliczony .
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6500
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Matko jedyna, jakie dobre rzeczy można zjeść z takich prostych składników!!! Jutro idę na połowy (do sklepu oczywiście, nie nad jeziora czy inny przerębel :lol: ), muszę wypróbować jakąś rybę w cebuli i śmietanie! I to wszystko wasza wina!!! ;:14
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Jaka nasza wina ?
Wina. Winna to jest Szanowna Nalewka, bo wrzuciła temat, nie wspominając Liski, która taż dołożyła swoje 3 grosze, a może więcej.
Nalewko. Nadaje się każda ryba. W lodówce znalazłem zamrożonego mintaja. Odmroziłem go w mikrofali , osuszyłem przyrządziłem na żelaznej patelni. Trochę dołożyłem tłuszczu. Bałem się, że mogę przypalić. Śniadanie mniam, mniam.
Potem zgodnie z przepisem Liski poszedłem odśnieżyć autko i pomogłem trochę panu dozorcy.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Posty: 272
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Ale na super przepisy trafiłam ! :heja ten karpik w śmietance i w warzywkach aż pachnie :wink:
Jutro po drodze z pracy podjadę do hodowli po świeżego karpika i pstrąga. Muszę przed świętami spróbować :tan
:wit
Pozdrawiam! Róża
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6147
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

I u mnie chyba będzie karp w śmietanie na Wigilię.
Będę mieć dobrą, wiejską śmietane - nada się ?????
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Tak na mojego " smaka ". Kwaskowa może być, byle nie za bardzo.
Ponieważ moja śmietana była sklepowa, chyba 18 %, to podłożyłem trochę masła.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

W tym karpiu lubię to, że śmietana pod wpływem smażenia gęstnieje i fajnie otula mięsko ..
Niskoprocentowa śmietana nie będzie tak gęstniała jak ta trzydziestoparo :)

ale każdy robi tak jak lubi :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Lisko !

Tak, oczywiście, ale ja jestem łakomczuch, i leń. Do sklepu iść mi się nie chciało, a tylko taką miałem i stąd miedzy innymi to masło i trzepaczka, oraz mintaj.
Wiesz co, tak teraz sobie myślę, że na kwaskowej słabszej i słodkiej 36 % śmietanie, to wyjdą zupełnie dwa inne smaki. Nie mówiąc już o smaku karpia. To ryba błotna.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3706
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Ale kusicie tym karpiem w śmietanie,albo raczej na śmietanie :wink: ,
u mnie na wigilie to zwykły karp,wcześniej posolony,popieprzony,obłożony cebulą,usmażony na oleju,a potem dochodzi w piekarniku,na masełku...ale może w tym roku będzie inaczej?
Karpia mam,kremówkę też,więc przepis pójdzie w ruch ;:108
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
MietkaCh
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 46
Od: 31 paź 2008, o 08:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zwoleń

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Witam
Do karpia w śmietanie wg przepisu Krzysztofa, dodaję jeszcze pieczarki. Pycha :D
Poadrawiam
Mietka
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6500
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

Wczoraj zrobiłam pysznego łososia na gorąco, nie wiem jak to się stało, ale dzikim przypadkiem był naprawdę smaczny :)

34. Łosoś z pieca
Skladniki
cały płat łososia - ok. 1 kilogram
bułka tarta - garść + migdały całe - garść (posiekać razem)

Metoda
Świeży płat łososia oskrobać z łuski. Pincetką wyjąć większość ości.
Włożyć do naoliwionej szklanej brytfanny skórą do dołu, lekko posolić, posypać grubą warstwą posypki. Na wierzchu położyć wiórki masła.
Piec w gorącym piekarniku do lekkiego zrumienienia na krawędziach (ok. 45 minut).
Na wydaniu polać sosem.

35. Sos biały podstawowy
Składniki
masło - 0,5 kostki
mleko - 0,5 litra
mąka pszenna - dwie łyżki
gałka muszkatołowa - połówka świeżo starta

Metoda
Masło rozpuścić w rondelku, nie rumieniąc. Dodać mąkę, rozmieszać dokładnie rózgą (taką jak do bicia piany), dodać szczyptę soli, nie przerywając mieszania dolewać powoli mleko. Powoli gotować do zgęstnienia. Jeśli sos jest za gęsty, dodać łyżkę czy dwie mleka, jeśli za rzadki, pogotować dłużej na małym ogniu.
Dodać startą gałkę, wciąż dokładnie mieszając grzać jeszcze minutę. Zestawić z ognia i przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch.
Przed podaniem (polaniem ryby) rozmieszać ponownie od dna, żeby wyrównać konsystencję.

Można dodać koperek, albo tarty chrzan, albo siekane jajka na twardo.
Rybę polać letnim sosem tuż po wyjęciu z pieca.
Można posypać tartym parmezanem, grana padano, czy oscypkiem (uwaga! może być zbyt intensywny, jego wędzony zapach może przyćmić naszą delikatną rybę).
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - RYBY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

Post »

fajny pomysł na łososia..
ja zazwyczaj posypuję koperkiem i do pieca..

wypróbuję na pewno .. wielkei dzięki:)

a macie fajny przepis na pieczoną flądre?
z uśmiechami Iza
u liski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”