Mój poligon doświadczalny - Piotrek T

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój poligon doświadczalny - Piotrek T

Post »

agnieszka72 pisze:Dziś pewnie jest już gorzej?
Nieee , lepiej :;230 , te niższe pieńki mają ok 80 cm wysokości i już ich nie widać. Trzmielina dała się zabezpieczyć po sam czubek :wink: . Zamówiłem normalny pług do odśnieżenia placu , bo tym swoim śmiesznym wynalazkiem to mogłem sobie tylko zaspy pogładzić. Ciągnik 60-ka po prostu się zakopał w śniegu. Czterech ludzi z łopatami przez 10 minut go odkopywało. Zaczynam się bać o dachy. Jutro podobno znów ma sypać. Na przyszłą zimę muszę wymyślić jakieś zabezpieczenie przeciwwiatrowe. Dziś około piątej otworzyłem drzwi i miałem nawiane śniegu po kolana , całe szczęście ,że drzwi otwierają się do środka. Zima jest cudna , nawet ze swoimi niedogodnościami. Córka nie poszła do szkoły , będziemy mieli rodzinny dzień od rana :D . Elu, Geniu, trochę wyobraźni poproszę :wink:
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Piotr wyobraźnia w sen zimowy zapadła :;230

U mnie też śniegu dosypało , a jesteśmy z mężem zaziębieni więc nie ma kto odrzucić śniegu .
Genia
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piotrze uwielbiam cię czytać :D .
Nie zazdroszczę oczywiście roboty ale bez tego byłoby nudno-czyż nie?
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bez roboty faktycznie nudno. Ale przesadzać też nie ma co :wink: . Wczorajsza droga z Koszalina. To nie jest leśna dróżka , tylko droga łącząca dwa kilkutysięczne miasta. Napisałem droga? Zagalopowałem się. Obok wyjaśnienie tajemnicy .
Obrazek Obrazek
Dachy zawiane strasznie , okno na strychu ze zdjęcia po prawej zwykle zaczyna się metr nad dachem ;:224
Obrazek Obrazek
Kilka sztuk modrzewi , dzisiaj będą cięte. Jak się je wywlecze. Trzy kompostowniki , zabezpieczone przed mrozem jak widać :wink: . Ten z przodu pusty. Kompost rozrzucony na grządkach z jego lewej strony.
Obrazek Obrazek
Ale żeby nie było ,że całość zasypana . Juka z wygwizdowa i sople jako widomy znak zwycięstwa temperatury nad białym szalenstwem.
ObrazekObrazek
Tak więc jest O.K . Jutro ma posypać , ale sobota i niedziela mają być słoneczne. Bryknę więc gdzieś nad wodę , pewnie nad morze, bo reszta zamarznięta. Daleko nie jest , raptem 40 kilometrów. Jakieś dwie godziny w jedną stronę jak zasypie :;230
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Lepiej siedzieć w domu bo znowu nadają opady i może być więcej śniegu niż na twojej drodze ,z której nawet spycharka znalazła się w rowie ..Śnieg na działce nie przeszkadza gorzej z dachami i ścieżkami , ja mam stromy dach więc co i raz słyszę huk spadającego śniegu jak tylko słoneczko trochę pogrzeje .. Chyba znowu zapowiada się zima stulecia .. W tamtym stuleciu mieliśmy dwie ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie z tego stromego też snieg zlatuje .Ale mam cholera sporo dachów z małym spadkiem. I tak dobrze ,że z tunelem foliowym nie zdążyłem. Miałem takie plany jesienią :D . A zima stulecia ? W tym stuleciu to też druga ;:224 . A pomyśleć ,że z centrum na zachód mnie wywiało i cieszyłem sie , że tu zimy łagodniejsze :;230
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00

Post »

nieźle ubawiłem się czytając Twój wątek :;230

ostatnie fale opadów nad Lubelszczyznę nie dotarły, tutaj jedynie prószy - od poniedziałku spadło może ze 3-4cm, wstyd. Już miałem nadzieję, że po pracy poodśnieżam dla sportu, a tu nawet nie ma czego. A tak nadgorliwy nie jestem, żeby sunąć z łopatą i czekać aż się łaskawie napełni.

chętnie będę podglądać Twoje ogrodowe zmagania - u mnie areał podobny i wyzwań równie dużo.

pozdrawiam, Marcin.
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marcinie, jak twoje cierpienia związane z brakiem śniegu staną się nie do zniesienia, zapraszam do siebie :;230 . Może być bez łopaty , znajdzie się jakaś :wink:. Ja też lubię poodśnieżać. Szybko widać efekt , nie potrzeba znać języków i nie ma konkurencji wewnątrzkorporacyjnej , no i poprawa sylwetki jest nie bez znaczenia :wink: .
A siłownia to i koszty i czas i paliwo na dojazd. No i na faceta w moim wieku jakoś dziwnie patrzą. I ja sie tam nie najlepiej czuję , bo wokół tyle młodych ludzi i każdy już po chemioterapii :wink: . A tutaj to wszystko za totalną darmochę i bez stresu :wink: .
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zima, zima, zima... jakie ładne te zdjęcia zimowego ogrodu ! A to z soplami najładniejsze :)

Rozbawił mnie tekst , który usłyszałam dziś w sklepie : Jedna pani do drugiej -" Dość mam już tej zimy ! Kiedy ona wreszcie się skończy ? "

No, na dobrą sprawę to kalendarzowa zima zacznie się dopiero...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

fotostory i relacja jak zwykle z uśmiechem na twarzy, choć jak sie wgłębić w temat to za wesoło nie jest..
zima kalendarzowa daleko a my po kolana (i wyżej co niektórzy ;)) w śniegu..
taki mróz a juka zielona :shock:
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Piotrze witam! :wit
Fajnie przedstawiasz nam swój ogródek zimą. Już czuję na języku słodkie, późne maliny. Radocha na 102!!
Takie kopce po nornicach też mam. Usiane są na trawnikach, aż strach pomyśleć, co będzie jak przeszły na klomby z cebulkami :evil:
Pozdrawiam zimowo, pa ;:227 ;:227 ;:227
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakoś na wesoło trzeba do tych chłodów podejść , lepsze to niż pluchy jesienne. Fakt ,że roboty dochodzi codziennie , bo jak z podwórka śniegu nie sprzątniesz , to do domu naniesiesz. Ale jak tak rano drzwi otworzysz i słońce zaświeci , to całość otoczenia taka sterylno biała , iskrząca się i wołająca na spacer :D .
A będąc już przy spacerowaniu.Ubiegłej zimy zacząłem łazić boso po śniegu. Niedługo , tak 5-10 minut, jak nie można wytrzymać , to trzeba zawrócić. Znakomicie poprawia samopoczucie i podobno krążenie. Tylko po przyjściu do domu zaraz gorąca herbata z nalewką i skarpety prosto z kaloryfera. Super frajda , w tym roku dopiero zrobiło się zimno i byłem na bosym spacerze dwa razy. No można powiedzieć że trzy , bo raz w klapkach :D . Polecam.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Piotrze, bardzo mi się podoba stwierdzenie w stopce :) , właściwie mogłabym się pod tym podpisać...No może nie perzu, ale innego badziewia, z którym walczę i nie pól hektara, tylko trochę mniej...No to już sama nie wiem, czy bym się mogła podpisać :wink: Ale świadomość, ile sobie wzięłam na głowę, mam...
Zawędrowałam do Ciebie z wątku o kretach i nornicach :wink: Też szczerze nienawidzę tych drugich...Podobnie jak Ty, nienawidzę też zimy...Do tego stopnia, że nie zamierzam korzystać z żadnych jej dobrodziejstw ;:108 i po śniegu boso w ramach całkowitej negacji nie chodzę :lol: Ale widzę, że Tobie to służy, samopoczucie dobre! :)
Zainteresowała mnie ta wielopoziomowa hostowa rabata, oj ładnie będzie, jak się hosty rozrosną! No i cieszy mnie bardzo fakt, że hostomaniaków przybywa! ;:63 ;:63
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo mi miło Marto ,że do mnie zawitałaś. Napotykam Twoje wpisy w róznych wątkach i jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy. Zresztą Twoje pole też odwiedzam często , bo u kogo mam się czegokolwiek o hostach dowiedzieć jak nie u was , hostomaniaków? Encyklopedię Paco też przeryłem :D. Z tym że u ciebie jakby różnorodność roślin większa :D . Odwiedzam po cichutku , bo na temat host wiem jeszcze niewiele , więc co się będę udzielał :wink: .Mnie do manii jeszcze trochę brakuje , nie kolekcjonuję , po prostu potrzebuję plamę koloru niebieskozielonego czy w paski i szukam rośliny , która pasuje. Host jest taka różnorodność ,że łatwo. Ale powoli zaczynam wsiąkać. Tylko niestety mam kłopot z zakupem host w odmianach. W Koszalinie stoi w centrum ogrodniczym np 15 odmian i jest napisane Hosty , albo Żurawki i nie wiesz jaka będzie wielkość , jaki pokrój , jakie tempo wzrostu. Ale powoli znajdę te potrzebne.
Korzystanie z uroków zimy faktycznie wymaga sporo samozaparcia , zwłaszcza na początku. A połączyć tego z nienawiścią do niej chyba sie nie da :wink: . Łączę się z Tobą w nienawiści do nornic :wink: i pozdrawiam , Piotr .
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Ja się już nachodziłam po śniegu ,teraz jestem na emeryturze i mogę sobie spokojnie siedzieć w ciepłym domu , dobrze że mój wnusio też woli zimę spędzać w domu niż łazić po śniegu więc oboje nie lubimy łazić po zimnie ... i czekamy wiosny wtedy to już trudno napędzić nas do domu jak nie pada to siedzimy do ,,ściętej nocy ,, i córka nazywa nas noculami ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”